Chleb
Paradoksalnie, chleb jest jednym z największych wynalazków człowieka. Jest łatwy do zapakowania i stanowi dobre źródło węglowodanów. To sprawia, że świetnie sprawdza się w gastronomii XXI wieku. Według historyków, chleb był wypiekany przez ludzi pierwotnych na długo przed wynalezieniem mąki. Jak to możliwe? Pierwsze placki pieczone nad ogniem były robione z wody i korzeni paproci, które były rozgniatane na kamieniach.
Historia chleba może sięgać nawet 30 000 lat wstecz. W Izraelu znaleziono dowody na to, że ziarna jęczmienia zostały po raz pierwszy roztarte między kamieniami 22 000 lat temu. Najprawdopodobniej używano ich do wypieku gęstych, ziarnistych placków. Stopniowo doskonalono techniki mielenia zbóż i płaski chleb stał się popularnym produktem w starożytnym Egipcie, Mezopotamii i dolinie Indusu. Rewolucji dokonali jednak Egipcjanie, którzy około 1000 r. p.n.e. zaczęli wypiekać chleb z użyciem drożdży pochodzących z fermentacji jęczmienia. Uważa się, że tradycja wypieku chleba jest ściśle powiązana z kulturą piwną!
Jaki jest najlepszy sposób wypieku chleba w dzisiejszych czasach?
Współczesną produkcję chleba można obecnie podzielić na wiele różnych kategorii. Mamy fabryki, które produkują tysiące bochenków dziennie, wykorzystując do każdego etapu maszyny i przenośniki taśmowe. Chleb i bułki na dużą skalę można też kupić w supermarketach. Te półprodukty są następnie wypiekane w specjalnych piecach. Istnieją jeszcze tradycyjne piekarnie, które wykonują większość pracy i sprzedają świeży chleb na mniejszą skalę. Dzięki temu można uniknąć stosowania konserwantów i polepszaczy. Jest to bardzo prosta technologia. Do wyrobu ciasta używa się mąki, soli, drożdży i wody. Po jego wyrobieniu piecze się je w temperaturze około 230°C.
Istnieje wiele rodzajów chleba.
W polskim pieczywie dominują chleby pszenne i chleby z mąki rafinowanej. Obecnie chętniej kupujemy chleb razowy - żytni, pszenny lub mieszany - z mąki razowej. Chleb ten jest również produkowany z niewielką ilością mąki orkiszowej. Takie pieczywo pochodzi ze zdrowszej odmiany pszenicy. Niszę rynkową dla osób z alergią na gluten wypełniają chleby produkowane z mąki kukurydzianej i ryżowej. Niestety, pieczywo to często nie ma oczekiwanego smaku chleba.
Chleb nie jest jednak jedynym rodzajem pieczywa spożywanym na całym świecie.
Do specjalności Francji należą bagietki, czyli podłużne pieczywo z pszenicy o chrupiącej skórce. Croissanty to półcukiernicze rogaliki z ciasta maślanego.
We Włoszech tradycyjnie jada się ciabattę - spłaszczony chleb o wnętrzu pełnym dziur, a focaccia to grube drożdżowe placki z dodatkami, takimi jak oliwki, rozmaryn, sól itp.
Grecy są znani z płaskiego i okrągłego chleba pita o jasnych liściach. Jest on przecinany w poprzek i wypełniany nadzieniem.
Precle to niemiecka specjalność, która cieszy się światową sławą. Są to słone, kruche ciastka o chrupiącej konsystencji. Pumpernikiel, gęsty, ciemny chleb żytni o słodkim smaku, jest ciemniejszą, cięższą wersją tego samego przepisu.
Kanadyjscy Żydzi rozwinęli żydowską tradycję pieczenia bajgli. Są to miękkie bułeczki z dziurką w środku, przyprawione ziołami, ziarnami, cebulą, ziołami, suszonymi owocami lub czekoladą.
Chałka to również słodki chleb pochodzący z Izraela. Jest pleciona, a następnie przed pieczeniem obtaczana w jajku, aby nadać jej błyszczący wygląd.
W Stanach Zjednoczonych do tradycyjnych chlebów nawiązuje tradycja pielgrzymów - nadal wypieka się tam wilgotny chleb kukurydziany z dodatkiem sody oczyszczonej oraz słodki chlebek bananowy, który przypomina klasyczną babkę.
Chleb naan, płaskie placki drożdżowe wypiekane na suchej patelni w Indiach, podaje się do indyjskich dań obiadowych.
W Norwegii również wypieka się płaskie chleby, które są cienkimi plackami z ciemnej mąki jęczmiennej.
Natomiast w Japonii bardzo popularny jest lekki chleb wypiekany w 100% z mąki ryżowej.
Chleb dla zdrowia
Choć wiele diet demonizuje węglowodany, większość dietetyków uważa chleb za niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety. Wartość odżywcza różnych rodzajów chleba i mąk jest różna, ale tradycyjny chleb pszenny może być zdrowszą przekąską niż słodycze czy krakersy z dużą ilością soli i tłuszczu.
Mąka nieoczyszczona jest lepsza niż mąka nieoczyszczona. Zawierają one więcej błonnika, a mniej węglowodanów prostych. Takie pieczywo wiąże się z wyższym poziomem cukru we krwi i zwiększa ryzyko otyłości. Chleby razowe zawierają również magnez, żelazo i cenne witaminy z grupy B, które wspomagają metabolizm.
Producenci chleba stosują wiele sztuczek. Produkty oznaczone jako "razowe" i "pełnoziarniste" mogą zawierać jedynie domieszkę nieoczyszczonej mąki. Co gorsza, chleb tostowy razowy i inne produkty paczkowane zawierają tak dużo cukru, słodu, substancji spulchniających i konserwantów, że nie można ich uznać za zdrowe. Bezpieczniej jest kupować świeży chleb żytni, a nie plastikowy, jeśli nie ma się pewności lub jest się niedoinformowanym. Orzechy i nasiona słonecznika, mimo że mogą zwiększyć kaloryczność produktu, są zawsze mile widziane.
Zamiast nich możesz kupić mrożony chleb półgotowy.
Pieczywo z supermarketu kusi wszystkie zmysły. Wspaniale pachnie, jest jeszcze ciepłe i pachnące, a na zewnątrz ma wspaniały smak. Ta doskonałość jest już podejrzana dla zdrowego rozsądku. Międzynarodowe testy konsumenckie wykazały, że chleb wypiekany w sklepie traci swoje walory organoleptyczne, staje się twardy lub gumowaty. Eksperci zwracają też uwagę, że półprodukty mrożone mogą być pełne ulepszaczy, które niepotrzebnie dodają chemii do naszej diety. Konserwanty i inne substancje dodaje się do świeżo wypiekanego chleba i bułek, aby zwiększyć ich pożądane właściwości.