Czosnek

Czosnek

Czosnek jest w naturze byliną. Kwitnie wiosną na fioletowo lub biało i wabi owady po zimowej hibernacji. W uprawie czosnek jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Można go znaleźć w niemal wszystkich kuchniach na całym świecie, a ze względu na swój kosmopolityczny charakter często porównywany jest do soli.

Czosnek ma wiele zalet zdrowotnych.

Już pięć tysięcy lat temu w starożytnym Egipcie stosowano go jako zioło lecznicze. Używano go również w starożytnych Indiach i Chinach. Jego właściwości można określić na podstawie składników o działaniu bakteriobójczym podobnym do antybiotyków.
Czosnek granulowany może być również stosowany w miksturach ziołowych w celach profilaktycznych i leczniczych. Najłatwiej jest mieć pod ręką granulowany czosnek i używać go codziennie w kuchni.

Granulowany czosnek jest królem gotowania.

Czosnek jest dobrym dodatkiem do większości potraw, w których skład wchodzi mięso, ryby, warzywa i grzyby. Nadaje potrawom wyjątkowy aromat i wzmacnia ich smak. Czosnek granulowany jest nieco łagodniejszy niż świeże ząbki, ale ma więcej do zaoferowania. Większość ludzi lubi jego smak i nie przeszkadza im zapach czosnku w wydychanym powietrzu.
Prawidłowe doprawianie potraw wymaga zapamiętania i stosowania następującego przelicznika: Jeden średni ząbek świeżego czosnku równa się pół łyżeczki czosnku granulowanego.
Czosnek granulowany jest znacznie wygodniejszy w użyciu. Można go przechowywać szczelnie zamknięty przez kilka miesięcy. Świeży czosnek więdnie, gnije i traci liście. Ten przepis pokaże, jak łatwo jest używać tej przyprawy. Granulowany czosnek to jedyny sposób, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie czosnku.
Można stworzyć wyjątkową i bardzo użyteczną mieszankę przypraw, dodając do niej w młynku trochę granulowanego czosnku wraz z solą lub pieprzem.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.