Olej arachidowy
Olej arachidowy to tłuszcz pochodzący z orzeszków ziemnych.
Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Ze względu na jego walory zdrowotne warto się nim zainteresować. Zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Olej arachidowy zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-6, a mało omega-3. Może to prowadzić do nasilenia stanów zapalnych, jeśli jest stosowany w dużych ilościach.
Olej arachidowy jest wytwarzany z orzeszków ziemnych. Nie są to orzechy, ale raczej rośliny strączkowe rosnące w glebie. Po raz pierwszy zostały odkryte w Ameryce Południowej przez Inków, którzy uprawiali je już 23 000 lat p.n.e. W XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli orzeszki ziemne z Ameryki Południowej do Europy. Stamtąd trafiły do Azji i Afryki. Dopiero w ubiegłym wieku orzeszki ziemne i olej z nich stały się ważne dla gospodarki. Największymi producentami orzeszków ziemnych są Chiny, Indie i Ameryka. Prawie 80% orzeszków ziemnych w Indiach wykorzystuje się do produkcji oleju. W USA tylko 10-12% orzeszków ziemnych wykorzystuje się do produkcji oleju.
Olej arachidowy jest bardzo popularny w Azji, zwłaszcza w krajach takich jak Chiny, Indie i Laos. Używa się go także do wielu potraw w Kambodży, Wietnamie, Wietnamie, Kambodży i Laosie.
Można go uzyskać na kilka sposobów: tłoczony na zimno, który ma charakterystyczny orzechowy smak i żółty kolor, rafinowany, który jest lżejszy i bardziej aromatyczny, oraz prażony, który jest popularny w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Występuje również w postaci aromatów i dodatków.
Olej z orzeszków ziemnych może być używany do smażenia i do sosów sałatkowych. Stosuje się go również do produkcji skrótów (utwardzonych tłuszczów używanych do pieczenia), margaryn i majonezów. W Indiach używa się go do produkcji vanaspati, wegańskiej wersji masła klarowanego. Nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia (229,4oC). Wysoka temperatura tłuszczu pozwala na szybkie smażenie i uzyskanie chrupiącej skórki. Pozwala to na niską absorpcję oleju.
Skład i wartości odżywcze oleju arachidowego.
Olej arachidowy jest dobrym źródłem kalorii (884 kcal/100 g). Na zawartość tłuszczu może mieć wpływ pochodzenie i rodzaj orzechów użytych do produkcji oleju. Olej arachidowy zawiera następujące kwasy tłuszczowe w dużych ilościach:
-oleinowy (omega-9) - 36,4-67,1%,
-linolenowy (omega-6) - 14-43%,
-palmitynowy - 8,3-14%,
-stearynowy - 1,9-4,4%,
-arachidowy - 1,1-1,7%.
Olej arachidowy jest bardzo ubogi w kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego powinien być włączany do diety wraz z innymi źródłami tych kwasów tłuszczowych, aby zapewnić właściwy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Ponieważ zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie może powodować stany zapalne i inne problemy zdrowotne.
Olej arachidowy jest bogaty w inne korzystne dla zdrowia składniki, takie jak przeciwutleniacze, witamina E (15,69 mg/100g), fitosterole (207,9 mg/100g), skwalen i kwasy kumarowe. Olej z orzeszków ziemnych zawiera wiele steroli roślinnych, w tym beta-sitosterole, kampesterol i stigmasterol. Związki te mają działanie przeciwnowotworowe.