Tortilla, taco

Tortilla, taco

Tacos, najsłynniejsza meksykańska potrawa, stała się symbolem narodowym. Tacos można opisać jako przekąskę, którą je się "na raz". Tę popularną meksykańską potrawę można znaleźć w wielu meksykańskich restauracjach. Tacos są wyjątkowe, ponieważ mogą występować w wielu różnych smakach, z różnymi sosami i dodatkami. W czym tkwi sekret ich sukcesu?

Co to jest tacos?

Tacos mogą przypominać burrito, popularne danie kuchni meksykańskiej. Istnieje jednak wiele różnic między tymi dwoma daniami. Tortille do burrito zazwyczaj zawierają mąkę pszenną, natomiast do tacos używa się mąki kukurydzianej. Burrito może być zawijane, a tacos składane.
Istnieje wiele wariantów farszu znajdującego się w środku. Wszystko zależy od tego, jakie składniki są dostępne i jakie są Twoje osobiste preferencje smakowe. Często przyprawia się je pieprzem i chili, a także ziołami, takimi jak bazylia, kolendra i oregano. W tacos często do nadzienia używa się pomidorów, cebuli, a także głównych składników kuchni meksykańskiej, czyli kukurydzy i czerwonej fasoli. Do wszystkiego pasuje mięso: kurczak, wieprzowina, tuńczyk, indyk i krewetki.
Potrawa ta była prawdopodobnie przygotowywana na długo przed najazdem Hiszpanów na Meksyk. Do wypełnienia tortilli Meksykanie używali małych ryb.

Historia tacos.

W języku Nahuatl występuje słowo "taco", które odnosi się do kształtu potrawy. Legenda głosi, że nazwa tej potrawy pochodzi od ładunku wybuchowego używanego przez meksykańskich poszukiwaczy srebra. Była to papierowa torba wypełniona prochem strzelniczym. Wyglądała bardzo podobnie do tortilli z polewami i farszem.
Chociaż początki taco nie są znane na pewno, uważa się, że powstały one w prehiszpańskim Meksyku. Istnieją dwie wzmianki na ten temat: Pierwszym jest Moctezuma, który, jak się uważa, wyrabiał tortille z gorących kamieni i stworzył coś podobnego do tego, co znamy dzisiaj. Druga metoda odnosi się do wysyłania żywności do mężczyzn z wioski. Kobiety zawijały mięso i warzywa w placki tortilli, które mogły być również wykorzystywane jako pojemnik na żywność.
Pierwsze zarejestrowane tacos pochodzą z hiszpańskiego podboju Coyoacan przez Hernana Cortesa w Meksyku w 1798 roku. Bernal Diaz del Castillo napisał w "Prawdziwej historii podboju Nowej Hiszpanii", że w tym okresie wieprzowinę podawano z tortillami.

Tacos mają właściwości prozdrowotne.

Głównym składnikiem tacos są kukurydziane chipsy tortilli. W mące kukurydzianej, z której są zrobione, znajduje się wiele składników odżywczych. Należą do nich białko, błonnik oraz witaminy B1, B6, folian, a także minerały: żelazo, cynk, magnez i żelazo. Mąka kukurydziana zawiera również karotenoidy, które są naturalnymi barwnikami o właściwościach przeciwutleniających i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Dzięki temu jest idealna dla osób z alergiami pokarmowymi lub chorobami jelita grubego. Dzięki wysokiej zawartości błonnika mąka kukurydziana obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Wspomaga wzrost komórek dzięki wysokiej zawartości witaminy A. Mąka kukurydziana zwiększa również produkcję czerwonych krwinek, reguluje aktywność enzymów i chroni DNA przed uszkodzeniami. Dzięki zawartości karotenoidów - zeaksantyny i luteiny - może opóźniać rozwój chorób oczu związanych z wiekiem. Zawartość cynku korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.