Czubryca

Czubryca

Co to właściwie jest czubrica? Jest to bułgarska przyprawa. Podstawą mieszanki jest cząber górski. Cząber górski to krzew o skórzastych, lekko owłosionych liściach, osiągający wysokość do pół metra. Dzięki olejkom eterycznym zawartym w liściach ziele to wydziela silny, przyjemny zapach. W olejkach znajduje się duża ilość flawonoidów, karotenoidów i śluzów. Zawierają one także olejek rozmarynowy, ursolowy, kwas kawowy, oleanolowy i betulinę. Olejki te nadają przyprawie korzenny smak. Czysty cząber górski jest jednym z wielu rodzajów cząbru dostępnych na sklepowych półkach. Dostępne są również cząber czerwony, zielony i żółty. Produkty te zawierają cząber górski jako główny składnik, ale zawierają również inne interesujące składniki.
Dużą popularnością cieszy się bardzo aromatyczny zielony czosnek. Nadaje on potrawom wyraźny smak i przyjemny ziołowy aromat. Ta uniwersalna mieszanka przyprawowa świetnie nadaje się zarówno do dań gorących, jak i do kanapek. Przyprawa ta znana jest ze swojego charakterystycznego aromatu i smaku, ale ma również wiele właściwości leczniczych. Jest to przyprawa łagodząca, którą można stosować w leczeniu problemów żołądkowych, a także zapobiega rozwojowi drożdży i bakterii oraz działa jako środek dezynfekujący. 

Zastosowanie i skład.

Istnieją trzy rodzaje tej przyprawy: bakłażan żółty (bakłażan czerwony), bakłażan zielony (bakłażan zielony) i bakłażan żółty. Są to najczęściej spotykane mieszanki i zawierają cząber. Różnią się one smakiem, kolorem, składem i zastosowaniem.

Czubryca czerwona
Czerwona czubryca to nie tylko czubryca. Zawiera również słodką paprykę i papryczkę chili oraz tymianek. Ponieważ jest to jedna z najczęściej stosowanych przypraw w Bułgarii, można ją nazwać przyprawą bułgarską.
Czerwona czubryca nadaje potrawom, które są z nią przygotowywane, ostrość lub pikantność. Świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Można ją również stosować do ryb i warzyw strączkowych (np. fasoli Bake), a także do twarogu, sałatek i innych wędlin (np.

Zielona chubryka
Ze względu na swój wyjątkowy skład, zielona czubryca ma nieco inne zastosowanie. W skład mieszanki wchodzi cząber, pietruszka i cebula, zielona papryka i kozieradka. Zawiera również lubczyk, sól i cukier. Choć w smaku jest łagodniejsza od czerwonej czubrycy, to jej aromat jest silniejszy. Do czego można wykorzystać zieloną czubrycę? Świetnie nadaje się do ciężkich dań mięsnych i z roślin strączkowych, zup i dań ziemniaczanych, zup i rolad, a także sałatek, pomidorów, ogórków, pizzy, makaronów i zapiekanek. Świetnie komponuje się z gorącymi warzywami, rybami i jajecznicą. Można go również stosować do sosów majonezowych.
Można go dodawać do suchych babeczek, aby nadać im zapach ziół. Czosnku można również używać do konserwowania, kiszenia i przyprawiania kapusty. Można go używać do wzbogacania smaku masła, sera, bagietki i przystawek z oliwkami, piklami lub sosem. Aby zachować jego aromat, najlepiej dodawać go po zakończeniu gotowania.
Zielony cząber to rodzaj przyprawy, która zawiera suszony cząber górski. Czasami składniki zielonego cząbru różnią się od siebie. Zielony cząber można kupić w polskich sklepach. W tym przypadku cząber górski zastępuje się cząbrem ogrodowym lub innymi aromatycznymi ziołami o podobnym zapachu i smaku. Takie mieszanki są bardzo smaczne i aromatyczne, ale nie mają oryginalnej bułgarskiej czubrycy, która jest używana w kuchni bułgarskiej.

Żółta czubryca
Na rynku pojawiła się mieszanka żółtego czosnku, w skład której wchodzą czosnki zielone i czerwone. Ma ona żółty kolor i przyjemny orientalny zapach, który zawdzięcza curry i kurkumie. Zawiera cząber, czosnek i mąkę kukurydzianą. Można też kupić czubrycę żółtą bez żadnych składników cząbrowych. Wynika to z faktu, że nie zawiera ona aromatycznych składników naturalnych. Przyprawy tego typu można dodawać do świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, sałatek i potraw z roślin strączkowych.

Właściwości czubrycy.

Antyseptyczne i dezynfekujące właściwości ziół cząbru mogą pomóc wyeliminować objawy takie jak nudności, wymioty, wzdęcia i zgaga. Przyprawa ta jest dobra na niestrawność i wzdęcia, a także zapobiega rozwojowi bakterii E. coli, paciorkowców i drożdżaków Candida.
Preparaty z cząbru górskiego mogą mieć podobne działanie jak sama roślina. Preparaty te można dodać do wcześniej opisanych właściwości. Mają one również właściwości rozkurczowe, które stymulują przewód pokarmowy i chronią wątrobę. Preparaty te można stosować w leczeniu kolki, wzdęć, zapalenia żołądka i jelit, a także zaburzeń miesiączkowania.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.