Czekolada do picia

Czekolada do picia

Ciepła filiżanka czekolady to świetny pomysł na zimowy lub jesienny wieczór. Ciepła, pyszna filiżanka czekolady to świetny sposób na poprawę nastroju.
Aztekowie wiedzieli o zaletach czekolady i używali jej do pobudzania swojego organizmu. Montezuma, władca Azteków, był znany z tego, że przed wizytą w swoim haremie zjadał kawałek czekolady.

Jakie właściwości ma czekolada?

Czekolada nie powinna kojarzyć się z pustymi kaloriami, cukrem i tłuszczem. To bardzo pożywny napój. Dzięki flawonoidom zawartym w kakao można obniżyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 30%. Największą zawartość flawonoidów zawiera 70% kakao. W ciemnej czekoladzie znajduje się 600 minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Badania wykazały, że filiżanka czekolady może zmniejszyć aktywność płytek krwi, co zmniejsza prawdopodobieństwo ich zlepiania się i tworzenia zatorów. Obecność polifenoli w czekoladzie rozluźnia naczynia krwionośne, które zmniejszają działanie złego cholesterolu. Spożywanie gorzkiej czekolady może zwiększyć ilość przeciwutleniaczy we krwi nawet o 20%. Jest to znacznie więcej niż w przypadku spożywania czerwonego wina. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, co może zapobiegać nowotworom i innym chorobom.
Układ nerwowy jest również wspomagany przez magnez. Czekolada jest jego dobrym źródłem. Po zjedzeniu czekolady poprawia się nasz nastrój.
W Ameryce jest wiele różnych rodzajów czekolady i diet, które mogą pomóc w leczeniu przewlekłego zmęczenia, nerwicy lub apatii.

Jaką czekoladę powinieneś wybrać?

Wysokiej jakości czekolada powinna zawierać co najmniej 33% kakao i jak najmniej cukru. Tylko w ten sposób możemy wyprodukować pyszną, niepowtarzalnie pachnącą czekoladę pitną. Dostarcza nam ona również cennych składników odżywczych.
Istnieje wiele rodzajów czekolady pitnej. W naszej ofercie można znaleźć czekolady białe, 33% mleczne, 55% deserowe, 70% ciemne oraz czekolady smakowe, takie jak pomarańczowa i karmelowa. Różnią się one zawartością kakao, cukru i kolorem.

Koneserzy uwielbiają gorzką czekoladę za jej charakterystyczny smak i bogaty aromat. Delikatniejsze w smaku czekolady mleczne są bardziej popularne w kawiarniach, herbaciarniach i cukierniach. Miłośnicy białej czekolady mogą również przygotować własną czekoladę pitną, która jest najsmaczniejsza.
Należy pamiętać, że czekolada może być bardzo kalorycznym przysmakiem, dlatego najlepiej spożywać ją z umiarem.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.