Masło klarowane Ghee
Masło klarowane (ghee) jest wytwarzane przez podgrzanie masła, a następnie odparowanie wody. Tłuszcze są oddzielane od substancji stałych. Można na nim smażyć w wysokich temperaturach i jest odpowiednie dla osób uczulonych na produkty mleczne. Dowiedz się, jakie właściwości ma masło klarowane, jakie są jego wartości odżywcze i jak przygotować je w domu.
Masło klarowane to produkt pochodzący z Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu. W zależności od miejsca pochodzenia przyrządza się je na różne sposoby. W tradycji kulinarnej Indii jest powszechnie używane pod nazwą "ghee" i masło klarowane. Jest ono wytwarzane z mleka krowiego lub bawolego i może być stosowane w prawie każdym daniu wymagającym użycia tłuszczu.
W ostatnich dziesięcioleciach masło topione jest nadal popularne w Polsce. Jednak coraz więcej kucharzy i gospodyń domowych przestawia się na masło klarowane.
Masło klarowane powstaje w wyniku powolnego podgrzewania masła i oczyszczania go za pomocą wody i innych beztłuszczowych substancji stałych.
Z 1 kg masła zawierającego 82% tłuszczu uzyskuje się ok. Masło klarowane to mieszanka tłuszczu mlecznego i masła klarowanego. Jego masa może wynosić od 700 do 800 g.
Masło klarowane jest przezroczyste w postaci płynnej i ma żółty kolor. Wygląda podobnie do masła, ale jest zagęszczone i ma żółtawy odcień. W smaku jest opisywane jako lekko orzechowe i bardziej maślane niż masło. Masło klarowane jest często używane w kuchni indyjskiej. Od tysięcy lat stosuje się je również jako lek w medycynie ajurwedyjskiej.
Masło klarowane: Korzyści i właściwości
-Masło klarowane może być używane jako olej do smażenia poprzez odparowanie wody i usunięcie wszelkich zanieczyszczeń. Jego punkt dymienia to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić i wytwarzać toksyny. Jest to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić i wytwarzać toksyny. Temperatura ta jest o około 100oC wyższa niż w przypadku masła i wynosi 252 C.
-Masło klarowane może być używane do głębokiego smażenia, zarówno ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, jak i na tę właściwość.
-Masło klarowane ma bardzo długi okres przydatności do spożycia. W temperaturze pokojowej może być przechowywane w szczelnie zamkniętym słoiku do 9 miesięcy, a w lodówce do 15 miesięcy. Wynika to z niszczenia większości bakterii w wysokich temperaturach i odparowywania wody. Zwykłe masło może prowadzić do rozwoju mikroorganizmów i utraty produktu. Masło klarowane, będące prawie samym tłuszczem i w dużej części nasycone, nie jest podatne na utlenianie i nie jełczeje.
-Masło klarowane, jest bezpieczne dla alergików i osób nietolerujących tłuszczu mlecznego. Mogą go używać osoby uczulone na białka mleka (np. kazeinę). Może być stosowane przez osoby z nietolerancją laktozy i alergią na kazeinę. Istotne jest, aby masło było dokładnie klarowane.
-Masło klarowane, które jest prawie czystym tłuszczem, dostarcza około 900 kcal na każde 100 gramów.
Masło klarowane zawiera między innymi:
-62,7 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych
-2,3 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
-zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - 26,9 %.
-witaminę A
witamina D
-witamina E
-witamina K
Masło klarowane zawiera 25 procent krótko i średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych. Te kwasy tłuszczowe są metabolizowane inaczej niż tłuszcze długołańcuchowe.
Nie zwiększają one ryzyka rozwoju chorób serca. Ponadto przyspieszają metabolizm i pomagają w bardziej efektywnym spalaniu tkanki tłuszczowej. Kwas masłowy jest jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych występujących w maśle klarowanym. Jest on związany ze zdrowiem jelit.
Jest najbogatszym źródłem witaminy A - jedna 14-gramowa łyżeczka dostarcza około 9% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Masło klarowane dla zdrowia.
Masło klarowane ghee jest środkiem leczniczym stosowanym w medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat. Według Ajurwedy ma ono wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawia pamięć i zdolności poznawcze, wzmacnia tkankę łączną, leczy alergie oraz poprawia trawienie i wchłanianie.
Badania naukowe coraz częściej potwierdzają korzyści zdrowotne masła klarowanego. Jednym z najbardziej uderzających jest obserwacja, że ekstrakty ziołowe są łatwiej przyswajalne, gdy są połączone z masłem klarowanym, a nie przyjmowane w postaci tabletek. Masło klarowane może być używane do gotowania ziół. Jest to metoda lecznicza, której początki sięgają co najmniej dwóch tysięcy lat wstecz.
Wpływ masła klarowanego na organizm.
Masło klarowane nie stanowi czynnika ryzyka chorób serca. Często jest uważane za zagrożenie dla serca, podobnie jak inne tłuszcze nasycone. Nie jest to jednak prawdą. Po pierwsze, naukowcy ponownie rozważają pogląd, że tłuszcze nasycone i cholesterol we krwi mają największy wpływ na ryzyko zawału serca i miażdżycy. Stwierdzono, że masło klarowane podnosi poziom cholesterolu całkowitego o 50 procent. Stwierdzono jednak znaczny wzrost poziomu cholesterolu HDL o około 110 procent i spadek poziomu cholesterolu LDL o zaledwie 40 procent. Wyniki te uzyskano w trwającym 40 dni eksperymencie na szczurach. W drugim badaniu na szczurach nie stwierdzono statystycznie istotnego wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego ani jego frakcji. Wykazano jedynie wzrost stężenia triglicerydów. Badanie przeprowadzone na pacjentach z łuszczycą wykazało obniżenie wszystkich składników profilu lipidowego. Temat ten jest nadal szczegółowo badany. Jednak ogólny wniosek z badań jest taki, że masło klarowane nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
-Masło klarowane jest wolne od utlenionego cholesterolu. Powstaje ono wyłącznie w wyniku długotrwałego smażenia (ponad 60 min).
-Masło klarowane jest w stanie zmniejszyć stan zapalny w przewodzie pokarmowym i może wpływać na spowolnienie długotrwałego procesu zapalnego toczącego się w całym organizmie.
-Masło klarowane zmniejsza produkcję prostaglandyn (i leukotrienów), które są mediatorami stanu zapalnego. Może zmniejszać objawy łuszczycy, choroby autoimmunologicznej o podłożu zapalnym.
-Masło klarowane jest korzystne dla trawienia i zdrowia układu pokarmowego. Wynika to z wysokiego stężenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu masłowego. Te kwasy tłuszczowe odżywiają komórki jelitowe i zwiększają wydalanie toksyn.
-Masło klarowane jest dobrym rozwiązaniem dla osób odchudzających się ze względu na obecność średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz kwasu CLA. Przyspiesza to metabolizm i zwiększa wykorzystanie zmagazynowanego tłuszczu.
-Masło klarowane zawiera witaminę D i witaminę K, które poprawiają stan zdrowia kości.
-Masło klarowane może być używane do gotowania
-Masło klarowane jest doskonałym tłuszczem do smażenia. Można go używać do przygotowywania mięs, ryb i warzyw. Wydobywa smak potraw i nadaje im lekko karmelowo-orzechowy aromat. Jest to doskonały pomysł np. w daniach z kaszą proso. Innym rozwiązaniem jest również smażenie w głębokim tłuszczu, np. pączków. Do pieczenia ciast i ciasteczek można wykorzystać masło klarowane w postaci stałej.