Cyrkulatory sous vide
Sous vide jest również znane jako gotowanie w próżni.
Termin Sous vide pochodzi z języka francuskiego i oznacza "w próżni". Metoda ta została po raz pierwszy odkryta we Francji w latach 70. ubiegłego wieku. Odnosi się ona do sposobu pakowania żywności przed gotowaniem. Warzywa, mięsa i ryby są przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, z których usuwa się powietrze. W ten sposób wewnątrz powstaje próżnia. Następnie opakowanie jest zanurzane w wodzie i podgrzewane do żądanej temperatury. Każdemu rodzajowi żywności przypisany jest odpowiedni zakres temperatur.
Warto zauważyć, że dania sous vide wyglądają bardzo podobnie do dań przyrządzanych w wodzie. Jednak ich wnętrze jest zupełnie inne. Potrawy te zachowują swoje naturalne właściwości.
Można również zachować subtelne smaki i aromaty, które "rozpływają się" podczas gotowania tradycyjnymi metodami. Dzięki niskiej utracie białka można zachować oryginalną konsystencję mięsa. Niektórzy ludzie nie są w stanie natychmiast zaakceptować pewnych potraw mięsnych. W takich przypadkach mięso można zrumienić przez kilka minut na płycie do smażenia lub zgrillować. Dzięki temu uzyska się chrupiącą, delikatną skórkę.
Co zyskujemy dzięki zaletom Sous Vide?
Przejdźmy teraz do najlepszych korzyści płynących z gotowania metodą sous vide. Metoda ta cieszy się ogromną popularnością. Trzeba przyznać, że jest ich wiele.
-Pyszne posiłki są przyjemniejsze
Zachowuje naturalny smak potraw, ponieważ mięso jest gotowane z jego naturalnymi sokami. Szefowie kuchni sous vide nie muszą tak często przyprawiać potraw, a w wielu przypadkach nie jest to konieczne. Smak niektórych mięs i warzyw może Cię zaskoczyć. Wszystkie aromaty gotowanej żywności znajdują się w woreczku i tylko nasze danie je zachowuje. W naszej kuchni nie ma więc mieszających się zapachów.
-Ponadto jest zdrowsze.
Zachowana zostaje pełna zawartość wartości odżywczych i witamin w przygotowywanych potrawach. Nie niszczy ich wysoka temperatura ani smażenie. Należy pamiętać, że podczas tradycyjnego gotowania warzywa mogą stracić nawet do 70% witaminy A. To zjawisko nie występuje w przypadku gotowania w sous. Zjawisko to nie występuje w sous vide.
-Zachowane rozmiary przygotowywanych potraw.
Drugim problemem jest niemożność zapobieżenia kurczeniu się potraw podczas gotowania. Dotyczy to w szczególności mięsa. Gdy mięso jest odpowiednio ugotowane i zapakowane próżniowo, prawie zawsze będzie miało taki sam rozmiar jak to, które gotujesz.
-Bezpieczne przechowywanie przez dłuższy czas.
Żywność przyrządzoną metodą sous vide można również przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Bezpieczny czas przechowywania żywności sous vide może być wydłużony, o ile worek nie jest rozerwany. Ponieważ potrawa jest szczelnie zamknięta przed dostępem powietrza, zapobiega to rozwojowi bakterii tlenowych.
-Można znaleźć sprzęt odpowiedni do swojego budżetu.
Ta metoda daje doskonałe rezultaty zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na bycie profesjonalnym kucharzem. Ten argument był ważny jeszcze do niedawna, ale w ciągu ostatnich kilku miesięcy to się zmieniło.
Sklepy sprzedają obecnie urządzenia kuchenne po bardzo przystępnych cenach, które wcześniej były dostępne tylko dla szefów kuchni. W Internecie można również znaleźć poradniki zawierające przepisy na dania przygotowywane metodą sous vide.
-Warto zaopatrzyć się w kuchenkę próżniową.
Zacznijmy od zapoznania się ze sprzętem, który będzie pomocny. Do wyboru są dwa urządzenia. Pierwszym z nich są urządzenia do gotowania próżniowego. Urządzenia te mają komorę, która jest szczelnie zamknięta od góry. W komorze tej przez cały czas utrzymywana jest żądana temperatura wody. Komora ta jest wykorzystywana do gotowania potraw.
Cyrkulatory do gotowania metodą sous vide.
Innym rodzajem urządzeń do gotowania metodą sous vide jest bardziej atrakcyjna opcja. Są to tzw. cyrkulatory. W tym przypadku nie ma potrzeby posiadania osobnego urządzenia z komorą gotowania. Do gotowania można użyć dowolnego posiadanego przez nas garnka.
Cyrkulator do gotowania metodą sous vide można łatwo przymocować z boku garnka. Jest to niewielkie urządzenie wyposażone w końcówkę i element grzewczy. Element ten jest następnie zanurzany w wodzie. Podgrzewa on wodę do żądanej temperatury i utrzymuje ją w tej temperaturze przez cały proces gotowania. Do ustawiania temperatury używa się wyświetlacza elektronicznego i odpowiedniego programatora. Cyrkulatory posiadają zabezpieczenie przed przegrzaniem, które chroni garnek przed brakiem wody. Mogą być zasilane ze zwykłego gniazdka.
Urządzenia do gotowania metodą sous vide, zwane też wannami.
Urządzenie to jest podobne do multicookera, ale ma bardziej zaawansowaną elektroniczną regulację temperatury. Jej zakres wynosi od 40 do 99 stopni C. Można ją również regulować z dokładnością do 1 stopnia Celsjusza! Komora gotowania może pomieścić sześć litrów żywności. Jest to ilość wystarczająca do przygotowania dużego posiłku dla całej rodziny. Aby ułatwić obsługę, pojemnik można łatwo wyjąć z podstawy urządzenia.
Dostępne są również pakowarki próżniowe.
O ile urządzenia do gotowania są nam dobrze znane, to jak wytworzyć próżnię w worku, w którym przechowuje się potrawę? Drugim urządzeniem, które warto kupić, jest zgrzewarka do folii do sous vide. Zgrzewarka ta umożliwia automatyczne zasysanie i zgrzewanie folii. Jako zestaw startowy zawiera również komplet odpowiednich woreczków.
Urządzenie to może być używane do sous vide, ale nadaje się również do innych zastosowań. Urządzenie to doskonale nadaje się również do przygotowywania mrożonek. Mrożonki będą trwalsze, jeśli wyjmie się tlen z worka i zapakuje je do środka. Dłużej zachowają swój kolor i zapach. Ponieważ worki PAPE są odporne na wysokie temperatury i są pakowane próżniowo, świetnie nadają się do gotowania.