Napój kokosowy

Napój kokosowy

Produkty kokosowe, tak popularne w krajach Azji Południowo-Wschodniej, od wielu lat zdobywają coraz większą popularność na całym świecie. Jeszcze jakiś czas temu, kiedy głównym produktem z kokosa były wiórki do pieczenia, były one dostępne również w polskich sklepach. Napój kokosowy to gęsty płyn sporządzony z drobno startego świeżego miąższu. Subtelny kokosowy aromat i delikatny smak sprawiają, że jest on doskonałym dodatkiem zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Ponieważ można go używać jako pysznego substytutu mleka krowiego, mleko kokosowe jest bardzo popularne wśród wegetarian i wegan. Mleko kokosowe jest szeroko stosowane w kuchni południowoamerykańskiej, indyjskiej, karaibskiej i tajskiej. W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać mleko kokosowe na wiele różnych sposobów i dlaczego warto dodać je do swojego jadłospisu. W artykule znajdziesz wskazówki, jak kupować gotowy produkt, a także przepis na zrobienie mleka kokosowego w domu.

Napój kokosowy - właściwości.

Woda kokosowa jest najbardziej popularna ze względu na swoje walory smakowe, ale może być również korzystna dla zdrowia, jeśli jest spożywana z umiarem, szczególnie przez osoby intensywnie uprawiające sport. Zawarte w niej średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, po przemianie w ciało ketonowe, mogą hamować apetyt. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie będziesz czuł się głodny, jeśli dodasz je do owsianki lub porannej owsianki. Te średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę i szybko rozkładane przez organizm. Dostarczają natychmiastowej energii. Produkt ten można wykorzystać do przygotowania pysznych posiłków. Wodę kokosową można również dodawać do maseczek, aby nawilżyć i odżywić skórę. Ma ona również właściwości antybakteryjne. Mówi się, że pomaga rosnąć włosom i nadaje im połysk, ponieważ odżywia je i ma właściwości antybakteryjne. Poniżej znajduje się bardziej dogłębna analiza zawartości odżywczej wody kokosowej.

Wartości odżywcze.

Łatwo zauważyć, że napój kokosowy zawiera dużą ilość tłuszczu. Wynika to z wyższej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Ważne jest zachowanie umiaru. Wersja light jest lepsza dla osób, które starają się schudnąć. Ma podobny, intensywny smak, ale zawiera mniej kalorii. Kwasy tłuszczowe zawarte w mleku kokosowym nie są przechowywane zbyt długo.

Napój kokosowy: Gdzie kupić, w jakiej cenie i jaki wybrać?

Napój kokosowy jest bardzo popularny i można go znaleźć w wielu supermarketach. Szukaj go w sklepach z żywnością azjatycką lub zdrową żywnością. Choć najczęściej sprzedawany jest w puszkach, niektórzy producenci pakują go w kartony. Ważne jest, aby przed zakupem napoju kokosowego przeczytać etykietę i dokładnie zapoznać się ze składem. Zasadą jest, że im dłuższy jest jego skład, tym smaczniejszy. Dobrym wskaźnikiem jakości jest wysoka zawartość miąższu kokosowego - co najmniej 70%. Napój kokosowy o pojemności 400 ml może kosztować od 5 do 10 zł, w zależności od producenta.

Konsystencja napoju kokosowego.

Napój kokosowy ma kremową, niemal aksamitną konsystencję. Wynika to z jego wysokiej zawartości tłuszczu. Ogólnie przyjmuje się, że nie powinna ona przekraczać 20%. Płyn staje się gęstszy i bardziej kremowy, jeśli zawiera więcej tłuszczu. Zagęszczony napój kokosowy można kupić oddzielnie lub po otwarciu schłodzonej puszki nabierać łyżką wierzchnią warstwę. Jest to świetna baza do gęstych sosów lub deserów. Aby uzyskać puszystą piankę, ubij ją mikserem na wysokich obrotach. Możesz też przygotować z niego wegańskie lody. Należy pamiętać, że rozcieńczony napój kokosowy będzie rzadszy od oryginału, natomiast napój kokosowy (o zawartości ekstraktu do 10%) pozostaje całkowicie płynny.

Napój kokosowy domowej roboty.

Napój kokosowy można przygotować w domu, zamiast kupować go w puszce lub w kartonie. Potrzebna będzie paczka wiórków kokosowych i trochę wody. Należy połączyć składniki i odstawić mieszaninę na co najmniej dwie godziny. Miazgę kokosową można przyspieszyć, dodając do mieszanki bardzo gorącą wodę. Mieszankę miksować w blenderze przez około minutę, aż osiągnie konsystencję kremową i przypominającą mleko. Aby napój był klarowny i jednolity, należy przecedzić go przez sitko. Świetnie nadaje się do tego woreczek batystowy, który usunie miąższ.
Tak przygotowaną wodę kokosową można wypić od razu lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do czterech dni. Można ją także zamrozić. Z 250 g wiórków kokosowych i 4 szklanek wody można przygotować około 1 litra.

WSKAZÓWKA: Po pewnym czasie mleko kokosowe zacznie się rozwarstwiać. Jest to normalne zjawisko. Można to naprawić, energicznie wstrząsając przed użyciem.

Napój kokosowy nadaje się nie tylko do kawy.

Warto zainwestować w karton lub puszkę napoju kokosowego. Znajdziesz dla nich wiele zastosowań. Można go używać jako zamiennika mleka krowiego. Wystarczy dodać niewielką ilość do porannej kawy lub rozcieńczyć z wodą. Zmiksuj je z mrożonymi lub świeżymi owocami, np. zmiksuj z bananami lub borówkami. Jest to szybki sposób na przygotowanie słodkiego smoothie, które może być wykorzystane jako drugie śniadanie, przekąska lub deser. Mleko kokosowe można wykorzystać do przygotowania bogatego, aromatycznego curry. Aby przygotować proste, orientalne curry z kurczaka, połącz je z delikatnym mięsem kurczaka i pikantną papryczką chili. Świeża kolendra doskonale go uzupełni. Napój kokosowy jest doskonałym składnikiem kremowych zup warzywnych ze względu na swoją gładką konsystencję. Świetnie komponuje się z pomidorami, burakami, batatami i kukurydzą. A co powiesz na jesienną zupę krem z dyni? Z karmelizowanymi jabłkami i prażonymi orzechami. Napój jest zarówno słodki, jak i pikantny, więc dobrze komponuje się z zupą. To świetny sposób, aby dodać go do tradycyjnych deserów i ciast. Wlewając go do sernika, nadasz mu kokosowy kolor i aromat. Nada mu też łatwiejszą konsystencję. Z tego przepisu można przygotować pyszny sernik kokosowy. Budyń przygotowany na bazie napoju kokosowego będzie rozpływał się w ustach.
Mleko kokosowe można wykorzystać w wielu pysznych deserach i daniach. Jest ono również doskonałym dodatkiem do codziennych przekąsek, posiłków i napojów. Łagodna słodycz i subtelny smak mleka kokosowego pozwalają łączyć je z owocami, mięsem i pikantnymi przyprawami. Może nadawać kremową konsystencję zupom i owsiankom, a także koktajlom deserowym. Można go używać na wiele różnych sposobów.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.