Napój owsiany
Te alternatywy dla mleka krowiego, wytwarzane z wielu zbóż, stają się coraz bardziej popularne. Produkty te są doskonałym dodatkiem dla wegan i osób z nietolerancją laktozy/kazeiny. Napój owsiany jest jednym z najpopularniejszych komercyjnych roślinnych substytutów mleka. Jest on wytwarzany z owsa, który jest jednym z najbardziej wartościowych zbóż.
Właściwości napoju owsianego.
Owies i sporządzony z niego napój są doskonałe dla diabetyków, alergików, sportowców zawodowych i amatorów, a także osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Owies zawiera dużą ilość białka, choć jest go trzy razy więcej niż w prawdziwym mleku. Ma również doskonały skład aminokwasów, co jest dość rzadkie w produktach zbożowych. Jest również bardzo bogaty w tłuszcze, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na organizm, a zwłaszcza kwas linolowy omega 6. Płyn owsiany jest doskonałym wyborem dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i miażdżycą.
Owies zawiera cenne węglowodany złożone i błonnik. Pomaga to regulować poziom glukozy we krwi. Ważnym składnikiem produktów owsianych są awenartamidy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Ziarna owsa zawierają również substancję, która działa w taki sam sposób jak opium, ale bez skutków ubocznych. Ziarna owsa mogą być spożywane przez wszystkich, którzy są zmęczeni lub mają mało energii. Może być stosowany w celu pobudzenia i odprężenia, poprawy kondycji psychicznej i fizycznej, a także ma pozytywny wpływ na pamięć, koncentrację, funkcje poznawcze i inne obszary. Napój ten można stosować przed badaniami i jest on zdrowszą opcją niż syntetyczne napoje energetyczne.
Jak przyrządzić napój owsiany?
Jak przyrządzić napój owsiany? Można użyć całych ziaren (dostępnych w sklepach ekologicznych lub niektórych supermarketach). W takim przypadku całe ziarna należy najpierw gotować przez kilkadziesiąt minut, aż staną się miękkie. O wiele łatwiej jest użyć zwykłych płatków owsianych. Jedną filiżankę płatków owsianych należy namoczyć na kilka godzin w trzech filiżankach wrzącego, letniego płynu. Następnie należy umieścić mieszankę w blenderze i dobrze wymieszać. Jeśli wolisz czystszy produkt, możesz przecedzić mieszankę przez gazę lub sito.
Napój owsiany, choć z wyglądu podobny do mleka, ma łagodny, neutralny smak, typowy dla ziaren zbóż. Ma również lekko orzechowy posmak. Można go pić bez dodatków lub stosować jako dodatek do kawy lub herbaty. Można go również spożywać jako szybkie, pożywne śniadanie z owocami, orzechami, nasionami, pestkami słonecznika lub dyni oraz pełnoziarnistymi zbożami, takimi jak żyto, proso lub gryka. Owies nie jest jednak tak zdrowy jak płatki owsiane. Mogą być jednak bardzo pożywne, jeśli się z nimi nie przesadzi.