Masło shea
Masło shea może być stosowane w żywności.
Masło shea jest łatwe do rozsmarowania, ma neutralny smak i można je dobrze podgrzać. Z tego powodu mieszkańcy Afryki używają miękkiego masła shea jako tłuszczu do smażenia lub pieczenia. Masło shea może być również stosowane jako masło wegańskie, chociaż zawiera ono około 50% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Masło shea, nazywane również "złotem Afryki", jest stosowane w medycynie i kosmetyce, ale w sklepach niełatwo znaleźć masło shea spełniające normy czystości żywności. Większość produktów z masłem shea ma jednak przeznaczenie kosmetyczne.
Kremy do smarowania stają się coraz bardziej popularne dzięki dodatkowi masła shea. Nadaje ono kremom taką samą kremową konsystencję jak olej palmowy, ale pomaga chronić naturalne siedliska zagrożonych gatunków. Masło shea jest dobrym wyborem do przygotowywania zdrowych, domowych smarowideł. Można do niego dodać kakao, białko i erytrol, a następnie połączyć z masłem orzechowym. W ten sposób można przygotować w domu krem, który jest super gładki i zdrowszy niż te dostępne na rynku.
Masło shea może być stosowane do pieczenia i smażenia ze względu na wysoki punkt dymienia.
Masło Shea - Struktura tłuszczu (100ml masła = 92g).
-tłuszcze nasycone 46,6%
-Tłuszcze nienasycone 43,4%
Tłuszcze jednonienasycone 38%, tłuszcze wielonienasycone 38%
Tłuszcze wielonienasycone 5,4% -Tłuszcze nienasycone
-Tłuszcze trans 0%
-Kwas tłuszczowy omega-3 0,3% - Kwasy tłuszczowe omega-6
-Kwasy tłuszczowe omega-6 4,9%