Zgrzewarki próżniowe

Zgrzewarki próżniowe

Zgrzewarka próżniowa to narzędzie, dzięki któremu produkty dłużej zachowują świeżość. Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie Twoich produktów, warto je mieć. W tym artykule dowiesz się, jak działa zgrzewarka próżniowa i która z nich jest najlepsza, aby służyła Ci przez wiele lat.
Funkcjonalne i praktyczne kuchnie to takie, które pozwalają na szybkie przygotowanie posiłków, takich jak śniadanie, obiad i kolacja, a także zapewniają wyżywienie podczas wyjazdów czy wycieczek. W kuchni muszą znajdować się takie urządzenia, jak piekarnik, mikrofalówka, kuchenka czy toster.

Co to jest zgrzewarka próżniowa?

Każdy, kto chce zachować świeżość żywności nawet do pięciu razy dłużej, doceni zgrzewarkę próżniową. Zgrzewarka próżniowa doskonale sprawdza się w przypadku produktów suchych i mokrych. Pakowanie próżniowe nie tylko pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ale także zapewni świeżość żywności przez dłuższy czas. Zyskasz też więcej miejsca w lodówce. Zapakowana próżniowo żywność jest zdrowsza i mniej podatna na bakterie.

Na czym polega zasada działania zgrzewarki próżniowej?

Zgrzewarka próżniowa działa w bardzo prosty sposób. Podstawową funkcją zgrzewarki próżniowej jest wyciskanie powietrza z torebek foliowych i zgrzewanie produktów spożywczych w warunkach próżni. Ta metoda pakowania wydłuża okres przydatności żywności do spożycia i przedłuża jej żywotność. Świeże warzywa mogą być przechowywane w lodówce do 5 dni. Żywność zapakowana próżniowo może przetrwać nawet 20 dni. To samo dotyczy mięsa. Mięso może być przechowywane do 2 dni. Jeśli jest zapakowane próżniowo, zachowa świeżość przez 9 dni. Hermetycznie zamknięte mięso może być przechowywane w zamrażarce nawet przez 2 lata. Zgrzewarka próżniowa jest doskonałym rozwiązaniem do przechowywania mięsa. Worki próżniowe mogą przeniknąć do wnętrza mięsa lepiej niż opakowania z przyprawami. Dzięki temu smak jest bardziej intensywny i lepszy.

Która pakowarka próżniowa?

Dostępne są dwa rodzaje opakowań próżniowych. W pierwszym typie stosuje się folię. Urządzenie to można rozpoznać po charakterystycznej tubie i znacznie większym rozmiarze. Stosuje się je w restauracjach i lokalach gastronomicznych. W przypadku drugiego typu potrzebne są worki do zgrzewania. Można je nabyć oddzielnie. Przy wyborze zgrzewarki próżniowej należy zwrócić uwagę na jej moc. Parametr ten decyduje o szybkości działania produktu. Im wyższy parametr, tym lepiej. Do domowego użytku zgrzewarki do żywności wystarczy 100W.
Kolejnym ważnym parametrem, który należy wziąć pod uwagę przy zakupie urządzenia, jest ciśnienie próżni. Należy pamiętać, że im wyższe ciśnienie próżniowe, tym lepiej. Dzięki temu produkty spożywcze są przechowywane w dobrym stanie. Żywność, która jest pakowana w ten sposób przez dłuższy czas, nie będzie podatna na rozwój pleśni lub grzybów.
Jeśli zamierzasz zgrzewać gotowe produkty spożywcze lub większe ilości produktów, musisz wziąć pod uwagę długość listew zgrzewających. Dotyczy to zazwyczaj firm cateringowych. Do użytku domowego wystarczy zgrzewarka z listwą zgrzewającą o długości 30 cm.
Dobrze jest również wybrać produkt, który może zgrzewać żywność dwu- lub trzykrotnie. Jest to szczególnie ważne w przypadku zgrzewania próżniowego mięs i kiełbas.
Zgrzewarki próżniowe można szybko i łatwo obsługiwać. Do użytku domowego najlepsza jest wersja ręczna. Użytkownik musi poprowadzić worek przez zgrzewarkę próżniową. W zakładach usługowych częściej spotykana jest wersja automatyczna.

Worki do zgrzewarek próżniowych.

Przed dokonaniem zakupu warto zapoznać się z dostępnymi foliami i workami do zgrzewarek próżniowych. Nie wszystkie modele będą pasować. Każdy model może być dostosowany do konkretnego rodzaju materiału. Chociaż producenci dołączają do swoich produktów kilka worków, może się zdarzyć, że ilość, którą otrzymasz, będzie niewystarczająca. Im grubsza folia, tym wyższa cena. Przed zakupem warto zapoznać się z tymi informacjami. Należy również pamiętać, że woreczki i folia o grubszych brzegach są mniej podatne na rozdarcia.

Zgrzewarka próżniowa: Czy warto zainwestować?

Tak, jeśli świeże i smaczne produkty są tym, czego pragniesz. Zgrzewarka próżniowa jest urządzeniem domowym, które oferuje wiele korzyści:
-Świeższe produkty przez dłuższy czas
-W lodówce można umieścić więcej zamówień
-Lepszy smak mięsa
-Oszczędność pieniędzy
-wygoda,
-Możesz również zabrać jedzenie ze sobą w podróż
-Żywność nie będzie skażona bakteriami.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.