Olej z czarnuszki
Od lat wiemy o niezwykłych właściwościach zdrowotnych oleju z czarnuszki. W rzeczywistości ten leczniczy eliksir był używany przez egipskich faraonów, którzy nazywali go złotem faraonów. W niektórych krajach jest on nadal stosowany jako podstawowy produkt leczniczy. Zawiera do 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz tymochinon, substancję o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Co to jest olej z czarnego kminu? Co można zrobić z olejem z czarnuszki?
Co to jest olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki siewnej (Oleum Nigellae sativae) pochodzi z nasion czarnuszki siewnej. Jest on wytwarzany z tych nasion. Zarówno olej tłoczony na zimno, jak i nasiona czarnuszki są stosowane w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej od czasów starożytnych. Czarnuszka była używana przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan jako przyprawa wzbogacająca smak wielu potraw, a także jako środek leczniczy na wiele chorób. Mówi się, że olej z czarnuszki, który może leczyć wszystkie rodzaje chorób z wyjątkiem śmierci, jest złotem faraonów.
Olej z czarnuszki zawiera wiele składników prozdrowotnych, w tym:
-ok. 85% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
60% kwasów linolowych (omega-6) uważa się za bezpieczne.
-Tylko 25% kwasu oleinowego (omega-9) jest wykorzystywane.
-Około 1% to kwas alfa-linolenowy (omega-3);
-witamina E;
-biotyna
-beta-karoten
-sterole;
-antyoksydanty;
-sole mineralne, takie jak wapń, cynk i miedź.
-tymochinon jest związkiem o działaniu przeciwzapalnym, który w dawce 100mg/kg może być porównywany z aspiryną. Dzięki temu związkowi olej z czarnuszki może mieć działanie przeciwnowotworowe.
-Inne aktywne składniki olejków eterycznych, takie jak tymohydrochinon i dithymochinon.
Olej i nasiona wyróżniają się wyrazistym, ostrym i charakterystycznym smakiem. Niektórym może się on kojarzyć z pieprzem. Olej można również rozpoznać po gęstej konsystencji, miodowej barwie lub ciemnobrązowym kolorze.
Olej z czarnuszki ma właściwości lecznicze.
Olej z czarnuszki może być stosowany w leczeniu wielu schorzeń, w tym układu oddechowego, pokarmowego, sercowo-naczyniowego, nerek, alergii i chorób dermatologicznych. W czasach starożytnych olej z czarnuszki był stosowany w leczeniu żółtaczki, bólu zębów oraz jako antidotum na ukąszenia węży.
Właściwości lecznicze oleju z czarnego kminku zostały potwierdzone w ponad 800 badaniach naukowych.
Działanie przeciwutleniające - zarówno nasiona, jak i olej z czarnuszki doskonale redukują stres oksydacyjny, co z kolei pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i tętno.
Olej z czarnuszki ma ważne właściwości immunomodulujące. Produkt ten wspomaga układ odpornościowy osób z obniżoną odpornością poprzez zwiększanie liczby komórek odpornościowych. Pomaga również w przypadku różnych chorób autoimmunologicznych.
Olej z czarnuszki ma działanie antyalergiczne. Lekarze uważają, że olej z czarnuszki może być stosowany w leczeniu objawów alergii. Dzieje się tak ze względu na wysoki poziom tymochinonu. Olej z czarnuszki nie wywołuje skutków ubocznych, w przeciwieństwie do leków antyhistaminowych, które łagodzą katar sienny.
-Naturalne wsparcie układu pokarmowego - olej z czarnuszki łagodzi dolegliwości takie jak refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także zatrucia pokarmowe. Chroni przed bakterią Helicobacter Pylori, która jest odpowiedzialna za rozwój choroby wrzodowej.
Olej z czarnuszki ma korzystny wpływ na poziom cukru i cholesterolu we krwi. Te cenne właściwości mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, cukrzyca typu II i inne choroby układu sercowo-naczyniowego.
-Działanie hipotensyjne - olej z czarnuszki może w niewielkim stopniu obniżyć ciśnienie krwi, dlatego jest zalecany osobom cierpiącym na nadciśnienie.
-Właściwości przeciwbólowe, rozkurczowe i uspokajające
-Olej z czarnuszki ma właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze. tasiemce i obleńce
-Właściwości antybakteryjne;
-Właściwości mukolityczne - Olej z czarnuszki skraca czas leczenia chorób górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli. Olej zawiera substancje, które pomagają oskrzelom rozszerzyć się i lepiej funkcjonować. Ponadto, zalegająca w nich wydzielina będzie łatwiej wykrztuszana.
Potencjalne właściwości przeciwnowotworowe: Coraz częściej mówi się, że olej z czarnuszki może powstrzymać wzrost komórek rakowych, a nawet je zabijać. Liczne badania na zwierzętach wykazały, że olej z czarnuszki ma pozytywny wpływ na życie komórek raka jelita grubego, białaczki, wątroby i płuc.
Zastosowanie oleju z czarnuszki.
Olej z czarnuszki ma wyjątkowy smak, który go wyróżnia. Olej z czarnuszki jest często porównywany do pieprzu. Jednak różnica między tymi dwiema substancjami polega na tym, że kminek nie podrażnia żołądka. Dzięki temu można go dodawać do wielu potraw, w tym do mięs i sałatek. Silny aromat kminku można zmniejszyć, dodając do niego miodu lub soku owocowego. Olej z czarnuszki powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 5-10°C.