Olej z pestek arbuza
Olej ten doskonale nadaje się do wzbogacenia diety w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponieważ olej ten jest tłoczony na zimno, a nie rafinowany, zachowuje wszystkie kwasy tłuszczowe występujące w naturze.
Olej z pestek arbuza
Ma silne właściwości przeciwzapalne i zwiększa gromadzenie glikogenu. Jest to ważny krok w walce z cukrzycą.
Pestki arbuza, podobnie jak pestki dyni, mają właściwości przeciwpasożytnicze. Mogą być stosowane jako łagodny i bezpieczny środek pomocniczy w walce z tasiemcami, glistami i pinwormami.
Stosowane w leczeniu chorób nerek (kamica nerkowa). Wzmaga wydalanie i przemieszczanie się kwasów moczowych z tkanek do krwi i z nerek na zewnątrz. Zmniejsza stan zapalny w drogach moczowych.
Pestki arbuza zawierają:
-retinol, karotenoid, który działa jak witamina A, jest niezbędny dla dobrego widzenia i zdrowia oczu.
Witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, witamina B6) - dbają o układ nerwowy i odporność organizmu.
Witamina C - działanie antyoksydacyjne
Minerały (magnez i mangan, fosfor, cynk, żelazo, miedź, potas itd.) mogą wpływać na funkcjonowanie serca, układu odpornościowego, wygląd skóry, funkcjonowanie mózgu oraz zdrowie serca.
Cytrulina to substancja naturalnie występująca w nasionach, która ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i rozszerzające naczynia krwionośne. Zwiększa również wytrzymałość mięśni oraz poprawia wydolność aerobową i zdolności wysiłkowe.
Olej z pestek arbuza znany jest ze swojego delikatnego aromatu i smaku. Ma również słomkową barwę i lekką konsystencję. Świetnie nadaje się do dressingów i sałatek.