Chrzan

Chrzan

Chrzan - krótka charakterystyka.

Chrzan jest rodzajem rośliny z rodziny kapustowatych. Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Nowej Zelandii i części Azji. Występuje w całej Polsce.
Chrzan ma długi, zwężający się ku dołowi korzeń, który jest szorstki i stożkowaty. Główna łodyga ma wiele korzeni, w tym pierścienie i długie liście. Najświeższe i najmocniejsze korzenie chrzanu smakują najlepiej. Słabsze i cieńsze mają mniej wyrazisty smak. Chrzan może osiągać bardzo duże rozmiary - jeśli nie będzie w porę uprawiany, wyrośnie między innymi roślinami jak chwast.
Chrzan można kupić świeży lub starty na tarce jako przyprawę. Chrzan może być suszony, łuskany lub sproszkowany. Chrzan można także zetrzeć na tarce w domu. Należy pamiętać o usunięciu resztek ziemi z korzenia. Trudniej jest zetrzeć łodygę, która jest również mniej aromatyczna. Utarty chrzan można przechowywać w occie lub zamrozić. Chrzan w proszku należy rozcieńczyć wodą, aby wzmocnić jego aromat.

Chrzan - zastosowanie w kuchni.

Tarty chrzan ma silny zapach, który może podrażniać nos, a nawet powodować łzawienie. Znany jest ze swojego silnego i charakterystycznego smaku i często stosuje się go w połączeniu z mięsem i innymi tłustymi potrawami. Używa się go do przygotowania sosu chrzanowego. Jest doskonałym dodatkiem do zimnych jajek i uzupełnia zimne mięsa, sery lub kurczaki. Może wzbogacić smak potraw rybnych. Można go używać jako przyprawy do ziemniaków (wymieszanego z jogurtem) lub jako masła chrzanowego do grillowania mięsa. Łagodny smak gotowanego chrzanu zanika, a staje się on delikatniejszy. Aby zapobiec czernieniu chrzanu, do startego chrzanu należy dodać kilka kropel soku z cytryny. Można również zachować jego właściwości, dodając go od razu do śmietany lub jogurtu.

Ostry smak chrzanu jest również wykorzystywany do przyrządzania sosów. Sosy te są często podawane jako dodatek do dań. W Ameryce używa się go także do przyprawiania dipów. Można go łączyć z pomidorami, tartymi jabłkami lub owocami morza. Chrzan można również stosować z chrzanem czerwonym lub jako sos z kremem.
Barszcz biały jest wzbogacony chrzanem, co czyni go świetnym dodatkiem. Dobrze komponuje się także z jajkami i kiełbaskami. Dzięki jego intensywnemu aromatowi można przyrządzić pasztet. Chrzan stosuje się w przetworach z ogórków kiszonych i małosolnych, w których można znaleźć liście chrzanu. Mają one właściwości antybakteryjne i przedłużają świeżość produktu.
Chrzan może być stosowany jako składnik musztardy. Wyostrza jej smak. Można go również łączyć z borówkami, aronią i żurawiną. Chrzan można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Chrzan doda smaku i urozmaici każde danie, a jego ostrość podkreśli indywidualność każdej potrawy.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.