Olej z nasion gorczycy
Właściwości i zastosowania oleju musztardowego.
Większość ludzi kojarzy musztardę z gorczycą, ponieważ jest to jej główny składnik. Stosuje się ją w marynatach i serach mięsnych, a także w przetworach i sosach.
Interesujące jest również to, że gorczyca biała może być wykorzystywana w zielarstwie jako surowiec do sporządzania naparów wspomagających trawienie i płukanek na gardło. Ponieważ nasiona gorczycy mają właściwości rozgrzewające, można je stosować do wypełniania poduszek w przypadku bólów reumatycznych.
Z nasion gorczycy uzyskuje się olej znany jako olej musztardowy. Ma on charakterystyczny smak, gęstą konsystencję i złoty kolor. Ma również charakterystyczny zapach i palący smak, który pobudza wydzielanie soków żołądkowych i poprawia trawienie.
W produkcji oleju kluczowy jest proces tłoczenia. Olej powstaje w wyniku tłoczenia w niskiej temperaturze (40 stopni Celsjusza), dzięki czemu przypomina ziarno. Dzięki temu olej jest bardziej dziewiczy niż ten, którego używamy do gotowania. Na oleju powinna być podana krótka data ważności. Będzie to oznaczać, że jest to olej wysokiej jakości, nieoczyszczony i niefiltrowany.
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 9 (60%), omega 6 (zwane kwasami linolowymi (15%) oraz oleje tłuszczowe (12%). Występuje w nim również olej alfa0-linolenowy zwany omega 3. Witaminy (żelazo, wapń i cynk)
Jest łatwy w użyciu:
-przy chorobach serca
przy wysokim cholesterolu
-przy chorobach wątroby
- kamienie żółciowe
-z kamieniami żółciowymi
-w czasie ciąży lub laktacji
-podczas chemioterapii nowotworów
-cukrzyca
-walcząc z nadwagą
-przy problemach z widzeniem