Przekąski i słodycze
Należy zadbać o to, by mieć czas na drobne przyjemności. Zdrowa żywność również może być atrakcyjna. W sieci można znaleźć różne słodkie przysmaki i przekąski, w tym kruche ciasteczka, paluszki i orzeszki, desery, ciasta i chrupki. W naszej ofercie nie mogło zabraknąć naturalnych i zdrowych produktów. Osoby prowadzące zdrowy, aktywny tryb życia docenią słodycze i przekąski, które mają prosty skład i wysoką wartość odżywczą.
Nie powinniśmy również lekceważyć zachcianek na określone produkty spożywcze. Czy zawsze masz ochotę na czekoladę? Wolisz słone przekąski czy czekoladę? Twój organizm daje Ci znać, że potrzebuje uzupełnienia pewnych składników odżywczych. Dowiedz się, jakich minerałów i innych związków mu brakuje.
Jeśli po kilku dniach odczuwasz silną ochotę na czekoladę, Twój organizm może potrzebować magnezu. Magnez, pierwiastek niezbędny do życia, wpływa na układ nerwowy i mięśnie. Magnez, który "współpracuje" z około 320 enzymami, jest bez wątpienia "królem wszystkich minerałów". Objawy niedoboru magnezu to m.in. drganie powiek i skurcze mięśni. Kiedy pijemy kawę, herbatę i alkohol, magnez jest często "wypłukiwany" z naszego organizmu. Negatywny wpływ mogą mieć na niego również tabletki antykoncepcyjne. Dla kobiet zalecane dzienne spożycie magnezu wynosi około 320 mg (w okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie to wzrasta), a dla mężczyzn około 420 mg. Dobrym sposobem na zwiększenie spożycia magnezu są pokarmy bogate w magnez. Ciemna czekolada ma 160 mg magnezu na 100 g, otręby pszenne 160 mg, pestki dyni 540 m magnezu, gorzkie kakao 420 m, sucha kasza gryczana 218 mg, sucha gryka 218 mg, migdały 270 mg, orzechy laskowe 160 m, płatki owsiane 130 m, suchy brązowy ryż 110 m, suche proso 100 m.
Czy masz ochotę na słodycze?
Brak jednego lub kilku pierwiastków może prowadzić do ochoty na słodycze. Jednym z takich pierwiastków jest chrom. Chrom, między innymi, odpowiada za kontrolowanie poziomu cukru we krwi i równoważenie poziomu dobrego i złego cholesterolu. Niedobór chromu może powodować apetyt na węglowodany proste i ciągłe napady głodu, w tym na słodycze. Kolejnym objawem niedoboru chromu jest hiperinsulinemia. Nadmiar insuliny może prowadzić do odkładania się większej ilości tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Wysokie ciśnienie krwi jest również związane z nadmiarem insuliny. Chociaż nie należy określać dziennego spożycia chromu, większość naukowców zgadza się, że powinno ono wynosić od 50 do 200 ug. Wysokie poziomy chromu można znaleźć w małżach (128 ug na 100 g produktu), orzechach brazylijskich 100, ostrygach 100, suszonych daktylach 29 ug i pomidorach 27 ug. Brokuły 16 ug. Orzechy laskowe 12 mg. Suplementy chromu mogą być pomocne w leczeniu poważnych niedoborów. Osoby, które próbują schudnąć lub mają problemy z unikaniem słodyczy, powinny rozważyć suplementację chromu. Chrom może zmniejszyć apetyt na słodycze i sprawić, że chęć na węglowodany proste będzie mniejsza. Na ochotę na słodycze ma również wpływ fosfor, pierwiastek biorący udział w metabolizmie energetycznym. Najwięcej fosforu można znaleźć w produktach mlecznych, takich jak mleko, ser i jaja (zwłaszcza żółtko). Kolejnym ważnym elementem w walce z zachciankami na słodycze jest siarka. Siarka jest niezbędna do produkcji insuliny. Insulina reguluje poziom cukru we krwi. Jest to niezwykle istotne, ponieważ zbyt mała lub zbyt duża ilość cukru może powodować poważne reakcje w organizmie.
Czekolada kojarzy się z radością, ponieważ zawiera tryptofan. Ten aminokwas odpowiada za dalszy metabolizm organizmu i jest źródłem ważnych związków, takich jak serotonina. Ten sam efekt można osiągnąć, jedząc pokarmy bogate w tryptofan, takie jak kasza manna i parmezan, a także mięso, dziki łosoś, nasiona słonecznika, jajka, ser cheddar i spirulina.
Słone przekąski są tym, na co masz ochotę.
Czy odczuwasz nagłą ochotę na słone przekąski, takie jak krakersy, chrupki i paluszki? Twój organizm może mieć niedobór wapnia. Dzieje się tak, ponieważ Twój organizm próbuje podnieść poziom wapnia poprzez spożycie sodu (sód jest pierwiastkiem występującym w soli, a więc i w słonych przekąskach). Chociaż sód może podnieść poziom wapnia, jest to tylko tymczasowe. Wkrótce poziom wapnia spadnie, a Ty będziesz mieć ochotę na słone przekąski. Należy zaprzestać spożywania słonych przekąsek. Produkty mleczne, takie jak jogurty i sery, mogą być stosowane w celu uzupełnienia wapnia. Jogurt naturalny jest dobrym rozwiązaniem, ale można również spożywać zielone warzywa liściaste (jarmuż, rukola i szpinak, rukola, boćwina szwajcarska, brokuły, boćwina szwajcarska, boćwina szwajcarska), migdały i orzechy włoskie, ryby w puszce, nasiona sezamu, nasiona chia, komosa ryżowa.