Tofu

Tofu

Tofu można obecnie znaleźć w wielu polskich sklepach. Weganie uwielbiają je jeść, ale inni są bardziej sceptyczni. Czy warto sięgać po tofu?

Co to jest tofu?

Tofu jest produkowane z mleka sojowego i ma wysoką zawartość białka. Ze względu na proces koagulacji jest podobne do twarogu. Może być stosowane jako zamiennik produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego i jest łatwo przyswajalne przez osoby z nietolerancją laktozy. Osoby stosujące dietę roślinną uwielbiają tofu, ponieważ dostarcza im odpowiednią ilość żelaza i wapnia.
Tofu może być również spożywane przez diabetyków. Tofu ma niezaprzeczalną zaletę: jest niskoglikemiczne i regularnie spożywane obniża poziom cukru we krwi. Ponieważ jest lekkostrawne, niskokaloryczne i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, może być doskonałym źródłem białka dla osób starających się schudnąć.

Różne rodzaje tofu.

Tofu można spożywać w wielu różnych postaciach, z których każda ma inny smak i konsystencję.
Oto rodzaje tofu, które możemy rozpoznać:
-Naturalne tofu - jest to czyste tofu o zwykłej twardości, które może być używane w sałatkach, deserach i obiadach.
Tofu wędzone - to produkt o lekko słonawym, dymnym smaku. Jest doskonałym dodatkiem do zup, kasz, dań pieczonych i ziemniaków.
-Tofu marynowane - ser, który zazwyczaj konserwuje się w oleju sojowym. Stanowi doskonały dodatek do zimnych przystawek i sałatek.
-Silken Tofu - Silken tofu jest zmiękczoną wersją naturalnego tofu, która łatwo się łamie. Ma lekki, delikatny smak i może być stosowane jako zamiennik śmietany, mleka lub jogurtu (np. w zupach). Może być również stosowany jako dodatek do pizzy.
-Twarde tofu jest najbardziej kaloryczne spośród wszystkich rodzajów. Ze względu na swoją twardą konsystencję najlepiej nadaje się do smażenia lub gotowania w całości. Twarde tofu smakuje podobnie do mięsa kurczaka i wygląda jak biały ser.
Chou Dofu ma intensywny smak i zapach. Ten rodzaj sera świetnie nadaje się do przyrządzania sosów i kanapek, a także jako dodatek do zup lub owoców.
Xun Gan Dofu - ten ser ma silny smak i może być używany zamiast wędzonej ryby.
Yakidofu to twardsze tofu niż tofu naturalne. Dobrze komponuje się z warzywami.
Inny sposób wytwarzania mleka sojowego w Chinach sprawia, że tofu jest bardziej delikatne i mniej gęste niż tofu japońskie.

Jak powstaje tofu?

Tofu wytwarza się z mleka sojowego w procesie, który polega na koagulacji. Mleko sojowe poddaje się działaniu specjalnego środka, takiego jak sok z cytryny lub ocet winny albo siarczan wapnia lub magnezu. Białko sojowe oddziela się od serwatki i tworzy grudki, które należy odsączyć.
Z odsączonej pozostałości wytwarza się bloki tofu. Aby wzmocnić smak, często stosuje się przyprawy, takie jak chili lub bazylia. Aby zrobić ser tofu z ziaren soi, należy je namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 11 godzin, a następnie zmielić na pastę. Kiedy pasta będzie już gładka, należy ją zagotować, a następnie zalać wrzącą wodą, aż się spieni.
Po ugotowaniu pasty należy ją odcedzić, a płyn podgrzać, mieszając. Tofu należy odsączyć z nadmiaru wody, zawinąć w gazę i pozostawić do ostygnięcia. W zależności od miejsca do produkcji tofu można używać różnych koagulantów.
Najpopularniejszym produktem w Japonii jest chlorek magnezu lub nigari. Jest to produkt, który pozostaje po usunięciu soli z wody morskiej. Jest to bogaty w minerały koagulant, który pomaga tofu zachować kształt i zgęstnieć. W Chinach do procesu koagulacji używa się jednak siarczanu wapnia. W zależności od pożądanego efektu końcowego, w tofu można stosować jednocześnie kilka koagulantów.
Pod ich wpływem tofu może stać się twardsze lub bardziej porowate, albo gładsze i bardziej jedwabiste. W produkcji domowej do koagulacji można używać octu lub soku z cytryny.

Właściwości tofu.

Tofu zawiera fitoestrogeny
Tofu ma niski poziom glikemii i jest bogate w cenne aminokwasy. Zawiera również duże ilości wapnia, żelaza i fosforu. Izoflawony to fitoestrogeny. Występują we wszystkich produktach na bazie soi. Mogą wiązać się z receptorami estrogenowymi i aktywować je, wywołując efekty podobne do hormonów wydzielanych w naszym organizmie. Regulują one pracę i nastrój jajników, co może pomóc w zmniejszeniu objawów menopauzy.
Fitoestrogeny mogą również poprawiać parametry krwi poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i cholesterolu LDL oraz obniżanie ciśnienia krwi. Izoflawony mogą również zmniejszać stan zapalny i zwiększać elastyczność naczyń krwionośnych. Spożywanie roślin strączkowych obniża ryzyko rozwoju chorób serca. Chronią one przed osteoporozą.
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli, że spożywanie tofu lub innych pokarmów bogatych w białko sojowe może znacząco obniżyć ilość tłuszczu w wątrobie u osób otyłych.
Tofu ma właściwości przeciwnowotworowe.
Właściwości przeciwnowotworowe mają także produkty sojowe. Udowodniono, że większe spożycie tofu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka u mężczyzn o 61%, a u kobiet o 59%. W serii badań, w których wzięło udział 633 476 osób, stwierdzono, że większe spożycie soi zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego o 7%. Inne badania wykazały również, że mężczyźni, którzy spożywają więcej soi, zwłaszcza tofu, są mniej narażeni na nowotwory niż ci, którzy spożywają jej mniej. Kobiety, które spożywają produkty sojowe co najmniej raz w tygodniu, mają niższe ryzyko zachorowania na raka piersi. Uważa się, że za ten ochronny efekt odpowiadają izoflawony. Wykazano, że mają one pozytywny wpływ na poziom estrogenu i cykl menstruacyjny.

Tofu może powodować problemy w jelitach.

Soja ma wiele negatywnych skutków dla zdrowia. Soja zawiera fityniany, które mogą zmniejszać wchłanianie minerałów, takich jak wapń, cynk i żelazo. Zawiera również inhibitory trypsyny, które blokują enzym niezbędny do prawidłowego trawienia białka.
Eksperci uważają, że produkty na bazie soi mogą również powodować zaburzenia czynności tarczycy i alergie. Mogą także hamować tworzenie się plemników, zwłaszcza u otyłych mężczyzn.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.