Herbata
Herbata jest niemalże polskim napojem narodowym. Zajmujemy trzecie miejsce wśród krajów europejskich, które uwielbiają herbatę. Więcej herbaty spożywają tylko Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Ważne jest, aby wiedzieć, jak smakuje herbata. Poznaj rodzaje i właściwości herbaty, a także ciekawostki!
Herbata - najstarsze herbaty liczą sobie ponad 1700 lat! Jak to możliwe, że są tak wytrzymałe, by przetrwać upływ czasu? Obecnie wiemy, że herbata zawiera duże ilości substancji opóźniających starzenie. Związki te nazywane są flawonoidami, naturalnymi składnikami występującymi w żywności, które wychwytują wolne rodniki tlenowe i neutralizują ich działanie.
W wyniku przemiany materii w organizmie powstają rodniki. Rodniki mogą powodować uszkodzenia komórek, przyspieszać proces starzenia się i przyczyniać się do powstawania chorób. Stres, zanieczyszczenie środowiska i wybór stylu życia mogą wpływać na układ odpornościowy, który chroni nasze zdrowie. Wolne rodniki mogą wtedy szaleć. Musimy poszukać sprzymierzeńców.
Jak wygląda proces parzenia herbaty?
Na plantacjach herbatę ścina się do rozmiarów krzewu o wysokości około 1,50 m, aby ułatwić zbiory. W warunkach naturalnych roślina ta może jednak urosnąć do rozmiarów dużego drzewa. W prowincji Yunnan rosną najbardziej znane i najstarsze drzewa herbaciane. Osiąga ono ponad 32 metry wysokości, a jego wiek szacuje się na około 1700 lat.
Indyjska Camelia assamica i chińska Camelia sinensis to główne odmiany, które rosną na kwaśnej glebie na wysokości około 2000 m n.p.m.
Po 3-5 latach pojawiają się pierwsze liście nadające się do zbioru. Zbiera się je przez cały rok, mniej więcej co 10 dni. Liście układa się na dużych stołach z siatki i pozwala im leżeć przez wiele godzin. Z wiekiem tracą większość wody. Jeśli chce się z nich zrobić herbatę liściastą, trzeba je wysuszyć i połamać. Następnie są one miażdżone, rozrywane i zwijane w herbatę granulowaną. Po rozdrobnieniu, rozerwaniu i zwinięciu surowca do liści dostaje się tlen z powietrza. To powoduje, że liście zmieniają kolor z zielonego na czerwono-pomarańczowy i nadają herbacie niepowtarzalny aromat.
To właśnie on decyduje o kolorze herbaty: czarnym, zielonym lub czerwonym. Podgrzewanie jest ostatnim etapem obróbki. Przez herbatę przepływa strumień gorącego powietrza, który zatrzymuje reakcje chemiczne. Ostatnim etapem jest podgrzewanie, które pozwala zachować kolor, smak i aromat.
Podczas wszystkich tych procesów surowiec musi być także przesiewany. W ten sposób dokonuje się selekcji herbaty. Herbatę liściastą pozostawia się na sicie, a herbatę, która przez nie przejdzie, nazywa się łamaną. Z pyłu pozostałego po ostatnim przesianiu produkuje się herbaty błyskawiczne.
Niektóre herbaty poddaje się także "procedurze parzenia", podobnej do tej, którą stosuje się w przypadku wina. Dojrzewają one przez wiele lat w chłodnych i suchych miejscach.
Właściwości herbaty.
Herbata ma wiele właściwości zdrowotnych.
Najważniejszymi flawonoidami, które powstrzymują inwazję wolnych rodników, są katechiny. Mogą one neutralizować najbardziej niebezpieczny dla człowieka rodnik hydroksylowy i są łatwo wchłaniane przez organizm. Można je również znaleźć w czerwonym winie i skórkach winogron. Herbata zawiera do 40% całkowitej ilości tych związków.
Herbata może chronić przed zawałem serca i miażdżycą, prawdopodobnie ze względu na obecność katechin. Obniża ona poziom cholesterolu, który jest największym wrogiem naszych tętnic.
Chociaż nie zostało to udowodnione, uważa się, że zielona herbata i herbata mogą zapobiegać rozwojowi raka. Chiny mają najniższą na świecie zachorowalność na raka prostaty, a ponadto są krajem, w którym spożywa się najwięcej herbaty.
Kosmetolodzy i dermatolodzy są zgodni, że herbata zawiera pewne związki, które mogą poprawić stan skóry i spowolnić proces starzenia. Mogą one leczyć choroby grzybicze i wrzody. Z tego powodu wyciąg z zielonej herbaty jest dodawany do wielu kosmetyków i maści leczniczych. Pamiętaj, że okłady z esencji herbacianej mogą zmniejszyć stan zapalny spojówek.
Herbata jako źródło energii.
Zanim w laboratoriach naukowych odkryto szkodliwe działanie wolnych rodników i dobroczynne fitonoidy, czyli zanim zrozumieliśmy prawdziwe korzyści zdrowotne herbaty, uwielbialiśmy ją za jej orzeźwiający smak i aromat. Pomaga ona także zwiększyć siłę i zmniejszyć zmęczenie. Właściwości te zawdzięczamy częściowo kofeinie, alkaloidowi stymulującemu układ nerwowy. Kofeina w filiżance (lub herbacie) o pojemności 160 ml zawiera 40-50 mg. Jest to znacznie więcej niż kofeina zawarta w kawie. Jest ona znacznie skuteczniejsza w poprawianiu nastroju, koncentracji, pamięci i eliminowaniu senności.
Właściwości taniny.
Napar z mocnej herbaty jest skutecznym antidotum w przypadku zatruć, takich jak ostre zatrucie alkoholem lub zatrucie metalami ciężkimi. Tanina, występująca najczęściej w czarnej herbacie, jest substancją, która wiąże się z toksynami. Pomijając te korzystne właściwości, tanina zmniejsza również wchłanianie żelaza z pożywienia. Nie należy łączyć pokarmów i herbat zawierających żelazo. Należy pamiętać, że nadmierne spożycie może powodować zawroty głowy, bezsenność, drżenie mięśni i drżenie mięśni. Może także zwiększać wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co może powodować wrzody.
Herbata z cytryną może mieć wpływ na Twoje zdrowie
Czy herbata z cytryną jest korzystna dla zdrowia? Jeśli cytrynę dodaje się do herbaty zaraz po jej zagotowaniu, to tak. Glin zawarty w liściach herbaty jest nieszkodliwy, ponieważ nie jest łatwo wchłaniany. Herbata jest parzona tylko z niewielką ilością tego metalu. Większa jego część gromadzi się w fusach herbaty.
Dodanie plasterka cytryny lub soku z cytryny podczas procesu parzenia zmienia sytuację. Jeśli herbata jest parzona z kwasem, organizm może bardzo źle się poczuć.
Na przykład może się on odkładać w mózgu. Trwają badania nad tym, czy może on przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera. Jak można temu zaradzić? Najlepszym sposobem na dodanie soku z cytryny do naparu jest zrobienie tego bez użycia fusów.
Po dodaniu soku z cytryny lub skórki cytrynowej do szklanek zawierających fusy herbaciane powstają przyswajalne związki glinu. Należy je usunąć przed dodaniem cytryny. Zapobiegnie to tworzeniu się toksycznego cytrynianu glinu.
Jaki jest najlepszy sposób kupowania herbaty?
Przed zakupem należy uważnie przeczytać etykiety na torebkach herbaty i paczkach herbaty sypanej. Ważne jest zwrócenie uwagi na sposób wykonania opakowania. Opakowanie musi być szczelnie zamknięte, ponieważ susz herbaciany jest bardzo higroskopijny. Oznacza to, że łatwo wchłania wilgoć i inne zapachy. Najlepszą ochronę zapewnia metalowa puszka, mniej niezawodny jest karton owinięty folią.
Przed zakupem herbaty na wagę warto ją obejrzeć. Liście muszą być tej samej wielkości, bez gałązek i kurzu. Herbaty aromatyzowane powinny mieć nazwę odpowiadającą ich zapachowi. Aromat czarnej herbaty różanej musi przypominać różę, a wiśniowej - wiśnię. Kolejna rada: nie należy kupować zbyt wiele nieznanego rodzaju herbaty, zwłaszcza jeśli jest ona droga. W szanujących się sklepach z herbatą można kupić 2-3 g suszu herbacianego. Aby ocenić smak i aromat herbaty, wystarczy jej spróbować.
Ciepłą herbatę należy przechowywać w domu w szczelnie zamkniętym pojemniku, metalowym, szklanym lub porcelanowym. Należy ją przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Dzięki tym zasadom herbata zachowa swój oryginalny aromat i smak przez wiele miesięcy, a jeśli nie jest zepsuta, można ją przechowywać w suchym miejscu. Można ją przechowywać w szczelnym pojemniku o wilgotności około. Można ją przechowywać w hermetycznych pojemnikach o wilgotności ok.