Olej makowy

Olej makowy

Olej z maku polskiego jest produktem zapomnianym i niedocenianym. Błędnie kojarzony jest z działaniem narkotycznym. Olej ten produkowany jest z maku niskomorfinowego, który nie uzależnia i jest bezpieczny. Może być stosowany zarówno do celów kulinarnych, jak i zewnętrznych. Jest znany z wielu korzyści zdrowotnych. Wiadomo, że ma silny wpływ na serce, układ krwionośny, wątrobę i układ trawienny. Może być również stosowany w leczeniu problemów ze skórą i włosami, a także w przewlekłych schorzeniach dermatologicznych. Dowiedz się więcej o oleju makowym, jego zaletach i sposobach stosowania.

Olej makowy uzyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion maku morskiego. Jednak uprawa maku do celów spożywczych wymaga zezwolenia. Jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy (i oleinowy), które mają pozytywny wpływ na organizm.
Olej makowy może być bezbarwny lub jasnożółty i ma słodki, orzechowy smak. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Najczęściej można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. 250 ml kosztuje nawet 50 zł.

Olej makowy jest doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Nie tylko ze względu na swój pyszny smak, ale także dlatego, że ma właściwości lecznicze. Składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają zakrzepom krwi i obniżają poziom złego cholesterolu. Znacznie obniżają też ryzyko rozwoju innych chorób serca, takich jak miażdżyca. Mogą one również zwiększać odporność i stymulować układ immunologiczny.

Olej makowy ma również korzystny wpływ na układ pokarmowy i trawienny. Zwiększa on produkcję żółci, wspomaga oczyszczanie i regenerację wątroby oraz zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Może być także stosowany w leczeniu refluksu żołądkowego i choroby wrzodowej. Reguluje metabolizm węglowodanów i tłuszczów w organizmie. Dzięki temu zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy i nadwagi. Olej makowy jest również korzystny dla zdrowia kości i nerek oraz może być stosowany w zapobieganiu osteoporozie.
Olej makowy jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety. Świetnie komponuje się z warzywami, mięsem i daniami rybnymi. Nie należy go jednak podgrzewać, ponieważ może stracić większość swoich cennych właściwości. Niektóre desery zyskają na jego orzechowym smaku. Należy ograniczyć spożycie do dwóch łyżek stołowych dziennie.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.