Napój migdałowy

Napój migdałowy

Mleko migdałowe wytwarza się z blanszowanych migdałów i wody. Mleko migdałowe jest nie tylko smaczne, ale także ma wiele wartości odżywczych i jest niskokaloryczne. Jakie są zdrowotne właściwości mleka migdałowego? Jakie są jego zastosowania w kuchni? Czy mleko migdałowe można gotować?

Mleko migdałowe jest jednym z najbardziej lubianych napojów roślinnych. Od 2000 r. mleko migdałowe cieszy się rosnącą popularnością, ponieważ soja, która niegdyś była głównym źródłem roślinnej alternatywy dla mięsa i nabiału, zaczęła być krytykowana i zaczęły się pojawiać informacje o jej potencjalnych zagrożeniach dla zdrowia.
Mleko migdałowe nie jest nowym odkryciem w epoce nowożytnej. Mleko migdałowe było znane już w średniowieczu. Używano go zamiast krowiego nabiału w okresach postu, kiedy mięso i jaja były zabronione ze względu na zawartość tłuszczu. Mleko migdałowe nie było dostępne dla wszystkich, a ze względu na wysoką cenę - tylko dla zamożnych.
Mleko migdałowe było częstym składnikiem kuchni najbogatszych, o czym świadczy fakt, że znalazło się w prawie jednej czwartej przepisów w XIV-wiecznej książce kucharskiej. Mleko migdałowe było cenione za to, że psuło się znacznie wolniej niż krowie.
Mleko migdałowe było kiedyś używane do produkcji masła. Mleko migdałowe można również poddawać fermentacji z wykorzystaniem specjalnych szczepów lub grzybów kefirowych. Można je wykorzystać do produkcji wegańskich jogurtów, ketoz i innych produktów fermentowanych.

Czy mleko migdałowe jest zdrowe?

W dużych badaniach naukowych nie przeanalizowano korzyści zdrowotnych mleka migdałowego. Wynika to z wysokiej zawartości składników odżywczych w całych migdałach. Jest to jednak błędne rozumowanie. Mleko migdałowe i mleko migdałowe mają bardzo różne wartości odżywcze i związki bioaktywne. Mleko migdałowe ma niższe stężenie witamin i innych cennych składników.
Mleko migdałowe jest produktem przetworzonym, który rozcieńcza się wodą. Mleko jest zazwyczaj wytwarzane z blanszowanych migdałów, bez skórki. Oznacza to, że traci się mniej przeciwutleniaczy.
Mleko praktycznie nie zawiera błonnika, który ma właściwości prozdrowotne. Mleko migdałowe zawiera wiele składników odżywczych, których objętość jest zmniejszona. Napój ten może nie być tak korzystny dla zdrowia jak całe migdały, ale nadal może mieć pozytywny wpływ na organizm.

Niesłodzone mleko migdałowe ma wiele zalet.

Jest niskokaloryczne, a zawiera dużą ilość składników odżywczych.
Nie powoduje przyrostu masy ciała.
Nie ma negatywnego wpływu na metabolizm węglowodanów.
Zawiera wapń, który może zapobiegać osteoporozie.
Witaminę D można znaleźć w różnych produktach spożywczych, w tym w owocach jagodowych.
-Dostarcza witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem.

Zastosowanie mleka migdałowego w kuchni.

Mleko migdałowe można stosować dokładnie w taki sam sposób jak mleko krowie.
Dodaj je do kawy lub herbaty
Polej nim płatki śniadaniowe
Na jego bazie przygotuj koktajle
Używaj go do ciasta naleśnikowego.
Może być stosowane w wyrobach piekarniczych jako alternatywa dla mleka krowiego.
Puddingi, płatki śniadaniowe i kaszki, które można gotować.
Używać w sosach i marynatach
Przygotować własny jogurt

Czy mleko migdałowe można gotować?

Mleko migdałowe jest odporne na wysokie temperatury. Może być również używane do pieczenia.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.