Produkty z miodu, pszczelarskie
Naszym dziedzictwem narodowym są pszczoły i produkty, które wytwarzają. Są one pyszne i mają wiele zalet zdrowotnych. Apiterapia to dziedzina medycyny, która wykorzystuje produkty pszczele do leczenia i zapobiegania wielu chorobom.
Polskie pszczoły są naszym głównym źródłem miodu.
-miód
-wosk pszczeli
-propolis (kit pszczeli)
-proszek
-pyłek kwiatowy
-mleczko pszczele,
-jad pszczeli.
Wiele z nich może być używanych przez każdego bez konieczności nadzoru. Wyjątkiem jest jad pszczeli. Stosuje się go czasem w leczeniu nadciśnienia, reumatyzmu i miażdżycy.
Miód jest wytwarzany ze spadzi lub nektaru roślin. Miód składa się głównie z cukrów prostych (glukozy, fruktozy i sacharozy) z niewielką ilością wody, kwasów organicznych, enzymów i białek.
Miód ma wiele zalet zdrowotnych. Jego wysoka zawartość cukru i kwaśne pH zapobiegają rozwojowi mikroorganizmów. Wykazano bardzo silne właściwości antybakteryjne miodów spadziowych i lipowych, a także miodów gryczanych i nowozelandzkich miodów Manuka.
Wiadomo również, że miód zmniejsza stany zapalne, wspomaga układ odpornościowy i ma właściwości antynowotworowe. Jest również przydatny w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Miód obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwgorączkowe, nasenne i przeciwzapalne. Ponieważ pobudza pracę jelit, miód jest zalecany osobom cierpiącym na zaparcia. Dzięki dużej zawartości żelaza, miedzi i magnezu zapobiega anemii.
Miód traci swoje dobroczynne właściwości po podgrzaniu w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza. Miód najlepiej spożywać łyżeczką lub jako dodatek do kanapek.
Propolisem nazywa się żywiczną substancję, którą pszczoły pozyskują z pąków drzew. Propolis jest głównym materiałem budulcowym uli pszczelich. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób wśród pszczół.
Propolis działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Ma również działanie znieczulające i regenerujące, które przyspiesza gojenie się ran i odnowę tkanek.
Propolis może być również stosowany do sporządzania maści propolisowej, którą przygotowuje się z wazeliny i lanoliny. Wspomaga ona leczenie oparzeń, ran, odmrożeń, owrzodzeń i zakażeń grzybiczych.
Dorośli powinni przyjmować propolis w dawce 180 mg.
Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, a następnie mieszany z miodem i wydzielinami gruczołów ślinowych. Następnie w wyniku różnych procesów chemicznych i fizycznych przekształca się w pierzgę.
Siara, pyłek i mleczko pszczele są bogate w witaminy. Należą do nich witaminy A, E i D, C, K i C. Zawierają także witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak potas, mangan i żelazo. Są również bogate w łatwo przyswajalne aminokwasy i białka, dzięki czemu stanowią doskonałe uzupełnienie diety dla osób niedożywionych. Trociny mają również właściwości poprawiające odporność, trawienie, ciśnienie krwi, naczynia krwionośne, stany zapalne i stan skóry.
Najlepiej jest spożywać pyłek 3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem, zmieszany z miodem, mlekiem serowym lub wodą. Ponieważ pyłek jest łatwiej przyswajalny, należy go dokładnie przeżuć. Dorośli powinni spożywać od 10-20 gramów do 2-3 łyżeczek pyłku dziennie. Przez okres 1-3 miesięcy kuracje pyłkiem pszczelim należy przeprowadzać raz lub dwa razy w roku. Zalecane dzienne spożycie pyłku pszczelego wynosi 5-10 gramów (1-1/4 łyżeczki), a czas trwania kuracji to jeden miesiąc.
Mleczko pszczele jest wydzieliną podawaną larwom pszczół w ciągu pierwszych trzech dni ich życia. Wzmacnia i chroni układ nerwowy, ma właściwości antybakteryjne i dostarcza witamin (A i C, D, E K oraz witamin z grupy B).
Najlepszym sposobem na spożywanie mleczka pszczelego jest jego postać:
Mieszanka miodu i mleczka pszczelego (w proporcji 2 g do 100 g miodu) - 1 łyżeczka miodu dwa razy dziennie, na godzinę przed jedzeniem.
Czyste mleczko pszczele - umieść 150 mg mleczka pszczelego pod językiem i poczekaj, aż się rozpuści.
Kuracja powinna trwać około jednego miesiąca. Można ją powtarzać maksymalnie dwa razy w roku.