Mieszanki herbat ziołowych i owocowych

Mieszanki herbat ziołowych i owocowych

Herbaty sporządzone z połączenia owoców i ziół nazywane są "mieszankami owocowo-ziołowymi". Mają one charakterystyczny smak i aromat. Ze względu na zawarte w nich składniki są one również korzystne dla zdrowia. Suszone owoce są bogate w witaminy, minerały i błonnik, a płatki kwiatów i przyprawy nadają im niepowtarzalny smak. W orientalny świat przenoszą nas goździki, imbir, cynamon i goździki, a borówki, maliny i agrest przywołują wspomnienia minionych letnich chwil.

Dobre zioła do mieszanek.

Rumianek jest ziołem numer jeden. Jest dobry dla całego organizmu i świetnie smakuje. Jakie inne zioła możesz znaleźć w swojej kuchni?
Napary z pokrzywy - pokrzywa ma właściwości moczopędne, które są niezbędne w leczeniu i zapobieganiu kamicy nerkowej. Można ją również stosować w leczeniu anemii, zaburzeń hormonalnych i zapalenia stawów.
Melisa - herbata z melisy ma lekki, przyjemny cytrynowy smak i właściwości prozdrowotne. Melisa jest znana z tego, że zmniejsza stres, poprawia nastrój i sprawność umysłową, a także może być stosowana w leczeniu bólów głowy i bezsenności.
Kwiatostan głogu ma korzystny wpływ na układ krążenia. Obniża ciśnienie tętnicze. Rozluźnia mięśnie gładkie jelit i macicy, a także naczynia krwionośne.
Moringa - samo zdrowie, więcej na ten temat we wcześniejszym wpisie.
Chasteberry - Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z rozwijającymi się wirusami.
Konopie
Gojik - Napar można przyjmować codziennie. Napar ten jest szczególnie polecany dla osób o obniżonej odporności. Regularne przyjmowanie naparu może zmniejszyć zmęczenie i poprawić koncentrację. Jove - jest ziołem odtruwającym, które przyspiesza usuwanie toksyn.
Istnieje wiele ziół, które można stosować, ale ja skupiłem się na tych najczęściej używanych.

Przydatne dodatki do mieszanek ziołowych.

Do mieszanek ziołowych często dodajemy różne owoce, aby poprawić ich smak. Powtarzam, suszone, a nie kandyzowane. Ponownie wymienię tylko te, które sami lubimy i stosujemy.
Suszone maliny to coś, o czym chyba nie muszę mówić. Są pyszne i mają wiele właściwości prozdrowotnych. Do naparu można wprawdzie dodać sok malinowy, ale często zawiera on dużo cukru, co nie zawsze jest korzystne. Również dodanie do naparu suszonych owoców nie zapewni silnego aromatu. Wynika to z konieczności zastosowania sztucznych aromatów. Jeśli wolisz, możesz dodać inne aromaty. To tylko moje osobiste preferencje.
Jakie inne owoce znajdują się w naszych filiżankach? Dostępne są również miechunka i suszone mango. 

Herbata jabłkowa.

Przepis jest bardzo łatwy do wykonania. Do zaparzonej herbaty należy dodać całą skórkę jabłka. Przed użyciem jabłko należy dobrze umyć. Jabłko można zjeść w trakcie parzenia herbaty. Herbatę należy przecedzić do filiżanki lub miseczki, a następnie delektować się jej smakiem. Proste, prawda?

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.