Masło z pistacji
Polskie kuchnie coraz częściej sięgają po masła orzechowe. Zachwycają się ich smakiem i wartościami odżywczymi. Czym różni się masło pistacjowe od innych rodzajów maseł? Można je wykorzystać do wielu celów. Polecamy!
Wiele osób myli masła orzechowe ze słodkimi kremami. Jest to błędne założenie! Masło orzechowe zrobione z prawdziwych pistacji lub innych orzechów nie zawiera cukru, mleka, kakao ani innych dodatków. Wytwarza się je wyłącznie ze zmielonych, oczyszczonych i rozdrobnionych orzechów. Dzięki temu zachowuje wszystkie ich naturalne właściwości. Dowiedz się, jakie są zalety masła orzechowego i dlaczego pistacje są lepsze!
Orzechy mają długą historię. Dowody historyczne i badania naukowe wskazują, że pistacje były spożywane przez ludzi co najmniej od 9000 lat temu. Uważa się, że były one ulubionym przysmakiem królowej Saby. Legenda głosi, że królowa była tak chciwa, że zażądała wszystkich zbiorów pistacji z całego królestwa!
Ze względu na swój charakterystyczny kształt i kolor pistacje mogą być również nazywane zielonymi migdałami. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i luteiny (hormonu zapobiegającego zwyrodnieniu plamki żółtej w wieku dojrzałym) orzechy mają jasnozielony kolor.
Ponieważ są trwałe i nie psują się podczas długich podróży lub pielgrzymek, pistacje, a także inne orzechy, były popularne przez wiele stuleci. Garść orzechów może być równie sycąca jak cały posiłek, a ponadto zawiera cenne składniki, których nie ma w chlebie. Migdały, pistacje i inne orzechy można wykorzystać jako przekąskę, która jest zarówno praktyczna, jak i zdrowa. Z tych samych powodów stanowią one dobry wybór dla zrównoważonej diety.
Masło orzechowe - innowacyjna wersja tego pysznego przysmaku jest bardziej przyjazna dla zębów i może być wykorzystywana do kulinarnych eksperymentów. Jest to wszechstronny dodatek, który ma takie same właściwości jak orzechy, z których pochodzi, i może być wykorzystywany na wiele sposobów.
Wartość odżywcza i właściwości masła pistacjowego.
Prawdziwymi skarbami natury są orzechy. Zawierają one w niewielkiej ilości całe dobro natury - zdrowe tłuszcze i białko roślinne, a także wiele witamin i innych cennych mikroelementów. Jakie są składniki masła pistacjowego?
Masło pistacjowe ma taką samą zawartość składników odżywczych jak orzechy, z których zostało wyprodukowane. Produkt jest wytwarzany wyłącznie z mielonych pistacji. Na 100 g masła pistacjowego przypada około 30 g naturalnych węglowodanów, 45 g tłuszczu i 20 g białka. Jest to ważna informacja dla sportowców, wegetarian, wegan lub osób stosujących ścisłą dietę. Produkt ten zawiera również co najmniej 10 gramów błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje wchłanianie cukrów.
Z jakich witamin i minerałów składa się masło orzechowe pistacjowe? Oto lista praktycznych składników:
- Witamina A,
- witamina B1 (B2, B3 i B6)
- witamina C,
- witamina E,
- wapń,
- żelazo,
- cynk,
- magnez,
- fosfor,
- miedź,
- potas,
-kwas foliowy.
Masło pistacjowe zawiera również przeciwutleniacze, które występują naturalnie w tej odmianie orzechów. Oprócz luteiny, witaminy A i zeaksantyny, te cenne składniki pomagają zachować dobry wzrok mimo starzenia się.
Pistacje są nie tylko korzystne dla zdrowia oczu, ale także zapobiegają innym chorobom. Osoby, które chcą poprawić zdrowie swojego układu nerwowego, również mogą skorzystać ze składników zawartych w tych orzechach. Witamina B6, magnez i potas są ważne dla funkcjonowania układu nerwowego. Wapń i fosfor są niezbędne dla zdrowia kości i zębów.
Dla osób cierpiących na choroby układu krążenia lub cukrzycę masło pistacjowe może być dobrym rozwiązaniem. Codzienne spożywanie niewielkiej ilości pistacji, zarówno w postaci orzechów, jak i masła, może obniżyć ciśnienie krwi i uregulować poziom cukru we krwi. Korzystne składniki mogą mieć pozytywny wpływ na pracę mięśnia sercowego.
Do czego można wykorzystać masło z pistacji?
Podobnie jak inne orzechy, masło pistacjowe można wykorzystać na wiele sposobów. To pyszne masło najlepiej spożywać w kanapkach. Rozsmaruj je na dowolnym pieczywie, które lubisz.
Możesz również użyć masła z orzechów pistacjowych do wyrobów cukierniczych. Lody pistacjowe można przyrządzić z mleka krowiego lub roślinnego. Można je również wykorzystać do pieczenia. Aby jednak zapewnić najwyższą jakość ciast i ciasteczek, najlepiej użyć mąki wysokiej jakości.
Warto wypróbować masło pistacjowe w swoich kulinarnych kreacjach. Masło orzechowe może być stosowane jako dodatek do naleśników i innych deserów. Można je podgrzać, aby stało się bardziej płynne.
Zdrowy przysmak...
Masło pistacjowe to wszechstronny produkt, który można wykorzystać w każdej kuchni. Jest wspaniałym dodatkiem do każdej pełnowartościowej diety, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Pistacje zawierają bogactwo zdrowych składników, które poprawiają ogólny stan zdrowia organizmu. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w pistacjach to kolejna zaleta, która pomoże Ci zachować młodość i zdrowie na dłużej.