Dżemy

Dżemy

Dżem - co to jest?

Wszyscy uwielbiają dżem owocowy. Jest on doskonałym dodatkiem do słodkich wypieków, takich jak naleśniki, gofry, ciasta i wafle. Można go jednak rozsmarować także na zwykłych kromkach chleba. Dżem owocowy można również dodawać do wytrawnych dań z drobiu, takich jak pieczona kaczka czy indyk, co nadaje im niepowtarzalny i ciekawy smak. Najlepiej smakuje, gdy dostępność świeżych owoców jest ograniczona.

Można go przyrządzić z niemal każdego owocu. Najpopularniejsze są dżemy z truskawek, malin, czarnej porzeczki i wiśni. Istnieją także dżemy z warzyw. W Portugalii dżem marchewkowy jest jednym z najpopularniejszych produktów krajowych. Właśnie z tego powodu przepisy Unii Europejskiej dotyczące produkcji dżemów uznają marchewkę za owoc.
Dżemy wytwarza się z wody, która odparowała z owoców. Aby zrównoważyć smak, można dodać cukier lub inne środki konserwujące, takie jak pektyna lub sok z cytryny. Dżemy mogą być robione z jednego, dwóch lub wielu owoców i powinny zawierać wyczuwalne kawałki owoców. Aby wzmocnić kolor produktu, można dodać sok z buraków. Związki pektynowe są odpowiedzialne za żelową konsystencję dżemu. Mogą one pęcznieć w warunkach kwaśnych. Dżem owocowy powinien być łatwy do rozsmarowania.
Dżemy sprzedawane na półkach supermarketów często zawierają duże ilości cukru, wzmacniaczy smaku i konserwantów, takich jak benzoesan sodu lub potasu, a także wzmacniacze smaku. Producenci mogą stosować zamienniki cukru, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy, syrop skrobiowy, a nawet inne substancje słodzące. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia zakupionych dżemów, są one pasteryzowane. Ważne jest, aby dokładnie sprawdzać składniki każdego kupowanego dżemu. Najświeższe i najzdrowsze dżemy to te, które przygotowujemy z naturalnych składników.

Dżem ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Owoce użyte do produkcji dżemu mogą mieć znaczący wpływ na jego właściwości prozdrowotne. Najbardziej popularny jest dżem truskawkowy. Owoce te mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Znajdują się w nich również witaminy z grupy B, takie jak witamina B1 i B2, witamina PP oraz witamina B2. Witaminy z grupy B pomagają zachować zdrową skórę oraz zapewniają prawidłowe funkcjonowanie nerwów, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Zawarte w truskawkach fosfor, wapń i magnez pomagają wzmocnić kości i zęby, a także poprawiają funkcjonowanie mięśni. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są niezbędnym elementem diety kobiety.
Dżem wiśniowy jest bogaty w witaminy, minerały i pektyny. Zapobiega również siwieniu włosów. Spożywanie wiśni może obniżyć poziom złego cholesterolu i tłuszczu w jamie brzusznej. Osoby, które przeszły udar mózgu, zator lub zawał serca, znajdą w wiśniach kumaryny. Kumaryna ma działanie przeciwobrzękowe, uspokajające i rozluźniające mięśnie gładkie.
Dżem z czarnej porzeczki jest bogaty w minerały, takie jak cynk, fosfor i magnez. Zawiera również witaminy, takie jak witamina A, C, E, B6, niacyna i tiamina. Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Te składniki odżywcze równoważą poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i usuwają toksyny z organizmu. Czarne porzeczki zawierają kwasy fenolowe, które są rodzajem przeciwutleniaczy. Mają one właściwości przeciwzakrzepowe i zapobiegają wnikaniu grzybów do organizmu.
Dżem brzoskwiniowy jest bogaty w witaminy A, C i E. Zawiera również witaminy B1, B2 i B5, a także witaminę K oraz minerały, takie jak cynk, bor, fosfor, mangan i jod. Brzoskwinie są bogate w składniki odżywcze, które pomagają oczyścić organizm z toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Brzoskwinie mają działanie tonizujące i odświeżające, dzięki czemu zmęczona skóra wygląda jędrniej i bardziej promiennie, a to za sprawą cennego beta-karotenu. Są również zalecane dla wegetarian i kobiet w ciąży, ponieważ stymulują produkcję czerwonych krwinek.
Dżem malinowy zawiera kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy i cytrynowy. Jest również bogaty w witaminy, w tym witaminy z grupy B i witaminę E. Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo i inne. Maliny zawierają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i czasu. Dzięki obecności wymienionych witamin i minerałów wzmacnia się układ odpornościowy, a układ nerwowy i krwionośny ulegają poprawie. Maliny są dobrym wyborem, aby zapobiec rozwojowi anemii lub innych chorób. Te małe owoce mają właściwości rozkurczowe, które mogą pomóc w łagodzeniu bólów menstruacyjnych. Można je stosować w celu obniżenia gorączki oraz w różnych postaciach podczas przeziębień.

Dżem - czy warto go jeść?

Dżem jest doskonałym dodatkiem do każdego słodkiego ciasta. Doskonale smakuje ze zwykłym chlebem. Dżem przygotowany w Twojej kuchni ze świeżych, naturalnych składników może być bombą witaminową. Nasz organizm otrzymuje z dżemu wiele ważnych składników odżywczych. Dżem jest łatwy do zrobienia - praktycznie sam się robi. Trzeba poczekać, aż dżem zacznie działać. Efekt jest zupełnie inny, jeśli do masy dodamy zagęstnik, który może zawierać substancje chemiczne i sztuczne. Ważne jest, aby przed zakupem gotowych dżemów sprawdzić ich skład. Producenci mogą nie tylko dodawać konserwanty, ale także zaniżać zawartość owoców. Dżem powinien mieć zwięzły i jasny skład.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.