Herbaty, kawy, kakao

Herbaty, kawy, kakao

Wszyscy uwielbiamy aromat kawy o poranku. Niektórzy wolą jednak herbatę, a niektóre dzieci uwielbiają rano kakao z mlekiem. Wszystkie trzy
są środkami pobudzającymi. Każda z nich uzależnia nasz organizm od zawartej w niej substancji. Zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki picia kawy, herbaty i kakao są różne. Pozytywnych rezultatów możemy się spodziewać tylko wtedy, gdy nie będziemy przesadzać z ilością kawy spożywanej każdego dnia.

Kawa

Jest to kawa przygotowywana z ziaren kawy, które zostały poddane procesowi palenia i mielenia. Coraz większą popularnością cieszy się kawa mrożona.
Zawartość kofeiny
Jest to napój pobudzający i orzeźwiający, który przyspiesza metabolizm. Dlatego właśnie uwielbiamy pić go rano.
Po pół godzinie można odczuć skutki działania kofeiny.
Obniża ryzyko rozwoju marskości wątroby
Wzmacnia koncentrację, poprawia pamięć krótkotrwałą
300 mg to bezpieczna dzienna dawka kofeiny. Jest to równowartość 3 filiżanek. Więcej niż 1000 mg kofeiny jest toksyczne.
Zbyt duża ilość kawy może utrudniać zasypianie oraz zwiększać niepokój i nerwowość.

Herbata

Wszystkie herbaty produkuje się z tej samej rośliny, ale jej liście poddaje się fermentacji. Z tego powodu można znaleźć herbaty czarne, zielone i czerwone. Są to cztery najbardziej znane nam herbaty.
Herbata czarna: Zagotować wodę i zalać nią liście herbaty. Parzenie trwa pięć minut. Z pyłu herbacianego produkuje się herbatę czarną w okrągłych torebkach. Czarna herbata jest najlepsza, gdy dodaje się do niej cytrynę. Wiadomo, że połączenie kwasu zawartego w cytrynie i związku zawartego w herbacie może prowadzić do choroby Alzheimera. Dlatego zaleca się dodawanie cytryny do herbaty w temperaturze 40 stopni Celsjusza.
Herbata zielona: Liście zielonej herbaty nie są poddawane fermentacji, lecz suszone zaraz po zebraniu. Dzięki tej metodzie uzyskuje się składniki najwyższej jakości. Smakuje łagodniej niż herbata czarna. Aby herbata zielona nie stała się gorzka, należy ją parzyć w temperaturze 60-80 stopni przez trzy minuty. Tę samą herbatę można parzyć trzy razy. Najbardziej wartościowy jest zwykle drugi napar. Pierwszy jest często wyrzucany. Uspokajające działanie zielonej herbaty może zmniejszyć stres i ustabilizować nastrój.
Herbata czerwona, zwana też herbatą puerh. Tę herbatę można parzyć wiele razy, a za każdym razem uwalnia ona swoje pozytywne właściwości. Należy ją parzyć w temperaturze od 90 do 100 stopni przez trzy minuty. Ma silny aromat i smak.
Herbata biała jest najdroższa. Produkuje się ją z młodych pączków, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Pąki stają się suche i więdną. Produkuje się ją głównie w Chinach. Można ją parzyć w temperaturze 85 stopni przez około 5-7 minut. Wtedy herbata uwalnia swój najwspanialszy smak.

Kakao

Kakao to owoc tropikalny. Najbardziej znaną i lubianą odmianą jest Forastero. Jest mocno czekoladowe, z ciemnofioletowymi owocami.
Zawiera teobrominę, kofeinę i inne substancje pobudzające.
Z ziaren kakaowca można również wytwarzać kosmetyki. Ziarna kakaowca mają silne działanie nawilżające i mogą być stosowane do odmładzania naskórka.
Jest bogate w cynk, magnez, żelazo, mangan i chrom. Jest również bogata w białko i tłuszcz.
Może pomóc w koncentracji i redukcji stresu, a także pozytywnie wpływać na nastrój.

Dobrą inwestycją jest dzbanek z sitkiem, który pozwoli nam zaparzyć w nim herbatę. Zielona herbata jest bogata w witaminy A, B, C i E. Z herbaty można przygotować domową herbatę mrożoną. Należy zaparzyć herbatę, ostudzić ją, a następnie dodać kostki lodu. Taka herbata ma mniejszą zawartość cukru i zawiera więcej witamin niż herbata kupowana w sklepie.
Warto kupić ziarna kawy i zmielić je we własnym młynku. Dzięki temu kawa będzie miała lepszy smak i zapach.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.