Chleb bezglutenowy
Jaki chleb bezglutenowy wybrać?
Rynek żywności bezglutenowej rozwija się ze względu na rosnące zapotrzebowanie na żywność bezglutenową. Dobrym przykładem jest pieczywo bezglutenowe. Można wybierać spośród chlebów z dodatkiem ziaren, nasion lub orzechów. Istnieją trzy rodzaje pieczywa bezglutenowego: miękkie, ciągnące się i chrupiące.
Tradycyjny chleb bezglutenowy.
Ze względu na swoje dziedzictwo, chleb powszedni jest nadal najczęściej wybieranym pieczywem. Jego smak i konsystencja są dobrze znane konsumentom. Dlatego tak ważne jest, aby dostępne było pieczywo bezglutenowe. Sztandarowy produkt BEZGLUTENU, bezglutenowy chleb powszedni, jest jego kluczowym składnikiem. Jest on wypiekany od ponad 10 lat. Ideą powstania chleba bezglutenowego było odtworzenie tradycyjnego smaku, wyglądu i właściwości chleba. Bezglutenowy chleb powszedni jest produktem popularnym od wielu lat. Nie zawiera emulgatorów i GMO, a także barwników i sztucznych aromatów.
Wieloziarnisty chleb bezglutenowy z siemieniem.
Wielu dietetyków zaleca zmianę pieczywa. Wówczas sugeruje się zastąpienie jasnych bochenków chlebem wieloziarnistym. Pod warunkiem, że pacjent nie ma problemów trawiennych. W ten sposób celiacy mogą zapewnić sobie dzienną dawkę węglowodanów. Wieloziarnisty chleb bezglutenowy z prosa, gryki i siemienia lnianego będzie miał więcej składników odżywczych niż zwykły chleb jasny. Chleb ten jest odpowiedni dla wegetarian i wegan, a ponadto nie zawiera żadnych alergenów ani sztucznych dodatków.
W tym przypadku należy podkreślić korzystne dla zdrowia właściwości mąki łubinowej. Ma ona niższy wynik glikemiczny, co jest dobrą wiadomością dla osób z nadwagą lub cukrzycą. Pomaga również obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). Z kolei nasiona lnu i słonecznika są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Te kwasy tłuszczowe są korzystne dla zdrowia. Pomagają zapobiegać stanom zapalnym, obniżają ryzyko chorób serca i stabilizują ciśnienie krwi.
Bezglutenowy chleb tostowy.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez tostów z masłem lub dżemem. Dotyczy to również celiaków i osób nietolerujących glutenu. Dlatego stworzono bezglutenowy chleb tostowy. Umożliwia on zjedzenie śniadania z grzankami i tostami osobom z alergią na gluten. Dzieci, które uwielbiają takie kulinarne eksperymenty, będą zachwycone puszystym chlebem.
Chrupiące pieczywo bezglutenowe.
Warto poszukać chleba bezglutenowego, który pomoże Ci zapanować nad talią podczas spożywania węglowodanów. Ten rodzaj pieczywa jest szczególnie popularny podczas odchudzania. Jego 381 kalorii na 100 g chleba nie jest dietetyczne. Sekret tkwi w wadze pieczywa. Kromka bezglutenowego chleba chrupkiego ma tylko 13 gramów wagi, co oznacza, że zawiera około 45 kcal.
Ciemne pieczywo bezglutenowe z mąki gryczanej.
Mąka gryczana to świetny sposób na pieczywo o wyrazistym smaku. Mąka gryczana jest także zdrowszym wyborem niż np. mąka pszenna. Zawiera więcej białka i błonnika niż pszenica, żyto czy owies. Właściwości te mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Warto poszukać ciemnego pieczywa bezglutenowego z mąki gryczanej. Pieczywo to ma również wysoką zawartość magnezu, który wspomaga regenerację mięśni. To z kolei wspomaga krążenie krwi.