Otręby

Otręby

Otręby od dawna stanowią podstawę diet odchudzających i innych diet prozdrowotnych. Można je dodawać do zup, jogurtów i fit ciasteczek. Mogą też służyć jako przekąska. Co to są otręby? I jakie są ich cenne właściwości? Jaki rodzaj otrębów jest dla Ciebie najlepszy?

Co to są otręby?

Otręby to produkt uboczny powstający w procesie mielenia i przetwarzania pszenicy, żyta, owsa i orkiszu. Otręby to zewnętrzna powłoka ziarna. W przeszłości otręby były uważane za odpad z przemiału. Odkryto jednak, że ta zewnętrzna otoczka ziarna zawiera duże ilości składników odżywczych, witamin i błonnika pokarmowego. Obecnie w supermarketach i sklepach dostępnych jest wiele rodzajów otrębów. Najpopularniejsze są otręby żytnie, pszenne i owsiane. Wyróżniają je właściwości prozdrowotne, a każdy ich rodzaj ma nieco inne wartości.

Właściwości otrąb.

Niezależnie od odmiany otrąb, wszystkie mają podobne właściwości. Najważniejszą zaletą otrąb jest wysoka zawartość błonnika. Poprawia on perystaltykę jelit, wspomaga trawienie i pomaga utrzymać zdrowie układu pokarmowego. Otręby mają zdolność regulowania poziomu glukozy we krwi i wspierają wzrost korzystnej flory bakteryjnej. Otręby mają również niższą zawartość złego cholesterolu LDL. Otręby mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka rozwoju raka jelita. Osoby starające się schudnąć również docenią otręby. Otręby mogą mieć pozytywny wpływ na metabolizm. Warto wspomnieć o otrębach, które są bogate w witaminę B, magnez, potas i cynk. Otręby są dobre dla organizmu, ale nie za dużo. Nie zaleca się spożywania więcej niż 2 łyżek otrębów dziennie.

Otręby pszenne.

Jednym z najbardziej znanych produktów z otrębów są otręby pszenne. Wybierają je osoby, które realizują program odchudzania. Cechą wyróżniającą otręby pszenne jest wysoka zawartość błonnika. Składnik ten można znaleźć nawet w 43,6 gramach otrąb pszennych. Otręby pszenne stymulują metabolizm i przyczyniają się do utraty wagi. Otręby pszenne są bogate w składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo, miedź, cynk i jod. Otręby pszenne nie są zalecane. Osoby z chorobami nerek lub innymi zaburzeniami układu moczowego powinny unikać otrębów pszennych.

Otręby owsiane.

Otręby owsiane można uznać za jeden z najzdrowszych składników codziennej diety. Otręby owsiane zawierają 40% kwasów linolowych. Z drugiej strony, otręby owsiane zawierają najmniejszą ilość błonnika pokarmowego spośród wszystkich otrębów. W 100 g otrąb pszennych znajduje się zaledwie 10 g błonnika. Należy zauważyć, że błonnik pokarmowy znajdujący się w otrębach owsianych należy do frakcji beta-glukanów. W przewodzie pokarmowym beta-glukany chronią błonę śluzową przed podrażnieniami. Zmniejszają one również ryzyko zachorowania na raka żołądka i jelit. Otręby owsiane mają profil makroskładników bardzo zbliżony do płatków owsianych.

Otręby żytnie.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego otręby żytnie można umieścić pomiędzy otrębami pszennymi a owsianymi. Na 100 g otrąb żytnich przypada około 39 gramów błonnika. W porównaniu z otrębami pszennymi zawierają one również mniej cynku i fosforu. Otręby żytnie zawierają jednak dużo potasu i magnezu. Otręby żytnie stanowią doskonały suplement diety dla osób cierpiących na choroby serca lub nadciśnienie. Zaleca się je również osobom, które dopiero rozpoczynają odchudzanie. Otręby żytnie rozszerzają się w żołądku i zmniejszają apetyt.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.