Makrobiotyka

Makrobiotyka

Makrobiotyka: Naturalny sposób odżywiania się.

Makrobiotyka opiera się na przekonaniu, że każdy pokarm, który spożywamy, ma wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i długowieczność. Podkreśla ona fakt, że ludzie są częścią środowiska, w którym żyją i stale na nie wpływają poprzez swoją dietę, interakcje społeczne i położenie geograficzne.
Makrobiotyka koncentruje się przede wszystkim na zdrowiu. Jest ono rozumiane jako harmonia ze światem przyrody. Makrobiotyka postrzega chorobę jako próbę przywrócenia organizmu do dynamicznego i zrównoważonego stanu współistnienia z jego naturalnym środowiskiem. Wierzą, że zdrowa dieta może pomóc nam pokonać większość chorób i że możemy obserwować naturalne zmiany zachodzące w przyrodzie, aby osiągnąć równowagę i długie życie.

Podstawy diety makrobiotycznej.

Praktyczna makrobiotyka opiera się na naturalnym stylu odżywiania, który kładzie nacisk na nieprzetworzone, lokalne i organicznie uprawiane produkty. Podstawową zasadą diety makrobiotycznej jest tworzenie jadłospisu z produktów dostępnych w naszym klimacie. Wymaga ona dostosowania jadłospisu do pory roku, tak aby na talerzach znalazły się sezonowe owoce i warzywa. Makrobiotyka nie dopuszcza produktów mrożonych, pasteryzowanych, konserwowanych i półproduktów. Makrobiotycy unikają produktów mlecznych i mleka. W naszej strefie klimatycznej makrobiotyka zaleca pełne ziarna, rośliny strączkowe i warzywa, a także owoce i fermentowane produkty sojowe. Można również spożywać niewielkie ilości drobiu i ryb. Przy tworzeniu posiłków stosuje się zasadę równowagi pomiędzy właściwościami jin-jang składników pożywienia. W makrobiotyce nie ma tradycyjnej piramidy żywieniowej. Produkty spożywcze nie są podzielone na grupy węglowodanów, białek czy tłuszczów. Istnieje jednak podział na produkty ochładzające i rozgrzewające oraz możliwość łączenia ich w zbilansowane posiłki.
Naturalna dieta makrobiotyczna przynosi wiele korzyści

Makrobiotyka nie promuje odchudzania, ale raczej sposób odżywiania się, który znacznie poprawi stan zdrowia i pozwoli zachować dobre samopoczucie przez wiele lat. Dieta makrobiotyczna przynosi wiele korzyści, w tym:
-poprawa trawienia, wydalania
-wzmocnienie naturalnego systemu odpornościowego
-poprawa krążenia, oczyszczanie krwi
-poprawa funkcjonowania mózgu i układu nerwowego
-wzmocnienie funkcji gruczołów hormonalnych
Jasność umysłu, wewnętrzna równowaga
-Zwiększona wytrzymałość psychiczna i fizyczna.

Menu makrobiotyczne.

Kuchnia makrobiotyczna jest ostoją naszej strefy klimatycznej.
Do produktów pełnoziarnistych zalicza się pszenicę, jęczmień i owies, a także pełne ziarna, takie jak żyto, gryka kukurydza i orkisz. Produkty te powinny stanowić 50-60% dziennego pożywienia.
Zupy to m.in. jarzynowa, kapuśniak, żurek, ogórkowa, grochowa i miso. Zaleca się picie co najmniej 1-2 filiżanek dziennie.
Warzywa uprawiane w ekologicznych, lokalnych uprawach. Makrobiotyk spożywa 30-40% dziennej dawki pokarmu z warzyw.
Codzienna dieta powinna zawierać rośliny strączkowe (fasolę azuki i bób, ciecierzycę, a także soczewicę, soję, fasolę i groch) w ilości 5-10%.
Spożywać 2-3 razy w tygodniu, algi

Makrobiotyka może również uwzględniać ryby, jaja i drób (od rolników ekologicznych), nasiona i pestki (spożywane w niewielkich ilościach jako przekąski) oraz świeże lub suszone owoce kilka razy w tygodniu (z wyjątkiem owoców egzotycznych, bananów i cytrusów). Do słodzenia używają naturalnego słodu jęczmiennego i ryżowego (czasami może to być syrop daktylowy lub nawet syrop z agawy), a do smażenia - nierafinowanych olejów roślinnych tłoczonych na zimno. W menu dostępne są niepasteryzowane masło, masło orzechowe, masło sezamowe, sól niejodowana, naturalne sosy sojowe, pasta miso i nierafinowana sól morska.

Przygotowywanie i spożywanie posiłków.

Posiłki należy spożywać zawsze wtedy, gdy poczujesz głód. Zwykle są to 2-3 razy dziennie. Ostatni posiłek należy zjeść co najmniej 3 godziny przed snem. W każdym posiłku powinny znajdować się warzywa i ziarna. Najlepiej jest spożywać posiłki w ciszy i prywatności. Ważne jest, aby nie spieszyć się i żuć powoli.
Istnieje wiele sposobów przygotowywania jedzenia. Można je gotować, piec lub smażyć. Nie można podgrzewać jedzenia w mikrofalówce i nie zaleca się używania teflonowych lub aluminiowych przyborów kuchennych.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.