Olej kokosowy
Olej kokosowy ma postać białej pasty, którą można stosować w temperaturze pokojowej. W tej postaci jest sprzedawany w szklanych pojemnikach. Jest to olej roślinny, pochodzący z miąższu orzechów palmy kokosowej. Po podgrzaniu zmienia kolor na bladożółty i wydziela zapach kokosa.
Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Olej kokosowy może być wykorzystywany na wiele sposobów, w tym w kuchni i kosmetyce. Olej kokosowy składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym laurynowego i palmitynowego, a także kaprylowego, kaprynowego i stearynowego. Pozostałe kwasy nienasycone to kwas oleinowy (należący do grupy omega-9) i linolowy (grupa omega-6). Jakie są zdrowotne właściwości oleju kokosowego i na co jest on dobry?
Olej kokosowy - charakterystyka
Olej kokosowy jest jednym z "superfoods". Masło kokosowe i tłuszcz kokosowy to inne nazwy oleju kokosowego. Wytwarza się go z kopry (twardego miąższu orzecha kokosowego), który jest podgrzewany i tłoczony.
Okazuje się jednak, że olej kokosowy może wywoływać różne emocje i istnieje wiele opinii na jego temat. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne twierdzi, że olej kokosowy zawiera dużo tłuszczów nasyconych (ok. 90%), co może oznaczać, że jest tak samo szkodliwy jak smalec. Tłuszcze nienasycone mogą podwyższać poziom złego cholesterolu. Z tego powodu olej kokosowy może być powiązany z miażdżycą.
Jednak eksperci mają zupełnie inne zdanie. Twierdzą oni, że nie należy kierować się ilością nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ mają one inną strukturę, a co za tym idzie - inne właściwości.
Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym mają średniej długości łańcuch węglowy (znany również jako MCT) i dlatego są inaczej trawione. Nie mają one żadnego negatywnego wpływu na organizm. Należy jednak pamiętać, że tłuszcz ten ma dużo kalorii i może być tłuszczem.
Olej kokosowy - kwasy nasycone MCT
Olej kokosowy, znany również jako MCT (Medium Chain Triglycerides), jest najbogatszym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Niektóre źródła podają, że mogą one stanowić ponad 90% wszystkich tłuszczów. Według niektórych badań uważa się, że olej kokosowy ma wiele niezwykłych właściwości.
-Pomaga w walce z nadwagą, w tym z otyłością trzewną.
-ŚREDNI WZROST ENERGII
-reguluje poziom cholesterolu
-Działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
-Ma pozytywny wpływ na skórę
-łagodzi objawy choroby Alzheimera.
Olej kokosowy - rodzaje
W sklepach dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego. Istnieją dwie opcje:
Nierafinowany olej kokosowy jest lepszym wyborem niż olej rafinowany. Zawiera on o wiele więcej składników odżywczych. Zachowuje kokosowy aromat i smak. Oleju kokosowego można używać do zabiegów upiększających, ponieważ jest nierafinowany. Olej kokosowy nie nadaje się do gotowania, ponieważ nie można go używać do pieczenia ani smażenia. Ten olej kokosowy można stosować na zimno. W sklepie Medonet Market można znaleźć olej kokosowy EKO, który jest tłoczony na zimno i niefiltrowany.
Rafinowany olej kokosowy jest bardziej rafinowany niż nierafinowany. Olej ten powstaje w zaawansowanym procesie rafinacji, który pozbawia olej kokosowy wielu właściwości oraz smaku i zapachu. Rafinacja polega na podgrzewaniu oleju do wysokich temperatur. Dzięki temu olej ma dłuższy okres przydatności do spożycia i wyższą temperaturę dymienia. Osoby, które nie przepadają za smakiem i zapachem kokosa, często go używają. Można go używać do pieczenia i smażenia. Nie jest zalecany do stosowania w niskich temperaturach ani do pielęgnacji ciała. Medonet Market sprzedaje Olej kokosowy rafinowany Intenson. Olej ten może być stosowany zarówno przez wegan, jak i wegetarian.
Olej kokosowy - wartości odżywcze
Olej kokosowy zawiera wiele składników odżywczych, które są korzystne dla naszego organizmu. Olej kokosowy jest tłuszczem, więc ma dużo kalorii. Na 100 g przypada 892 kalorii.
Oprócz innych wartości odżywczych należy zwrócić szczególną uwagę na ilość kwasów tłuszczowych.
-nasycone;
-nienasycone
-wielonienasycone - nienasycone
-tłuszcze trans.
-olej kokosowy zawiera również wapń, żelazo i potas, a także magnez, sód, fosfor i cynk.
Olej kokosowy ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Działanie antybakteryjne - wiele osób uważa, że olej kokosowy ma naturalne właściwości antybiotyczne. Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, który ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Olej kokosowy może skutecznie powstrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się szkodliwych bakterii, które mogą prowadzić do próchnicy zębów lub infekcji. Wykazano, że olej kokosowy jest skuteczny w zwalczaniu gronkowca złocistego (częstej przyczyny chorób skóry), a także wirusów odpowiedzialnych za opryszczkę, odrę i wirusa HPV. Olej kokosowy może być również skuteczny w zwalczaniu przewlekłej grzybicy stóp.
Olej kokosowy jest naturalnym lekiem na demencję. Może być stosowany w leczeniu chorób mózgu, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona. Jest to możliwe dzięki zawartości średniołańcuchowych trójglicerydów. Olej kokosowy może znacząco poprawić funkcje poznawcze u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Cukrzyca - olej kokosowy nie podnosi poziomu insuliny dzięki zawartości kwasów MCT. Dlatego jest zalecany dla osób z cukrzycą lub w stanie przedcukrzycowym. Olej kokosowy jest doskonały w odchudzaniu i zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Olej kokosowy może przyspieszyć gojenie się ran. Stymuluje aktywność i produkcję włókien kolagenowych w nowych tkankach. Jest stosowany w leczeniu oparzeń.
Kwasy MCT mogą być stosowane w celu zmniejszenia liczby napadów padaczkowych. Są one transportowane bezpośrednio do wątroby i przekształcane w ciała ketonowe. Jest to powszechnie stosowane u pacjentów z padaczką. Można je stosować w celu wprowadzenia pacjenta w stan ketozy, co pozwala na dodanie do diety większej ilości węglowodanów. Dzieci są mniej narażone na napady padaczkowe ze względu na wysokie spożycie ciał ketonowych.
Olej kokosowy - zastosowanie w kuchni.
Olej kokosowy może być stosowany w kuchni. Oleju kokosowego można używać jako zamiennika masła lub jako tłuszczu do pieczenia ciast i placków. Można go używać do przygotowywania pysznych deserów czekoladowych lub dodawać do sosów sałatkowych.
Nie należy smażyć na nierafinowanym oleju kokosowym. Rafinowany olej kokosowy jest idealny do smażenia, ponieważ ma wysoki poziom dymienia.
Temperatura ta jest najniższą temperaturą, w której tłuszcz może zostać rozłożony na glicerol lub wolne kwasy tłuszczowe. Temperatura ta jest ważna, ponieważ olej traci swoje wartości odżywcze i może powodować raka. Może również zmienić smak i aromat przygotowywanych potraw.
Olej kokosowy może być smażony w temperaturze 204 stopni Celsjusza, co czyni go zdrowszym od oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Zaletą oleju rafinowanego jest to, że nie zmienia smaku ani aromatu potraw. Nierafinowane oleje kokosowe świetnie nadają się do deserów i dań na zimno, takich jak słodkie desery.