Olej z pestek winogron
Najbardziej wartościowym olejem, jaki możemy dziś kupić, jest olej z pestek winogron. Jest on tłoczony na zimno z pestek owoców. Jest olejem szybko wchłaniającym się, dzięki czemu nie powoduje podrażnień skóry, takich jak pieczenie czy swędzenie. Jest lekki i nie zatyka porów. Chociaż jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry, najlepsze rezultaty odczują osoby o skórze tłustej lub trądzikowej. Nadaje się do pielęgnacji skóry dojrzałej, wrażliwej, naczyniowej i suchej. Może być również stosowany do pielęgnacji zniszczonych lub suchych włosów.
Olej z pestek winogron jest, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany z wina gronowego. Jest to produkt odpadowy. Przez setki lat pestki winogron były produktem odpadowym i nigdy ich nie wykorzystywano. Nowoczesna technologia dopiero niedawno umożliwiła pozyskiwanie oleju nawet z owoców nie będących olejami, takich jak pestki winogron czy maliny. Olej z pestek winogron po raz pierwszy wyprodukowano w 1560 roku. Kilka fabryk rozpoczęło produkcję w 1790 roku. Pestki winogron są bogate w olej, którego zawartość waha się w granicach 6-20%. Na skalę przemysłową produkuje się go we Francji i Włoszech.
Aby uzyskać olej, pestki winogron są miażdżone i ekstrahowane. Ponieważ tłoczenie mechaniczne nie jest wystarczająco wydajne, odbywa się ono w wysokich temperaturach przy użyciu rozpuszczalników organicznych. Jest oczywiste, że olej z pestek winogron jest mniej wartościowy niż inne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek extra virgin czy nierafinowany olej kakaowy. Stosowane są wyłącznie metody mechaniczne. Olej z pestek winogron ma przezroczysty, jasnożółty kolor i nie ma osadu. Jest łagodny w smaku i prawie niewyczuwalny. Olej nie ma zapachu. Wartość kaloryczna oleju z pestek winogron jest porównywalna z innymi olejami roślinnymi: 100 g dostarcza 880 kcal.
Olej z pestek winogron jest znany ze swoich niezwykłych właściwości. Dzieje się tak głównie dlatego, że zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z pestek winogron jest również dobrym przeciwutleniaczem. Jest bogaty w witaminę E, flawonoidy i lecytynę, które są przeciwutleniaczami o silnych właściwościach ochronnych. Olej winogronowy jest w stanie chronić skórę przed wolnymi rodnikami i opóźniać proces starzenia się. Olej z pestek winogron może być stosowany w kosmetykach naturalnych. Jest zalecany dla osób z cerą trądzikową, ponieważ jest zgodny z naturalnymi olejami skóry. Zawiera wyżej wymienione składniki, a także sporą ilość minerałów, dzięki czemu ma silne właściwości odżywcze.
Podstawowy skład oleju z pestek winogron obejmuje:
-kwas linolowy,
-witaminę E,
-witaminy A, B6
-fosfolipidy,
-minerały takie jak wapń i potas
Jak widać, zawiera on elementy, które pozwalają całemu naszemu organizmowi funkcjonować sprawniej i lepiej.
Olej z pestek winogron jest stosowany w tradycyjnej kuchni i kosmetyce. Można go stosować w ten sposób, jak wszystkie oleje roślinne. Można go stosować bezpośrednio na skórę lub w połączeniu z innymi kosmetykami. Jest to kosmetyk nawilżający i regenerujący, który jest bardzo polecany do leczenia spierzchniętej skóry zimą. Warto wspomnieć, że szybko się wchłania i nie pozostawia tłustych śladów, gdy jest stosowany bezpośrednio na skórę.
Istnieje kilka kluczowych działań, które można zidentyfikować, biorąc pod uwagę skład i bogactwo składników odżywczych w oleju z pestek winogron.
-Regeneracja i odżywianie tkanek
właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe
-Przyspieszenie wzrostu włosów, regeneracja włosów
- Minimalizowanie powstawania zaskórników
-Odżywia i odżywia skórę
Olej z pestek winogron oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Wzmacnia naturalną warstwę ochronną skóry i naczynia krwionośne. Spożywanie oleju z pestek winogron nie zwiększa ryzyka zwężenia naczyń krwionośnych, a tym samym miażdżycy lub zawału serca. Olej z pestek winogron nie podnosi poziomu cholesterolu, więc możemy go spożywać bez obaw. Warto wiedzieć, że wspomniany już kwas linolowy może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Istotne jest, aby przyjmować go z pożywieniem, ponieważ nie może być wytwarzany przez organizm. Wychwytuje on tłuszcze nasycone znajdujące się we krwi i transportuje je do miejsca przeznaczenia, chroniąc żyły przed zablokowaniem. Olej z pestek winogron jest najbogatszym źródłem kwasów linolowych w porównaniu z innymi olejami roślinnymi.
Olej z pestek winogron może być stosowany na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim ważne jest, aby stosować olej na zimno. Dzięki temu możemy w pełni wykorzystać jego liczne właściwości. Olej z pestek winogron ma delikatny smak, dlatego nie nadaje się do stosowania jako przyprawa. Stanowi doskonałą bazę do wszelkich dań o mocnych smakach i może być stosowany jako dodatek do delikatnych warzyw. Ze względu na niski punkt dymienia, najlepiej spożywać go na zimno. Można go jednak podgrzać. Jest to dobry wybór również dlatego, że zawiera głównie kwasy jednonienasycone, a jego podgrzewanie nie powoduje żadnych negatywnych skutków. Olej tłoczony na zimno jest lepszy do celów kosmetycznych, natomiast oleje tłoczone na ciepło mogą być używane w kuchni. Właściwości oleju z pestek winogron są tak różnorodne, że ma on wszechstronne zastosowanie.