Olej sezamowy

Olej sezamowy

Najstarszym olejem na naszej planecie jest olej sezamowy. Olej sezamowy jest cennym składnikiem dla organizmu, znanym od wieków. Zawiera on dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9). Te kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Inną ważną substancją jest sezamina. Olej sezamowy zawiera również witaminę B6, witaminę E, lecytynę i magnez.

Dzienne spożycie NNKT wynosi około 2 łyżek stołowych dziennie.
Wiadomo, że olej ten ma korzystny wpływ na organizm. Witamina B zawarta w tym oleju pomaga zapobiegać zawałom serca i chorobom układu krążenia. Zawarte w nim fosfor, magnez i potas umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie serca. Sezamina, wapń i magnez regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Wykazano również, że sezamina redukuje tkankę tłuszczową i dostarcza składników odżywczych mięśniom.

Stosowana jest w wielu kosmetykach, w tym jako olejek do ciała i olejek do masażu relaksacyjnego. Doskonale sprawdza się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, mieszanej, dojrzałej i słabo odżywionej. Jest doskonałym środkiem rozgrzewającym, który odtruwa, oczyszcza i reguluje pracę gruczołów.
Olej sezamowy ma lekko orzechowy, bardzo charakterystyczny smak i aromat. Olej sezamowy jest podstawowym produktem w kuchni azjatyckiej i może być stosowany do wielu różnych potraw, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Tłoczone na zimno oleje sezamowe mają piękny, słoneczny kolor. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają wchłanianiu cholesterolu. Jest podstawą w kuchni polskiej i europejskiej jako dodatek do świeżych sałatek lub jako składnik dressingów. Najlepiej nie smażyć go, ponieważ traci smak (staje się gorzki), a także swoje wartości odżywcze i prozdrowotne.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.