Kiszonki

Kiszonki

Co to jest kiszonka?

Kiszonki powstają w procesie technologicznym, który łączy produkcję żywności z wykorzystaniem mikroorganizmów - bakterii fermentacji mlekowej. Podstawową funkcją bakterii fermentacji mlekowej jest konserwowanie owoców i warzyw. Mogą być one przechowywane przez kilka miesięcy, zanim zostaną bezpiecznie spożyte. W wyniku fermentacji zmianie ulega pH żywności. Zmniejsza to prawdopodobieństwo, że bakterie i mikroorganizmy mogą stać się szkodliwe. Bakteriocyny, będące produktem bakterii kwasu mlekowego, również mają działanie konserwujące.
Kiszone ogórki są uwielbiane przez wielu ludzi za ich wyjątkowe walory sensoryczne. Ogórki kiszone, kapusta kiszona i ich walory organoleptyczne wynikają z interakcji pomiędzy homo- i heterofermentatywnymi bakteriami z rodzaju Lactobacillus. To właśnie ich obecność nadaje kapuście kiszonej charakterystyczny smak i zapach. Kiszone ogórki i kapusta powinny być prawidłowo zebrane. Zawierają one również kwas mlekowy i kwasy lotne.
Kiszone ogórki mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne, które wykraczają poza ich wyśmienity smak. Kiszone ogórki są bogate w witaminę C, witaminę E i beta-karoten. Wspomagają trawienie i poprawiają mikroflorę jelitową.
Ogórki kiszone produkuje się głównie z warzyw, ale coraz większą popularnością cieszą się również ogórki kiszone na bazie owoców, takich jak cytryny.

Rodzaje kiszonek:

- Ogórki kiszone
- Kapusta biała
- Czerwona kapusta kiszona;
- Kiszone selery
- Kiszona brukselka
- Cebula kiszona
- Papryka marynowana
- Buraki kiszone
- Kiszone zielone pomidory
- Dynia marynowana
- Cukinia marynowana
- Kiszone cytryny
- mieszanki warzywne, takie jak kimchi.

Przygotowanie pikli jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Warto spróbować różnych rodzajów pikli.
Oprócz różnych rodzajów pikli należy wspomnieć o zakwasach. Produkty te są również wynikiem działalności bakterii. Można wybierać spośród zakwasów na chleb, zakwasów na żur czy zakwasów buraczanych. Marynata to mieszanka składająca się z ciepłej wody i mąki, soli, czosnku i soli. Chleb na zakwasie można również zrobić samemu w domu. Proces ten trwa około 5 dni. Idealna temperatura wynosi 20 stopni Celsjusza. Następnie zakwas można przelać do czystych butelek.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.