Curry

Curry

Curry to aromatyczna przyprawa, którą przyrządza się z połączenia przypraw, zwłaszcza pochodzących z Indii. Najpopularniejszym daniem zawierającym curry jest kurczak curry. Jest ona przydatna nie tylko w kuchni, ale także ze względu na swoje właściwości lecznicze. Działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza bóle stawów i ma właściwości antybakteryjne.

Dowiedz się, jakie właściwości może mieć curry.

Curry można opisać jako pikantną przyprawę lub połączenie przypraw w kolorze żółtym lub czerwonym. Curry jest przyprawą pochodzącą z Azji Południowej, która po raz pierwszy została wykorzystana w kuchniach Dalekiego Wschodu. Jednak staje się coraz bardziej popularna w kuchniach europejskich. Najczęściej spotykanym dodatkiem do tego dania jest kurczak curry. Skład curry różni się w zależności od miejsca zamieszkania i preferencji.

Curry pomaga zapobiegać nowotworom
Regularne spożywanie curry może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Może powstrzymać jego rozwój we wczesnych stadiach, kiedy dochodzi do uszkodzenia DNA. Kurkumina zmniejsza również ekspresję PSA w komórkach raka prostaty.

Anemia: Curry jest dobrym rozwiązaniem
Żelazo znajduje się w curry, które zawiera go prawie dwa razy więcej niż wynosi dzienne spożycie dla dorosłego człowieka. Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny, która odgrywa rolę w transporcie tlenu.

Curry może zapobiegać chorobom układu krążenia
Kozieradka i curry mają pozytywny wpływ na profil lipidowy. Kardamon zawarty w curry rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza napięcie, co może prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi. Pomaga to zmniejszyć ryzyko udarów i zawałów serca.

Curry obniża poziom glukozy
Badania wykazały, że regularne spożywanie curry, w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi, obniża poziom glukozy na czczo u zdrowych osób. Badania na zwierzętach wykazały, że kurkumina, aktywny związek zawarty w curry, zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym.

Curry i choroba Alzheimera
Wykazano, że curry, ze względu na wysoką zawartość kurkumy, ma pozytywny wpływ na pacjentów z chorobą Alzheimera. Osoby, które regularnie jadły curry, miały lepsze funkcje poznawcze. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, ma właściwości neuroprotekcyjne i przeciwzapalne. Kurkumina wspomaga proliferację populacji neuronalnych komórek progenitorowych i modyfikuje poziom neuroprzekaźników dopaminy i serotoniny.

Curry wspomaga układ kostny
Curry zwiększa mineralizację kości, zmniejsza utratę tkanki kostnej i przyspiesza odbudowę kości po złamaniach. Za ten efekt odpowiedzialna jest kurkuma i minerały zawarte w curry.

Curry zwalcza bakterie
Właściwości antybakteryjne kolendry znajdującej się w curry wynikają z jej zawartości. Hamuje ona wzrost bakterii, takich jak Escherichia Coli.

Curry ma właściwości przeciwzapalne
Przyprawy curry zawierające kurkumę zmniejszają stan zapalny. Właściwości przeciwzapalne kurkumy zmniejszają stan zapalny stawów i łagodzą ból stawów spowodowany reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Curry - skutki uboczne.

Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny unikać curry, ponieważ jest ono silnym środkiem przeciwzakrzepowym. Curry nie jest również zalecane dla osób z kamicą pęcherzyka żółciowego, ponieważ może nasilać ból.

Curry - zastosowanie w kuchni.

Curry może być używane jako przyprawa w kuchni indyjskiej. Curry nadaje potrawom aromat i żółty kolor. Curry używa się do przyprawiania potraw z ryżu, dań mięsnych oraz jako dodatek do sosów do ryb i mięsa. Curry można również stosować do przyprawiania zup i sałatek. Curry można również używać do przyprawiania krewetek lub dań wegetariańskich, takich jak tofu.

Curry - jak zrobić w domu.

Mieszankę curry można przygotować w domu. Mielona kolendra (4 łyżeczki), mielona kurkuma (2 łyżeczki), mielony kminek (1 łyżeczka), przyprawa do czarnego i czerwonego pieprzu (1 łyżeczka), przyprawa do czerwonej papryki (1/2 łyżeczki), czerwona papryka w proszku (1/2 łyżeczki), przyprawa do czerwonej papryki (1 łyżeczka), kardamon (1/4 łyżeczki), cynamon (1/4 łyżeczki), mielony imbir (1/4 łyżeczki) i kardamon (1 łyżeczka). Wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.