Herbata biała

Herbata biała

Źródło pochodzenia herbaty białej jest takie samo jak herbaty czarnej - pochodzi ona prosto z chińskich pól. Wynika to z faktu, że różne rodzaje herbaty, takie jak czarna, czerwona i biała, nie odnoszą się do różnych krzewów herbacianych, ale do różnych metod zbioru, suszenia i przetwarzania. Jakie są właściwości herbaty białej? Czas się tego dowiedzieć!
Biała herbata to rodzaj herbaty, którą zbiera się bardzo wcześnie, gdy liście są jeszcze w pąkach. Liście są pokryte białym nalotem, od którego pochodzi nazwa herbaty. Aby uzyskać 250 g wysokiej jakości białej herbaty, pąki muszą zostać wysuszone w ciągu 24 godzin od zbioru. Do wysuszenia może być potrzebnych nawet 80 000 pączków. Biała herbata jest jedną z najbardziej przetworzonych herbat. Ma łagodny smak i aromat. Biała herbata jest też droższa od innych rodzajów herbat.

Właściwości białej herbaty.

Biała herbata jest wytwarzana ze świeżych liści lub pączków i dlatego jest najzdrowsza. Jest bogata w polifenole i katechiny, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze są odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników (tj. komórek, które są odpowiedzialne za stres oksydacyjny, szybsze starzenie się organizmu, a nawet rozwój nowotworów.
Katechiny sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Ma to pozytywny wpływ na układ krwionośny i zapobiega miażdżycy, udarom i zawałom serca. Biała herbata ma wiele innych zalet. Zapobiega próchnicy zębów i stymuluje pracę mózgu. Stymuluje, poprawia pamięć i pobudza. Biała herbata jest dobra dla osób cierpiących na zapalenie stawów i osteoporozę. Pomaga regulować ciśnienie krwi oraz wzmacnia kości i stawy.
Biała herbata jest dobra dla skóry, pomaga w usuwaniu toksyn i poprawia cerę. Może być także stosowana zewnętrznie i ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
W białej herbacie znajduje się witamina C, która wspomaga układ odpornościowy i łagodzi napięcie. Biała herbata zawiera mikroelementy: fluor i mangan, a także witaminę B3, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i funkcjonowania obwodowego układu nerwowego.

Biała herbata jest dobra dla oczu.

Biała herbata jest łagodna, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Można ją również stosować zewnętrznie na oczy. Można ją również stosować zewnętrznie na oczy. Okłady z herbaty można stosować w celu złagodzenia uczucia pieczenia i zmęczenia oczu.

Parzenie białej herbaty.

Biała herbata jest bardzo delikatna w smaku i kolorze. Nie jest tak mocna jak herbata czarna i jest o wiele łagodniejsza niż herbata zielona. Producenci białej herbaty zalecają parzenie jednej łyżeczki. Przed wlaniem wody do filiżanki należy ją podgrzać do temperatury 80 stopni Celsjusza.
Białą herbatę można parzyć od 2 do 5 minut. Te same liście można używać wielokrotnie (nawet trzykrotnie), ale każdy kolejny napar będzie miał słabszy smak.
Białą herbatę można pić do czterech razy dziennie. Nie ma żadnych skutków ubocznych. Najlepiej jednak popijać białą herbatę wodą. Może się zdarzyć, że nasz organizm wchłonie zbyt wiele polifenoli, co może spowodować problemy z przyswajaniem witaminy B1 i żelaza.

Jaki rodzaj białej herbaty należy kupować?

Białą herbatę należy kupować w postaci suszonej. Nie można ponownie używać torebek z białą herbatą. Należy upewnić się, że herbata jest świeża i niearomatyzowana. Można mieć pewność, że otrzymuje się herbatę w 100 procentach naturalną.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.