Pasty, smarowidła
Produkty do smarowania kanapek: właściwości, skład i rodzaje
Co zrobić z chlebem z masłem i serem? Produkty do smarowania kanapek o różnych smakach, kolorach, a czasem zaskakujących właściwościach są atrakcyjniejszą alternatywą dla chleba. To doskonała okazja do zmiany nawyków żywieniowych, zwłaszcza dla Polaków, którzy od wielu lat jedzą kanapki na śniadanie, obiad i kolację. Oto najlepsze przepisy na pasty kanapkowe z całego świata.
Świeży, ciepły chleb jest pyszny i można się nim delektować bez żadnych dodatków. Jednak ze względów zarówno odżywczych, jak i smakowych większość pieczywa, które jemy na co dzień, wymaga panierki. Kanapki są zwykle posmarowane masłem i ozdobione serem, wędlinami i warzywami. Pasty pozwalają na dodanie do menu innych produktów, z korzyścią dla Ciebie i Twojej przyjemności jedzenia.
Zrób własną pastę do kanapek!
Obecnie w sklepach spożywczych można kupić wiele różnych past do chleba i serów. Można je łatwo otworzyć i rozsmarować. Nie ulegajmy pokusie szybkości i łatwości. Przygotowanie domowego smarowidła do kanapek zajmuje zaledwie 5-10 minut. Dzięki temu można zrezygnować z wielu niepożądanych składników, takich jak cukier i sól, konserwanty i barwniki, substancje spulchniające i barwniki. Możemy też dopasować składniki do naszych upodobań i ograniczeń dietetycznych. Dodatkowo możemy wybierać surowce od zaufanych dostawców, np. z gospodarstw ekologicznych lub własnych ogrodów. Pasty kanapkowe można przygotować w domu i są one odpowiednie dla wegan, alergików i osób stosujących inne diety eliminacyjne.
Nowoczesne miksery i roboty kuchenne są niezbędnym sprzętem do przygotowania past kanapkowych. Cały proces jest szybki i nie wymaga specjalnych umiejętności.
Pasty kanapkowe na bazie sera
Pasty do chleba na bazie sera to jeden z najbardziej lubianych rodzajów past do chleba. Ser twarogowy jest bardzo popularny w Polsce ze względu na swój neutralny smak i lekko kwaśny aromat, wysoką wilgotność i niską zawartość tłuszczu. Wszystkie sery są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Powinny być włączone do każdego posiłku. Twarożki do smarowania są doskonałe dla niemowląt i małych dzieci, a także dla matek karmiących piersią. Przepis zawiera również ser twarogowy. Zawiera również sery bryndza i feta. Im więcej tłustych serów i masła dodaje się do pasty, tym wyższa jest jej wartość kaloryczna.
Pasty białkowe do chleba
Nabiał to nie wszystko, czego potrzebujesz, aby dodać białko do swojego drugiego śniadania. Jest ono niezbędne dla każdej komórki Twojego ciała. Badania wykazują, że dieta bogata w białko i uboga w węglowodany może pomóc Ci schudnąć. Jeśli nie tolerujesz laktozy lub spożywasz dużo produktów mlecznych, nadal możesz pozyskiwać wartościowe białka z tofu, ryb, jaj, mięsa i roślin strączkowych. Surowce te polecane są osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym, np. sportowcom i pracownikom fizycznym, ale można je również polecić osobom z nadmiarem glukozy lub nadwagą.
Warto wspomnieć o mięsnych produktach do smarowania pieczywa, które mogą zastąpić wędliny dla całej rodziny. Należy pamiętać, że kiełbasy, szynki i inne wędzone produkty spożywcze są uważane za zwiększające ryzyko zachorowania na raka. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi żywieniowymi ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać 50 g. Z resztek mięsa, w tym ryb i drobiu, można przyrządzać zdrowe posiłki.
Wegańskie smarowidła do kanapek
Kanapki mogą być trudne do przygotowania dla wegetarian i wegan. Mogą oni samodzielnie przygotowywać pasty, co znacznie ułatwia uzupełnianie wszelkich niedoborów żywieniowych, które mogły powstać w wyniku niejedzenia mięsa.
Rośliny strączkowe i produkty z nich wytwarzane, takie jak fasola, ciecierzyca, groch i soja, są doskonałym źródłem białka. Istnieje wiele innych produktów ogrodowych, które są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Należą do nich pomidory, czerwona cebula, buraki (szpinak, szpinak), dynia i czerwona papryka. Pasty kanapkowe, które nie zawierają mięsa, powinny być bogate w oleje roślinne, takie jak olej lniany, sojowy i oliwa z oliwek. Jest to ważne dla mózgu, serca i odporności.
Roślinne pasty do smarowania są nie tylko dla wegan. Mogą być również doskonałym rozwiązaniem w przypadku posiłków dla dzieci i na przyjęcia.
Specjały z całego świata
Wiele z wyżej wymienionych przepisów ma swoje lokalne odmiany w innych krajach. Do kulinarnej klasyki należą również pasty, które są tak charakterystyczne, że kojarzą się z konkretnymi regionami, kulturami i smakami. Do takich kanapkowych legend należą przede wszystkim:
- Hummus to pasta z ciecierzycy, którą doprawiono sokiem z cytryny i czosnkiem. Jest to podstawa kuchni lewantyńskiej.
- Pesto to włoska pasta z bazylii, czosnku i orzeszków piniowych.
- Tapenada - prowansalska pasta z anchois i czarnych oliwek.
- Guacamole - meksykańska pasta z awokado z cebulą i sokiem z cytryny.
- Zakuszka - pasta z bakłażanów, papryki i cebuli, pochodząca z Rumunii i Mołdawii.
- Vegemite to australijska pasta z drożdży piwnych, warzyw i dodatków smakowych.
- Foie gras to francuska pasta wytwarzana z wątróbek specjalnie tuczonych gęsi.
- Smorgaskaviar - skandynawska pasta z ikry dorsza
- Cretons to specjalność z Quebecu, którą przyrządza się z pasty wieprzowej i cebuli.
- Amlou to marokańska pasta z prażonych migdałów i oleju arganowego.
Pasty do kanapek oferują nieskończone możliwości smakowe. Możemy nawet tworzyć z nimi własne przygody kulinarne. Jedynym ograniczeniem jest to, że pasta musi nadawać się do smarowania chleba. Można to jednak łatwo zmodyfikować, stosując masło, oleje i sery, a także błonnik roślinny. Nie pozostaje nic innego, jak rozpocząć każdy tydzień z nowym ciastem chlebowym!