Olej z orzechów macadamia

Olej z orzechów makadamia

Zastosowanie i działanie oleju makadamia.

Najbardziej tłustymi orzechami są orzechy makadamia. 2/3 ich masy ciała stanowi tłuszcz. Dorównują im pod tym względem jedynie orzechy brazylijskie i pekany. Orzechy makadamia zawierają zdrowe tłuszcze jednonienasycone, ale w nietypowym połączeniu. Zawierają one również jednonienasycony tłuszcz - kwas oleinowy (omega-7). Można go znaleźć w skórze człowieka, ale jego ilość zmniejsza się z wiekiem. Dlatego jest stosowany w pielęgnacji skóry. Działa regenerująco na skórę poprzez odbudowę jej warstwy lipidowej.

Jakie wartości odżywcze mają orzechy makadamia?

Najbardziej kaloryczne są orzechy makadamia, które są o 75% bardziej tłuste niż inne orzechy (718 kcal na 100g). Pekany są również tuczące - 71% ich całkowitego tłuszczu dostarcza 690 kcal na 100 g. Orzechy brazylijskie mają niską zawartość tłuszczu - 659 kcal/100 g i 67% tłuszczu.
Orzechy makadamia zawierają około 8 g/100g białka, 14 g/100g węglowodanów i 9 g/100g błonnika. Zawierają witaminy A, E, kwas foliowy, witaminy B1, B2, B6, PP i C. Składniki mineralne zawarte w orzechach makadamia to wapń, magnez, fosfor i potas.
Badania wykazały, że regularne spożywanie orzechów makadamia wiąże się z niższym poziomem zachorowań na cukrzycę typu 2, miażdżycę i choroby sercowo-naczyniowe. Orzechy makadamia są bogate w cenne składniki odżywcze, a w smaku są bardzo podobne do orzechów laskowych. Orzechy te są wysokokaloryczne, więc nie należy jeść ich zbyt wiele. Orzechy te są niezwykle pożywne i można je spożywać już w ilości kilku sztuk dziennie.

Zastosowanie oleju makadamia w kuchni - dobry smak, zdrowe tłuszcze i witamina E.

Około 60% oleju makadamia stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Około 12% to kwasy nasycone (kwas palmitynowy), a 1,5% to kwasy wielonienasycone. Oleju makadamia można używać w kuchni, np. do sałatek warzywnych. Po tłoczeniu na zimno zachowuje on lekki orzechowy aromat i smak. Zawiera również witaminę E, naturalny przeciwutleniacz. Olej ten jest zalecany w dietach obniżających poziom cholesterolu we krwi, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.