Czarnuszka
Kminek, znany również jako czarny kminek, jest rośliną wytwarzającą nasiona. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości jest wykorzystywany w medycynie, kosmetyce i kuchni. Nasiona i olej z czarnuszki mogą być stosowane w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, wrzodów żołądka i innych schorzeń. Są one również dobre w walce z trądzikiem. W kuchni nasiona można również zastąpić pieprzem. Dowiedz się więcej o czarnym kminku i o tym, jak można go wykorzystać.
Co to jest czarny kminek?
Czarnuszka (Nigella Sativa L.) to roślina pochodząca z południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji. Wyróżnia się charakterystycznymi niebieskimi lub białymi kwiatami i niebieskimi żyłkami. Owoc czarnuszki składa się z trójdzielnych, czarnych jak węgiel nasion. Nasiona te mają właściwości zdrowotne, które doceniali już faraonowie. W czasach starożytnych wierzono, że czarnuszka może "leczyć wszystko oprócz śmierci". Wierzono, że czarnuszka może leczyć prawie wszystkie rodzaje chorób.
Współczesne badania wykazały, że nasiona czarnuszki mogą mieć właściwości lecznicze. Mają one właściwości przeciwwrzodowe. Chronią błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniem i zmniejszają ryzyko wystąpienia wrzodów. Chronią wątrobę, nerki i wątrobę przed toksycznymi substancjami chemicznymi i lekami.
Na podstawie badań przeprowadzonych na gryzoniach i w laboratoriach naukowcy stwierdzili, że związki zawarte w czarnuszce mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe. Uważa się, że mają one zdolność do hamowania lub niszczenia wielu rodzajów komórek nowotworowych.
Leczenie cukrzycy za pomocą czarnuszki
Badania na szczurach chorych na cukrzycę wykazały, że olejek eteryczny i tymochinon w nasionach czarnuszki pomogły obniżyć poziom glukozy i zwiększyć wydzielanie insuliny.
Czarnuszkę można również nazywać nasionami czarnego kminu lub kolendry.
Zawarta w nasionach kwercetyna pomogła unormować poziom glukozy we krwi, zwiększyć poziom glikogenu w wątrobie i wydzielanie insuliny z komórek trzustki o około 44-70%. Potencjalne właściwości przeciwcukrzycowe nasion czarnuszki są oczywiste. Ponadto nasiona czarnuszki mają pozytywny wpływ na osteopenię u szczurów chorych na cukrzycę. Jest to jedno z powikłań związanych z cukrzycą.
Czarny kminek na nadciśnienie
Nasiona czarnuszki uzyskane z maceratów wykazywały silne działanie hamujące czynność serca. Jego działanie kurczące było silniejsze niż diltiazemu, który jest lekiem stosowanym w leczeniu nadciśnienia. Jednak szczury, którym podawano dożylnie olej lotny z nasion czarnuszki, obniżały ciśnienie krwi.
Czarny kminek jest dobry na astmę
Według badań klinicznych, nasiona czarnuszki mogą być skuteczne w leczeniu objawów astmy. W trwającym 3 miesiące badaniu wzięło udział 29 dorosłych osób z astmą. Placebo podawano 14 pacjentom, a pozostałych 15 otrzymywało 15 ml/kg wyciągu z nasion czarnuszki.
Nasilenie objawów astmy, częstotliwość świszczącego oddechu i częstotliwość ataków były znacząco niższe u osób, które otrzymały ekstrakt podczas drugiej i trzeciej wizyty u lekarza. Grupa badana otrzymywała znacznie mniejsze dawki leków doustnych (b-agonistów, kortykosteroidów i teofiliny) niż grupa kontrolna.
Czarny kminek jest dobry na katar i kaszel.
Medycyna niekonwencjonalna wykorzystuje nasiona czarnuszki w schorzeniach górnych dróg oddechowych, szczególnie w przypadku nieżytu nosa. Może to być zarówno w przebiegu infekcji, jak i alergii.
Badania wykazały, że roślina ta jest lepsza w leczeniu kataru siennego niż lek przeciwhistaminowy cetyryzyna. Może ona jednak powodować skutki uboczne, takie jak nadmierna senność.
Współczesna fitoterapia zaleca kminek również w leczeniu kaszlu, stanów zapalnych i zapalenia oskrzeli. Olejki eteryczne zawarte w nasionach rozszerzają oskrzela, wspomagając ich pracę. Zmniejszają produkcję śluzu i pozwalają na uwolnienie zalegających wydzielin.
Czarny kminek na depresję
Czarny kminek ma pozytywny wpływ na centralny układ nerwowy. Ma również działanie przeciwdepresyjne. Długotrwałe stosowanie czarnuszki może poprawić nastrój, myślenie, pamięć i uczenie się. Według niektórych badań może nawet spowalniać rozwój choroby Alzheimera.
Ile nasion czarnuszki należy spożywać każdego dnia?
Zmielone nasiona mogą być stosowane w medycynie, zazwyczaj pół łyżeczki maksymalnie 2 razy dziennie. Z nasion czarnuszki można również sporządzać odwar, napar lub nalewkę.
Przeciwwskazania do stosowania czarnuszki.
Osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny unikać nasion czarnuszki. Kobiety w ciąży powinny unikać czarnej porzeczki i wyciągu z czarnuszki. Może on powodować skurcze macicy. Również matki karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem, czy mogą spożywać nasiona czarnuszki.
W kuchni nasiona czarnuszki są używane
Początkowy smak nasion czarnuszki jest gorzki, podobny do kawy. Następnie smak zmienia się na ostry, pikantny, przypominający pieprz. Można również wyczuć wyraźny aromat gałki muszkatołowej lub przypraw.
Nasiona Nigelli nadają wyjątkowy charakter potrawom z jagnięciny lub drobiu. Nie należy jeść delikatnego mięsa. Dobrze komponują się również z sałatkami, marynatami (nasiona zmieszane z miodem tworzą pyszną marynatę do mięs), a także z chlebem i twarogiem. Można ich także używać do wzbogacania domowych win o charakterystyczny aromat.
Niektórzy prażą nasiona kminku przed dodaniem ich do potraw, aby wzmocnić ich smak.
Czarnuszka może być używana w połączeniu z innymi ziołami, takimi jak kolendra, tymianek i ziele angielskie. Nasiona kminu można stosować zamiast pieprzu, ponieważ mają podobny smak do pieprzu. Ponieważ kmin egipski nie podrażnia błony śluzowej, ten zamiennik jest idealny dla osób o wrażliwym żołądku.
Warto zauważyć, że nasiona czarnuszki można znaleźć w niektórych mieszankach przyprawowych garam masala i są one jedną z pięciu przypraw wchodzących w skład mieszanki panchphoron. Panch phorom jest tradycyjnie używana do przyprawiania mięsa, drobiu, ryb, soczewicy i innych warzyw. Przyprawa ta często nadaje potrawom indyjskim szczególny smak.