Bazylia
Jak wygląda bazylia?
Bazylia dorasta do 50 cm wysokości. Ma zieloną łodygę, a czasem czerwoną. Liście są ostro zakończone i mają jajowaty kształt. Najbardziej wyróżniającą cechą bazylii nie jest jej wygląd, ale zapach. Liście bazylii wydzielają silny, cytrusowy aromat, który jest nieco świeży i rześki.
Bazylia - różne odmiany
Bazylia to nazwa ogólna, pod którą kryje się ponad 150 odmian. Różnią się one nieco wyglądem i aromatem. Rodzaje bazylii: Najpopularniejsze rodzaje bazylii do użytku leczniczego i kulinarnego to bazylia czerwona, bazylia grecka i bazylia cynamonowa.
Bazylia - właściwości:
Surowcem leczniczym jest olejek bazyliowy. Pozyskuje się go z całych roślin. Olejek zawiera eugenol i cineol, a także sole mineralne, witaminy i inne substancje o działaniu leczniczym. Ma silny wpływ na układ nerwowy i trawienny. Pomaga w trawieniu pokarmów i likwiduje wzdęcia. Ma również działanie przeciwzapalne i pobudzające pracę serca.
Bazylia jest naturalnym środkiem antydepresyjnym i uspokajającym, który działa na układ nerwowy. Bazylię można stosować zewnętrznie w celu zmniejszenia obrzęków i opuchlizny. Bazylię można również stosować do czyszczenia jamy ustnej.
Bazylia ma wiele właściwości leczniczych.
-Poprawia trawienie,
-zmniejsza nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym
-Zmniejsza wzdęcia,
-rozkurczowe,
-moczopędne,
-przeciwzapalne,
-przeciwdepresyjne,
-odświeżające, dezynfekujące.
Bazylia jest używana zarówno jako przyprawa do oregano, jak i do celów leczniczych. Przed sporządzeniem mikstur ziołowych warto zapoznać się z właściwościami oregano.
Bazylia - zastosowanie:
Bazylia może być wykorzystywana na wiele sposobów, w tym do celów leczniczych. Warto podsumować następujące zastosowania:
-Zmęczenie lub ospałość
-Depresja,
-Obrzęki,
-obrzęki,
-Ukąszenia owadów,
-Problemy trawienne,
-Wzdęcia,
-niestrawność,
-bezsenność.
Bazylia - wartości odżywcze:
Bazylia, jak każde inne zioło, charakteryzuje się przede wszystkim niską zawartością kalorii. Dzięki temu może być stosowana w dużych ilościach w potrawach i mieszankach leczniczych - bez wpływu na masę ciała. 100 gramów, czyli duża ilość tej rośliny, to tylko 22 kalorie. Garść bazylii (tj. Standardowa ilość bazylii, jaką stosujemy, to 3 gramy.
Niska kaloryczność bazylii nie wpływa jednak na jej wartość odżywczą jako źródła witamin i minerałów. Bazylia jest bogata w mikro- i makroelementy, takie jak magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także witaminy E, C i kwas foliowy.
Bazylia w ciąży.
Najlepiej unikać bazylii w czasie ciąży. Można ją jednak bezpiecznie spożywać w niewielkich ilościach.
Do czego dodawać bazylię?
Bazylię można dodawać do niemal każdej potrawy i jest ona doskonałym dodatkiem do dań kuchni włoskiej. Dobrym pomysłem jest także dodawanie liści bazylii do lemoniad, smoothie, koktajli lub letnich sałatek. Zwiększy to poczucie orzeźwienia.
Bazylia - przeciwwskazania.
Liście bazylii można bezpiecznie spożywać w postaci niezmienionej, pod warunkiem że stosuje się je z umiarem. Bazylia powinna być stosowana w ograniczonych ilościach przez osoby cierpiące na choroby układu krążenia i układu krzepnięcia krwi. Nadmiar bazylii jest również przeciwwskazaniem dla osób z problemami z ciśnieniem krwi i epilepsją.
Bazylia - skutki uboczne:
Bazylia może powodować skutki uboczne, dlatego podczas stosowania produktów z bazylią należy bezwzględnie przestrzegać instrukcji producenta i zaleceń lekarza. Należy jak najszybciej wykorzystać datę ważności. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zwracaj uwagę na daty ważności na opakowaniach, gdy ich używasz.
Jak przechowywać bazylię zimą?
Najlepiej od razu odpowiedzieć na pytanie: Czy bazylię można zamrozić? Otóż tak. Jest to bezpieczne i nie ma żadnych przeciwwskazań. Bazylia zakonserwowana w ten sposób zachowa swój aromat i wartości. Jest to najlepsza metoda przechowywania bazylii w zimie. Inną możliwością jest suszenie bazylii, ale jej zapach będzie nieco inny.