Konserwy
Żywność w puszkach może być dużym ułatwieniem. Szybko się je przygotowuje i można je zabrać ze sobą na kolejną wycieczkę. Ale pytanie brzmi, czy to, co praktyczne i łatwe dla kieszeni, jest również dobre dla nas. Jak znaleźć konserwy dobrej jakości?
Konserwy można kupić w różnych pojemnikach, takich jak puszki. To, co je wyróżnia, to sposób ich produkcji. Polega on na sterylizacji. Dzięki wysokiej temperaturze żywność jest chroniona przed zanieczyszczeniami i powietrzem. Dzięki temu konserwy zachowują trwałość przez długi czas. Metoda ta może być stosowana do przetwarzania różnych produktów, w tym ryb, mięsa, warzyw i owoców.
Żywność w puszkach - COŚ PRAKTYCZNEGO!
Żywność w puszkach ma wiele zalet. Żywność w puszkach może być przechowywana przez długi czas. To czyni je idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na gotowanie. Puszki są często pakowane na biwaki i wycieczki. Transport konserw jest również łatwiejszy, gdy są one zamknięte w hermetycznych pojemnikach.
Sezon na warzywa i owoce się skończył? Możesz je przechowywać w puszce! Nowoczesna technologia przechowywania żywności umożliwia konserwowanie świeżych produktów, owoców, warzyw, mięsa i innych przetworów. Sterylizacja nie zmienia zawartości węglowodanów, białek, tłuszczów i węglowodanów. Nie ma również wpływu na większość minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z powodu wysokiej temperatury żywność w puszkach ma niższą zawartość witaminy C i innych witamin. Pomidory i kukurydza w puszce są bardziej wartościowe, ponieważ zawierają więcej przeciwutleniaczy. Dynia w puszce zawiera więcej witaminy A niż świeże warzywa.
Żywność barwiona jest bardziej przystępna cenowo niż inne produkty, więc jest na topie. Pamiętaj - tanie nie zawsze znaczy dobre!
Czy można jeść żywność konserwowaną dla zdrowia?
Istnieją zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy żywności w puszkach. Zwracają oni uwagę na przykład na zawartość aluminium w puszkach. Należy jednak zauważyć, że aluminium jest dość powszechne i nie ma go zbyt wiele w puszkach. Dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży powinny szczególnie uważać na zagrożenia związane z aluminium. Należy pamiętać, że istnieje alternatywa dla żywności w puszkach - produkty w szklanych pojemnikach.
Puszki mogą zawierać bisfenol A. BPA w dużych dawkach może być niebezpieczny dla zdrowia. Jednak puszki zawierające niewielkie ilości BPA nie powinny stanowić zagrożenia. Istnieją również konserwy niezawierające BPA. Konserwowanie żywności nie powinno być głównym elementem diety. Powinno być tylko dodatkiem, który jest przydatny i wygodny.
Jak kupować dobre konserwy?
Produkty w puszkach stają się coraz smaczniejsze i coraz lepszej jakości, mniej przypominają konserwy wykonane z gorszej jakości składników.
Ważne jest, aby czytać etykiety produktów! Przed zakupem upewnij się, że przeczytałeś listę składników. W przypadku produktów mięsnych i rybnych sprawdź, jaki jest ich główny składnik. Powinieneś rozważyć zakup produktu, jeśli 25% jego zawartości stanowi mięso, a reszta składa się z niskiej jakości wypełniaczy. Należy także zwrócić uwagę na środki konserwujące. Im bardziej naturalne składniki, tym lepiej.
Nie bez znaczenia jest cena! Niskie ceny to dobra rzecz. Jednak zbyt niskie ceny mogą wskazywać na niską jakość.
Używaj wyłącznie płaskich pokrywek! Nie jedz ani nie kupuj produktów z podwyższonymi wieczkami. Wypukłość wskazuje na zachodzące wewnątrz reakcje chemiczne. Taka żywność może być przyczyną poważnego zatrucia jadem kiełbasianym.
JAKIE KONSERWY KUPIĆ?
Możesz zaoszczędzić czas i mieć więcej zabawy z wysokiej jakości konserwami mięsnymi i rybnymi. Które konserwy warto dodać do koszyka?
Świeże pomidory są zdrowe i smaczne, ale równie dobre są pomidory w puszce. Pomidory w puszce są świetnym rozwiązaniem, ponieważ mają wyrazisty smak i aromat oraz dużą zawartość likopenu. Likopen, silny przeciwutleniacz, który może być wykorzystywany do zwalczania rakotwórczych wolnych rodników, jest skutecznym sposobem na osiągnięcie tego celu.
Warzywa, nasiona roślin strączkowych i fasola w puszce mają wysoką zawartość składników odżywczych. Stanowią one doskonałą bazę dla zdrowych i pożywnych sałatek, past kanapkowych i innych prostych dań. Puszkowana ciecierzyca, zielony groszek i inne nasiona roślin strączkowych mogą zastąpić w posiłku mięso, ryby i nabiał.
Konserwowanie owoców to świetny sposób, aby cieszyć się ich smakiem i właściwościami przez cały rok. Najlepsze są owoce zanurzone w soku.
Tuńczyk z puszki stanowi szybkie i bogate źródło białka. W mięsie tuńczyka może gromadzić się rtęć, dlatego należy ograniczyć jego spożycie do 200 g tygodniowo. Wybieraj tuńczyka z własnym sosem.
Ciesz się swoim paprykarzem! Przygotuj posiłek z wysokiej jakości kawałków ryby, sosów warzywnych, aromatycznych ziół i dodaj kaszę lub ryż, aby uzyskać szybkie, łatwe danie. Paprykarz można łatwo przenosić w słoiku. Świeże pieczywo jest doskonałym dodatkiem do rybnego paprykarza
KONSERWY DOSTĘPNE DLA WEGAN I WEGETARIAN.
Wegetarianie, weganie i wszyscy, którzy nie wierzą w mięso w puszkach, mogą wybierać spośród różnych produktów. Puszki nie są tak skuteczne, gdy są zrobione z produktów pochodzenia roślinnego. Gotowe posiłki, takie jak pasztety i paprykarze, są świetną opcją "ratunkową", natomiast warzywa strączkowe w puszkach mogą zastąpić mięso lub nabiał w diecie roślinnej.