Estragon

Estragon

Estragon (lub bylica pospolita) to zioło, które jest używane w kuchni jako przyprawa. Estragon ma wyjątkowy smak i aromat. Ma również właściwości lecznicze. Udowodniono szerokie właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne ekstraktów z estragonu i jego poszczególnych składników aktywnych. Dowiedz się więcej o prozdrowotnych właściwościach estragonu i o tym, jak możesz go wykorzystać w swojej kuchni.
Estragon (bylica pospolita) jest dobrze znaną i szeroko stosowaną przyprawą. Nazwa botaniczna tego zioła to Artemisia dracunculus l. i należy ono do rodziny astrowatych. Uważa się, że estragon pochodzi z Azji, a do Hiszpanii został wprowadzony przez Mongołów w XI wieku.
Władczynie Katarzyna Wielka i Maria Antonina uczyniły estragon bardzo popularną przyprawą w Europie. Uwielbiał go także Karol Wielki. Estragon często można znaleźć w książkach kucharskich i zielnikach, zwłaszcza z XVII-XIX wieku.
Estragon jest także stosowany w medycynie ludowej. Używa się go do wyrobu mydeł, perfum i innych kosmetyków. Stosuje się go także w aromaterapii.

Estragon - zastosowanie w kuchni.

Francuski estragon ma słodki, lukrecjowy zapach z gorzkimi nutami. Ma silny ziołowy aromat z nutą bazylii i anyżkowym posmakiem. Francuski estragon jest mniej delikatny niż rosyjski. Rosyjski estragon ma więcej liści, jest mniej gorzki i ostry, a także pozbawiony anyżowego posmaku.
Można używać całego estragonu, świeżego lub suszonego. Po wysuszeniu można go zmielić lub rozdrobnić. Kucharze preferują świeże zioła, ponieważ szybciej zachowują składniki odżywcze niż suszone. Estragon jest ważnym ziołem w kuchni francuskiej.
Francuzi nazywają go "królem ziół". Można go dodawać do śmietany, jajek i sosów na bazie majonezu, takich jak sos tatarski, sos holenderski, sos bearnaise, sos tatarski i holenderski, zupy pomidorowe, zupy kremowe, omlety i jajecznica z serem Brie. Dobrze komponuje się z kurczakiem, kaczką, jagnięciną, rybami i owocami morza. Estragon można stosować do przyprawiania sałatek.
Dobrze komponuje się z musztardami (francuską Dijon), a także może być stosowany do aromatyzowania octu. Jeśli estragon jest zbyt często używany, może być mocny i zdominować potrawy.
Dobrym wyborem są bazylia, pietruszka i tymianek. Może zmienić swój smak i stać się bardziej gorzki podczas gotowania, dlatego należy go używać przed zdjęciem potrawy z ognia.

Estragon - właściwości lecznicze.

Udowodniono, że ekstrakty z estragonu i poszczególne składniki aktywne mają szerokie właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Zapobiegają one również agregacji płytek krwi i działają ochronnie na żołądek.

Działanie antybakteryjne
Wodne wyciągi z estragonu, w tym aceton, alkohol, metanol i chloroform, wykazują szerokie działanie przeciwbakteryjne wobec bakterii chorobotwórczych, w tym Staphylococcus aureus i Pseudomonas-aeruginosa.
Wykazano również skuteczność ekstraktów estragonu w roztworach wodnych w zwalczaniu Helicobacter Pylori.

Działanie przeciwhiperglikemiczne
Liczne badania in vitro i in-vivo wykazały, że estragon może obniżać poziom glukozy we krwi. Stwierdzono, że ekstrakty estragonu mają działanie przeciwhiperglikemiczne w testach obciążenia glukozą (doustny test tolerancji glukozy), hiperglikemii wywołanej adrenaliną oraz cukrzycy wywołanej toksynami (alloksan i streptozocyna).
Estragon może zwiększać wychwyt glukozy przez mięśnie, a także aktywność wewnątrzkomórkowej kinazy indukowanej insuliną. Estragon hamuje również glukoneogenezę. Estragon zmniejsza oporność komórek na insulinę, pomaga regulować poziom glukozy we krwi i optymalizować jej wykorzystanie przez organizm.
Niezależne, randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą, prowadzone przez 90 dni z udziałem 24 pacjentów z upośledzoną tolerancją glukozy, miało na celu zbadanie wpływu przyjmowania estragonu na wydzielanie insuliny.
W grupie, która przyjmowała 1000 mg estragonu dziennie przed śniadaniem, obiadem i kolacją, zaobserwowano znaczne zmniejszenie wydzielania insuliny. Zaobserwowano również statystycznie istotny wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL we krwi.

działanie antyoksydacyjne
Wyciągi z estragonu zmniejszają peroksydację lipidów, co jest oznaką ich aktywności przeciwutleniającej. Badania in vitro wykazały, że składniki olejków eterycznych estragonu wykazują aktywność zmiatania wolnych rodników. Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów estragonu zależy od zawartych w nich związków fenolowych. Mechanizm działania antyoksydacyjnego estragonu jest nadal niejasny.

Wpływ na przewód pokarmowy
Liczne badania naukowe potwierdziły korzystne działanie estragonu w wielu obszarach przewodu pokarmowego. Wodne ekstrakty ułatwiają wydzielanie i działanie soków żołądkowych. Wyciągi etanolowe zapobiegają również rozwojowi bakterii Helicobacter Pylori, która występuje w żołądku.
Wynika to z aktywacji przez estragon czynników ochronnych na komórkach nabłonka żołądka. Estragon zmniejsza wydzielanie transaminaz wątrobowych podczas stanów zapalnych. Estragon stymuluje również tworzenie żółci, która pomaga w trawieniu tłuszczów.

W modelach zwierzęcych badano właściwości hepatoprotekcyjne czystych etanolowych ekstraktów z estragonu. W jednym z badań wykazano, że u szczurów wywołano zapalenie wątroby za pomocą tetrachlorometanu. U zwierząt, którym podawano 70% ekstrakt z estragonu, stwierdzono zmniejszenie o 30% obszarów występowania nowotworów wątroby.
Zauważono również, że liczba zdrowych hepatocytów wzrasta. Wykazano, że ekstrakty estragonu zwiększają odporność hepatocytów na działanie patogennych czynników stresowych poprzez wzmocnienie błon komórkowych komórek wątroby.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.