Olej z pestek granatu

Olej z pestek granatu

Jest tłoczony na zimno z oleju z pestek granatu. Charakteryzuje się bogatym, delikatnym smakiem. Olej ten zawiera najcenniejszy związek naturalny - kwas punikowy (PA), który jest sprzężonym kwasem trienolenowym CLnA. Stanowi on odpowiednio izomery cis-9 i trans-11. W przyrodzie występuje siedem rodzajów (trienów) tego typu kwasu. Kwas punikowy (PA) jest najbardziej charakterystyczny dla nasion granatu, dlatego jego łacińska nazwa (Punicagranatum) brzmi puniic.

Co sprawia, że kwas punikowy jest tak korzystny dla naszego zdrowia?

Jego właściwości są badane od wielu lat z obiecującymi wynikami. Udowodniono, że kwas punikowy:
Aktywuje receptory (PPARg), które odgrywają ważną rolę w stanach zapalnych, wrażliwości tkanek na insulinę, metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Zmniejsza otyłość brzuszną, przyrost masy ciała i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Poprawia się profil lipidowy poprzez zwiększenie frakcji HDL i zmniejszenie stężenia triglicerydów w osoczu. Receptory TNF-a stają się również nieaktywne, co może prowadzić do zwiększonej podatności na alergie, astmę i choroby zapalne (reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca lub nieswoiste zapalenie jelit), a także choroby autoimmunologiczne, nowotwory i choroby z autoagresji. Zmniejsza również magazynowanie lipidów w tkance tłuszczowej.
Obniża ryzyko zachorowania na raka piersi - hamuje proliferację komórek raka piersi. Indukuje śmierć (zaprogramowaną śmierć) komórek nowotworowych.
Hamuje rozwój raka jelita grubego - badanie na szczurach wykazało znacznie niższy odsetek nowotworów i bardziej obiecujące działanie zmniejszające ryzyko zachorowania niż w przypadku grupy kontrolnej. Wyniki te wykazały, że olej z granatu, składnik naturalny, ma działanie zapobiegawcze w stosunku do komórek raka jelita grubego.

Zmniejsza on wzrost i inwazję komórek raka prostaty.
Wykazano, że suplementacja olejem z granatu chroni czerwone krwinki przed utlenianiem i stanami zapalnymi.
Olej z pestek granatu, oprócz cennych kwasów tłuszczowych i flawonoidów, jest skarbnicą tych związków (większą niż zielona herbata). Tak wysoki poziom antyoksydantów korzystnie wpływa na wsparcie układu odpornościowego organizmu i zwalczanie chorób zapalnych.
Chroni przed otyłością i insulinoopornością (cukrzycą).

Działa ochronnie na serce i układ krążenia.
-Ma ochronny wpływ na układ pokarmowy poprzez hamowanie stanów zapalnych.
-Zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi, okrężnicy i prostaty.
-Zmniejsza utratę masy kostnej. Jest to istotna korzyść dla osób z wysokim ryzykiem rozwoju osteoporozy.
Fascynujące jest to, że duża liczba nasion w granacie była symbolem płodności. Owoc ten był również stosowany (hipkroates) w leczeniu niepłodności oraz w łagodzeniu objawów menopauzy.
Olej z granatu należy spożywać na zimno, jako dodatek do potraw lub bezpośrednio. Ma łagodny smak i gęstą konsystencję. Jest dostępny w butelkach z ciemnego szkła. Zaleca się spożywać 1-2 łyżeczki dziennie.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.