Mąki
Rodzaje mąki i ich zastosowanie.
Nuda to częsty problem przy pieczeniu, dlatego należy używać jak największej liczby rodzajów mąki, orzechów i chlebów. Możesz cieszyć się ich różnymi smakami i właściwościami. Będzie to świetne uzupełnienie Twojej diety.
Mąki możemy podzielić ze względu na ich rodzaj na zawierające gluten lub bezglutenowe.
Mąki zawierające gluten - rodzaje:
Mąka pszenna - o wysokiej zawartości skrobi i glutenu
Mąka pszenna to najpopularniejsza mąka zawierająca gluten. Ma wysoką zawartość skrobi i może być wykorzystywana w wielu różnych zastosowaniach kulinarnych. Jest bogata w białko, witaminy z grupy B, składniki mineralne, żelazo, magnez, cynk i wapń. Zawiera również pewne ilości tłuszczów. Związki te zależą od jakości pszenicy (tj. od rodzaju mąki). Im więcej mąki użyjesz, tym lepiej. Błonnik ma wiele korzystnych właściwości. Reguluje pracę jelit i stabilizuje poziom cukru we krwi. Zwiększa też uczucie zadowolenia. Gluten jest kluczowym składnikiem mąki pszennej, dzięki któremu ciasto szybko rośnie i staje się puszyste. Mąka pszenna jest często używana w chlebach wypiekanych z innych mąk.
Mąka orkiszowa jest zdrowszą alternatywą dla zwykłej mąki pszennej
Mąka orkiszowa jest jedną z najbardziej znanych mąk glutenowych. Mimo że należy do tej samej rodziny, mąka orkiszowa jest bardziej wartościowa niż pszenna. Mąka orkiszowa ma więcej witamin i składników mineralnych (z grupy B, miedzi, żelaza i manganu) oraz znacznie niższy indeks glikemiczny. Mąka orkiszowa jest bogata w łatwo rozpuszczalny błonnik, który może mieć pozytywny wpływ na nasz układ trawienny. Można ją znaleźć w wielu rodzajach. Warto sprawdzić etykietę w sklepie. Jej zastosowanie jest takie samo jak mąki pszennej. Produkt ten jest idealny dla osób, które próbują zrezygnować z mąki pszennej. Mąka orkiszowa jest doskonała do wypieku chlebów, ciast, naleśników i pierogów.
Mąka żytnia ma niższą zawartość glutenu i niższy indeks glikemiczny
Mąka żytnia to kolejna mąka, która cieszy się dużą popularnością. Mąka żytnia zawiera nieco mniej białka niż pszenna, ale ma wyższą wartość biologiczną. Mąka żytnia ma mniejszą zawartość skrobi niż pszenna i zawiera więcej składników mineralnych, w tym magnezu, wapnia i cynku. Mąka żytnia ma także niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że ma większy wpływ na poziom glukozy we krwi. Chorzy na cukrzycę powinni wybierać chleb żytni zamiast pszennego.
Mąka jęczmienna - niska zawartość glutenu, wysoka zawartość witamin i błonnika
Mąka jęczmienna, choć nie zawiera dużo glutenu, jest również jedną z mąk glutenowych. Mąka ta jest używana do wypieku pieczywa. Mają one słodki smak i zwartą strukturę. Mąka ta jest często dodawana do chleba żytniego lub pszennego.
Rodzaje mąk bezglutenowych:
Mąka owsiana jest bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej
Mąka owsiana jest doskonałym zamiennikiem mąki pszennej w domowych wypiekach, podobnie jak mąka orkiszowa. Mąka owsiana jest bogata w niezbędne kwasy tłuszczowe i białko. Na uwagę zasługują również flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające. Ma wspaniałą konsystencję i cudowny posmak. Mąka owsiana może być zanieczyszczona glutenem. Osoby bezglutenowe powinny unikać kupowania mąki owsianej oznaczonej tym znakiem.
Mąka z prosa jest idealna do ciasta kruchego
Mąka z prosa może być używana do wielu różnych wypieków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Zmieszanie jej z innymi mąkami sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne. Doskonale nadaje się do muffinów i kruchego ciasta. Wypieki są delikatne i kruche. Zawiera dużą ilość żelaza i krzemu.
Mąka gryczana jest ciemną, bogatą w minerały mąką.
Mąka gryczana ma szarobrązowy kolor i wyraźny, gorzkawy posmak. Jest bogata w witaminy i minerały oraz ma niski indeks glikemiczny. Jest doskonałym wyborem do wypieku kruchego ciasta (np. spodów do tart), ciast i naleśników. Można ją łączyć z innymi mąkami, aby uzyskać chleb.
Mąka kukurydziana - mąka o właściwościach przeciwutleniających
Kukurydza jest najczęściej uprawianą rośliną na świecie, zaraz po ryżu i pszenicy. Mąka kukurydziana ma wysoki poziom witamin i minerałów o działaniu przeciwutleniającym. Najważniejsze z nich to beta-karoten i selen. Można ją jednak stosować także w wielu innych wypiekach, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Ze względu na swój słodki smak świetnie nadaje się do dodawania do muffinów, naleśników i bułeczek.
Mąka z amarantusa - mąka "superfood" bogata w minerały
Mąkę z amarantusa można określić mianem "superżywności". Jest lekkostrawna, bogata w minerały (warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość żelaza) i błonnik. Stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, co jest szczególnie ważne dla osób stosujących dietę bezmięsną. Możesz zastąpić część mąki pszennej mąką z amarantusa, aby zwiększyć wartość odżywczą chlebów i ciast bez utraty ich smaku.
Mąka ryżowa - najlepsza mąka dla alergików
Mąka ryżowa jest doskonałym produktem dla alergików, ponieważ wywołuje bardzo niewiele reakcji alergicznych. Można ją dostać zarówno w wersji razowej, jak i rafinowanej. Jest ona doskonałym źródłem związków przeciwnowotworowych i lignanów. Jest częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, podobnie jak mąka pszenna w Polsce. Można z niej przyrządzać naleśniki, kruche placki, zagęszczacze do zup i klusek.
Mąki z orzechów są zdrowszą i smaczniejszą alternatywą dla mąk zbożowych
Niektóre mąki są mniej znane, ale nadal mają wiele zastosowań w kuchni. Należą do nich mąki produkowane z orzechów (nerkowców, orzechów włoskich, orzechów laskowych i innych), migdałów, a nawet kasztanów. Mąki te są bogate w wysokiej jakości białka, węglowodany i minerały, takie jak miedź, wapń, potas, fosfor, magnez i witaminy z grupy B. Doskonale nadają się do zagęszczania potraw. Mąki te doskonale nadają się do zagęszczania deserów lub dodawania do słodkich wypieków.
Łatwo jest pogubić się we wszystkich możliwościach. Zamiast tego należy trzymać się "starej dobrej" białej mąki. Ważne jest, aby pamiętać, że można urozmaicić swoją dietę bez konieczności sięgania zbyt daleko. Do wyboru jest tak wiele mąk, w zależności od tego, z jakiego surowca zostały wyprodukowane. Wiele z nich można również podzielić na różne rodzaje w zależności od stopnia oczyszczenia ziarna.
Jakie są różne typy mąki?
Mąka typu 00, 450, 1850, 2000, 3000 - na pizzę, chleb czy naleśniki?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąki, w tym typ 00, który jest specjalną mąką, z której można wypiekać prawdziwie włoską, delikatną pizzę. Typ 450, który może być używany do wypieku bułek, biszkoptów lub naleśników, oraz typ 1850, znany również jako mąka graham. Typ 2000, 3000 lub 3000 to mąki pełnoziarniste.
Co oznacza zawartość popiołu w mące?
Co tak naprawdę oznaczają te liczby? Odnoszą się one do ilości substancji mineralnych w mące (tzw. popiołu). Popiół to nazwa metody używanej do oznaczania zawartości substancji mineralnych. Próbkę mąki przeznaczoną do analizy umieszcza się w porcelanowym kubku i spala w specjalnym piecu w temperaturze 95°C przez 1 godzinę. Substancja mineralna, która tworzy popiół, nazywana jest pozostałością po spalaniu. Procentowa zawartość pozostałości popiołu pomnożona przez 1000 razy nazywa się typem mąki.
Typ 450 ma 0,45%, a typ 2000 - 2,00%. Im większy jest udział nasion i okrywy owocowej w mące, tym wyższy jest jej procent.
Typ 450: Ciasto - zawartość popiołu do 0,45%.
Typ 550: Luksusowy - zawartość popiołu około 0,55%.
Typ 720: Pytl Rye - zawartość popiołu ok. 0,72%
Typ 850: Pszenica chlebowa - zawartość popiołu ok. 0,85%
Typ 1400: krzemionka - mąka żytnia - zawartość popiołu ok. 1,4%
Typ 1850: mąka pszenna graham - zawartość popiołu ok. 1,85% (pszenica zawiera mniej popiołu niż żyto).
Typ 2000: Żytnia razowa - zawartość popiołu ok. 2,00%
Wskaźnik jest wyższy, co oznacza, że mąka ma więcej składników mineralnych, ale jest też cięższa. Mąka razowa, która może być pszenna lub żytnia, typ 2000 ma 2% zawartości popiołu. Mąka przesiewana to mąka grubo mielona (1400), która jest delikatniejsza od mąki razowej, ale ma wyższą wartość odżywczą niż mąka rafinowana typu 00 i 500. Pieczywo z mąki wysokoprzetworzonej może być lżejsze dzięki pieczeniu z jej użyciem. Wynika to z wysokiej jakości składników, które są korzystne dla zdrowia.
Mąka rafinowana czy razowa?
Produkty pełnoziarniste mają o wiele więcej wartości odżywczych niż biała mąka i produkty z niej wytwarzane. Można jeść produkty pełnoziarniste pod warunkiem, że są dobrze tolerowane. Należy pamiętać, że produkty te mogą być trudne do strawienia, więc jeśli musisz stosować prostą dietę, być może warto zainteresować się produktami z mąki rafinowanej. Dlaczego? Oba te "odpady", bielmo i zarodek, można kupić w sklepie.