Napój jaglany

Napój jaglany

Mleko jaglane, czyli mleczne napoje, to świetna alternatywa dla mleka zwierzęcego. Docenią je osoby uczulone na mleko kozie lub krowie. Tolerancja organizmu na mleko zmniejsza się wraz z wiekiem. Napój jaglany spodoba się również weganom. Zapytacie, jakie są właściwości mleka z prosa? Warto przyjrzeć się temu zagadnieniu dla osób szczególnie zainteresowanych. Jak zrobić własne mleko

Co to jest mleko jaglane?

Mleko z prosa to napój, który powstaje z ziaren prosa, które następnie są łuskane. Nie jest to produkt mleczny (nazwa ta jest używana jedynie potocznie), lecz napój. W Unii Europejskiej nazwa mleko jest zarezerwowana dla mleka krowiego. Jeśli mleko pochodzi od innego zwierzęcia (np. kozy), informacja ta musi być podana na opakowaniu produktu.
Mleko z kaszy prosa jest znane ze swojej kremowej konsystencji i słodkiego smaku. Nie jest ono zbyt znane wśród napojów roślinnych (w większości sklepów możemy kupić mleko sojowe, ryżowe, migdałowe lub owsiane, ale obecnie mleko z prosa można dostać tylko w nielicznych miejscach, takich jak sklepy internetowe czy sklepy ze zdrową żywnością).

Jakie wartości odżywcze zawiera proso?

Mleko jęczmienne jest bogate w składniki odżywcze, które są niezbędne dla dobrego zdrowia. Jest bogate w krzem, który jest niezbędny do zwiększenia mineralizacji kości i wpływa na tempo ich odnowy. Krzem jest również korzystny dla skóry, paznokci i włosów, ponieważ zapobiega ich wypadaniu.
W mleku jaglanym jest dużo magnezu, który jest minerałem odpowiedzialnym za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Ponadto jest w nim dużo potasu (który przekazuje impulsy elektryczne do komórek naszego serca i mięśni szkieletowych; potas odpowiada również m.in. za utrzymanie regulacji ciśnienia krwi) oraz fosforu (który odgrywa ważną rolę w metabolizmie energetycznym i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Może to mieć wpływ na mineralizację kości.
Napoje z prosa są bogate w witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. Zawierają również przeciwutleniacze, które wspomagają nasz układ odpornościowy i spowalniają proces starzenia się.

Mleko z prosa ma wiele zalet.

Mleko z prosa jest doskonałym napojem roślinnym, ponieważ nie zawiera glutenu. To ważna informacja dla chorych na celiakię. Jest to napój roślinny, więc mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka.
Mleko jagnięce jest bogate w witaminy i minerały, co zmniejsza ryzyko niedoborów. Posiada również właściwości przeciwwirusowe. Dlatego mleko jaglane powinno być spożywane szczególnie w czasie przeziębienia.
Proso jest dobre na trawienie. W kuchni można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Warto dodawać je do kawy. Na jego bazie można przygotować sosy, naleśniki, placki lub zupy.

Czy proso jest dobre na odchudzanie?

Mleko jęczmienne może być nadal stosowane w diecie redukcyjnej. Pod względem kaloryczności jest ono podobne do mleka krowiego. Napoje z prosa zawierają około 54 kcal na 100 g. Wartość ta może się różnić w zależności od sposobu produkcji. Mleko jaglane zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i mniej białka niż mleko krowie, co może być korzystne dla osób z problemami nerek.
Jedyną wadą mleka jagnięcego jest jego wysoki indeks glikemiczny. IG tego napoju wynosi 71. Może on szybko podnieść poziom cukru we krwi. Osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć spożycie tego napoju.

Jak zrobić mleko z prosa?

Mleko z prosa może nie być łatwo dostępne, ale jest łatwe do przyrządzenia. Potrzebna będzie około jedna filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej. Może być ono ciepłe lub schłodzone. Kasza jaglana uprawiana ekologicznie ma przyjemny smak i mniejszą goryczkę. Przed ugotowaniem kaszę należy kilkakrotnie wypłukać. Oprócz kaszy przygotuj cztery szklanki wody mineralnej lub wody filtrowanej.
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Proso jest delikatne i subtelne w smaku. Możemy dodać przyprawy, takie jak cynamon lub wanilia, orzechy nerkowca lub suszone daktyle, aby wzmocnić smak, a nawet cukier brzozowy. Pamiętajmy, że dodanie dodatkowych składników może zwiększyć kaloryczność napoju.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.