Olej z lnianki

Olej z lnianki

Co warto wiedzieć i jak go stosować?

Obecnie towarzyszy nam silny rozwój technologiczny i postępująca urbanizacja. Mamy więcej możliwości. Mimo to chętniej spoglądamy w stronę świata przyrody. Chętnie tworzymy tereny zielone i parki. Staramy się też jeść mniej przetworzoną żywność. Coraz większą popularnością cieszą się kosmetyki z naturalnych produktów.
Jednym z wielu dobrodziejstw, jakie ma do zaoferowania natura, jest złoto na szczęście. Wciąż wracamy do tego produktu ze względu na jego naturalną obfitość w cenne składniki odżywcze. Jest wart wysiłku.

Olej Rydzowy - Skąd się bierze?

Surowcem wykorzystywanym do produkcji jest lnicznik siewny (Camelina sativa), zwany też złotem rozkoszy lub złotem przyjemności. Należy do rodziny kapustowatych. Występuje we wszystkich częściach Polski, gdzie może rosnąć, nawet w niesprzyjających warunkach. Jest tolerancyjny na bardzo nieurodzajne gleby i ma niewielkie wymagania środowiskowe.
Jak podają źródła archeologiczne, rydz po raz pierwszy pojawił się na ziemiach polskich około 3000 lat temu. Od tego czasu był intensywnie uprawiany jako roślina oliwna. Później została wyparta przez oleje roślinne, takie jak słonecznikowy i rzepakowy. Obecnie znów wraca do łask. Największe plantacje znajdują się w Wielkopolsce, gdzie tłoczy się najwięcej olejów rydzowych.
Kto powinien stosować oleje rydzowe?
Osoby, które chcą poprawić zdrowie swojego serca, znajdą w oliwie z oliwek rydzowej wiele korzyści ze względu na jej bogaty profil kwasów tłuszczowych. Oliwa ta zawiera ponad połowę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Skutecznie obniża poziom cholesterolu całkowitego i poprawia profil lipidowy krwi, co z kolei obniża poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu).
Olej ten nie jest zalecany dla osób z podwyższonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Badania przeprowadzone na mieszkańcach Polski wykazały, że ilość kwasu tłuszczowego omega-3 występującego w rybach jest niewystarczająca. Aby uzupełnić naszą dietę w te niezbędne kwasy tłuszczowe, musimy włączyć do naszej diety oleje rydzowe!

Olej rydzowy - właściwości

Do produkcji olejów rydzowych używa się różnych nasion. Zawierają one różną ilość tłuszczu, ale wszystkie mają jego wysoką zawartość. Średnio jest to od 25 do 40 procent. Ponieważ zwiększają odporność zwierząt, takie nasiona są cennym źródłem paszy. Jak wynika z badań, siemię lniane jest również zdrowsze dla ludzi. Zarówno mięso drobiowe, jak i jaja zawierają więcej cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Profil tłuszczowy olejów rydzowych jest bardzo korzystny. Cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad połowę wszystkich olejów tłuszczowych.
-Kwas alfa-linolenowy (omega 3) - 30 do 40%;
kwas linolowy (omega 6) - od 15 do 20%.
Stosunek wspomnianych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 wynosi 1:0,4. Stosunek ten sprawia, że oliwa z oliwek jest jednym z najpopularniejszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3.

Oliwa ta może być również źródłem innych składników odżywczych, takich jak:
-nienasycone kwasy tłuszczowe;
-sterole roślinne (około 51 mg na 1 łyżkę stołową oliwy);
-związki fenolowe (mają działanie przeciwutleniające, tzw. antyoksydanty);
witaminę E (średnio 7,13 mg na 1 łyżkę oliwy z oliwek), witaminę A oraz witaminy z grupy B.
Oleje rydzowe mają większe właściwości kardioprotekcyjne niż oliwa z oliwek i olej rzepakowy ze względu na wysoką zawartość kwasu tłuszczowego omega-3 i innych cennych substancji antyoksydacyjnych.

Zastosowanie.

W kuchni
Kolor olejów rydzowych jest przezroczysty i bezbarwny. W zależności od pochodzenia może występować w różnych kolorach, takich jak złoty, złoto-zielony i czerwonobrązowy. Ma charakterystyczny smak i aromat, który jest lekko gorzki, pikantny i lekko orzechowy. W smaku wyczuwalna jest także nuta musztardy i cebuli.
Olej lniany jest korzystny dla zdrowia, ponieważ jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Można go jednak stosować wyłącznie na zimno. Producenci zalecają, aby podczas przechowywania i przygotowywania potraw utrzymywać temperaturę 36 stopni Celsjusza.
Na co dzień możesz dodawać olej rydzowy do sałatek, sosów i past. kanapek. Można nim również posypać chleb, aby przygotować kanapki. Jego aromat świetnie komponuje się z rybami i kaszami.
Ponieważ ma identyczną ilość kwasów alfa-linolowych (kwasy tłuszczowe omega-3), olej rydzowy jest świetną alternatywą dla olejów lnianych. Ponadto lepiej smakuje i nie trzeba go przechowywać w lodówce. Olej Rydzowy może przetrwać do 6 miesięcy w hermetycznym pojemniku (chroniony przed światłem i powietrzem).

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.