Masło z orzechów laskowych
Dobrej jakości masło z orzechów laskowych ma prosty skład. W słoiczku masła orzechowego Schronisko Bukowina znajdą się tylko dobrze zmieszane orzechy, które zostały zebrane spod leszczyny. To wszystko. Aby wzbogacić smak i konsystencję produktu, nie trzeba dodawać oleju palmowego, cukru ani syropu glukozowo-fruktozowego. Jeśli zauważysz któryś z tych składników, najlepiej wyjmij produkt z koszyka i odłóż go z powrotem na półkę.
Olej jest widoczny nad mieszanką po odkręceniu. Nie należy wylewać oleju, ale można go mieszać, aż powróci do normalnego stanu. Masło orzechowe naturalnie zawiera olej, dlatego łatwo się rozsmarowuje. Jest niezwykle zdrowe i bardzo wartościowe. Byłoby wstyd, gdyby zostało wylane do zlewu.
Zastanawiasz się, co jest dodatkiem do Twojego masła? Prawdopodobnie są to po prostu kawałki orzechów laskowych. Mogą one nie być celowo zmielone do końca. Dzięki temu uzyskuje się chrupiącą, chrupiącą konsystencję.
Właściwości masła z orzechów laskowych.
W twardych łupinach orzechów laskowych ukryte są małe orzechy. Są one cenne jako bomba odżywcza i ważny element diety. Masło z nich zrobione jest pożywne i zdrowe. Nie daj się zwieść kaloryczności masła orzechowego. Choć 100 g masła orzechowego to ponad 600 kcal, zawiera ono zdrowe tłuszcze. Dietetycy polecają masło z orzechów laskowych jako przekąskę, nawet w czasie odchudzania.
Wymieniane jest również bogate źródło błonnika i białka, które znajduje się w paście z orzechów laskowych. Ma ono również niską zawartość węglowodanów. Ile składników dostarczy Twojemu organizmowi spożywanie tego masła? W orzechach laskowych znajdują się następujące witaminy: C, A i B6, K, E oraz kwas foliowy.
Jakie są korzyści ze spożywania pasty z orzechów miodowych? DLACZEGO WARTO JĄ STOSOWAĆ?
Kremowe masło nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu jest bardzo dobre dla serca i zapobiega miażdżycy. Może być cennym i zdrowym składnikiem diety przy nadciśnieniu. Uważa się, że ma właściwości antynowotworowe. Regularne spożywanie masła z orzechów laskowych poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza objawy stresu i niepokoju. Zwiększy się także Twoja płodność. Martwisz się o poziom cukru we krwi? Ponieważ ma niski indeks glikemiczny, możesz włączyć masło z orzechów laskowych do swojej diety.
Chcesz schudnąć? Włącz do swojej diety masło z orzechów laskowych! Zawartość zdrowych tłuszczów w tej kremowej paście pomaga przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej. Dzięki zawartości błonnika usprawnia pracę jelit.
Dzięki masłu z orzechów laskowych możesz przestać podjadać. Już po zjedzeniu niewielkiej ilości tego produktu poczujesz się syty. Pomoże to w powstrzymaniu się od podjadania. Pasta orzechowa może również pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji mięśni. Pomoże to uniknąć bolesności i zwiększyć masę mięśniową. Skurcze są mniej prawdopodobne. Regularne stosowanie dobrej pasty z orzechów laskowych pomoże wzmocnić kości, stawy i zęby.
Dzięki stosowaniu masła z orzechów laskowych poprawi się wygląd i kondycja Twojej skóry. Witamina E sprawi, że Twoja skóra nabierze blasku i będzie wyglądać zdrowiej. Orzechy laskowe, bogate w przeciwutleniacze, spowalniają proces starzenia się.
Czy orzechy laskowe są zdrowe?
Do produkcji masła używane są wyłącznie starannie wyselekcjonowane orzechy laskowe pochodzące z najlepszych źródeł. Zdrowy krem zawdzięczamy niezwykłym składnikom odżywczym zawartym w małych owocach orzecha laskowego. Mają one zarówno walory lecznicze, jak i odżywcze. Wpływają pozytywnie na umysł i ciało. Nadal nie jesteś pewien, czy orzechy laskowe mogą być zdrowe?
Poniższe argumenty przekonają Cię!
1) Orzechy laskowe są doskonałym źródłem białka i powinny być magnesem dla wegan i wegetarian szukających ciekawej alternatywy.
2) Orzechy laskowe to świetny dodatek do diety dzieci. Powinno się je podawać już niemowlętom. Dostarczają zdrowej ilości magnezu i fosforu dla małych dzieci. Nienasycone tłuszcze wspomagają funkcjonowanie mózgu. Mali smakosze mogą cieszyć się orzechami, które zostały drobno posiekane. Jest to bardzo ważne. Najlepszą formą masła jest masło. Małe i twarde orzechy laskowe mogą być zakrztuszone przez małe dzieci.
Z właściwości orzechów laskowych powinny korzystać także matki karmiące piersią i kobiety w ciąży. Dostarczają one cennych składników odżywczych, które są niezbędne w tym okresie.
Pacjenci z cukrzycą nie powinni unikać orzechów laskowych. Zdrowa dieta ma tu kluczowe znaczenie. Masło z orzechów laskowych, jak już wspomnieliśmy, ma niski indeks glikemiczny.