Foremki i blachy do pieczenia

Foremki i blachy do pieczenia

Z czego wykonane są formy do ciast i deserów?

Formy z blachy ocynkowanej - są lekkie i niedrogie. Przed użyciem należy je wyłożyć pergaminem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą, aby ciasto i owoce nie miały bezpośredniego kontaktu z powierzchnią. Kwaśne produkty mogą wchodzić w reakcję z powłoką, powodując jej uszkodzenie. Produkty te są podatne na odkształcenia. Należy je również chronić przed rdzewieniem. Po umyciu należy je natychmiast wytrzeć i nie wolno ich wkładać do zmywarki.

Formy ze stali nierdzewnej - są trwałe i solidne, ale też ważą więcej, więc nie każdy je polubi. Są droższe, ale warto w nie zainwestować. Nie są podatne na korozję, są odporne na uszkodzenia mechaniczne i często mają powłokę nieprzywierającą, która ułatwia jedzenie ciasta. Nie są jednak odporne na zarysowania.
Powłoka nieprzywierająca sprawia, że formy ze stali węglowej są trwalsze niż te wykonane z blachy ocynkowanej. Powłoka nieprzywierająca zapobiega przywieraniu do nich ciasta i ułatwia ich czyszczenie. Należy chronić je przed zarysowaniami, aby zachowały wszystkie swoje właściwości. Mogą one bardzo szybko korodować, dlatego ważne jest, aby po umyciu dobrze je wysuszyć.

Formy szklane - te odporne na wysoką temperaturę formy mają wiele zastosowań. Przezroczyste ścianki umożliwiają obserwowanie procesu pieczenia. Przed użyciem należy je całkowicie pokryć tłuszczem. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do patelni. Są ciężkie, a ich rozgrzanie zajmuje trochę czasu. Jednak ich zastosowanie jest bardzo wszechstronne. Trudno je także zarysować.

Formy ceramiczne - są to droższe produkty, które rekompensują swoją wysoką cenę pięknym wyglądem. Te formy ceramiczne mają wiele takich samych cech jak szkło, ale są bardziej dekoracyjne. Można ich używać bezpośrednio do trzymania tortu i nie trzeba się martwić, że się stłuką. Ich rozgrzanie może zająć trochę czasu, dlatego należy uważać, aby nie upuścić ich na ziemię.

Formy żeliwne - są mocne, trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Nie są podatne na działanie żywności ani rdzy. Można je pokryć emalią ceramiczną lub spalić na tłuszczu, aby uzyskać przyciemnione wnętrze. Wolno się nagrzewają, ale również wolno stygną. Dzięki temu świetnie nadają się do pieczenia biszkoptów i serników, które łatwo się rozpadają pod wpływem nagłych spadków temperatury. Grube ścianki form równomiernie rozprowadzają ciepło i zapewniają udany wypiek.

Formy silikonowe - Elastyczne formy silikonowe są doskonałe do wypieku czekoladek, babeczek i innych słodkości, które można przechowywać w zamrażarce lub lodówce. Są lekkie, można je zwijać, dobrze znoszą wysokie i niskie temperatury i nie wymagają natłuszczania. Są nieprzywierające i można je łatwo zdjąć z boków.

Przeznaczenie i kształty form do pieczenia.

Formy do pieczenia klasyfikuje się nie tylko ze względu na materiał, z którego są wykonane, ale także ze względu na ich przeznaczenie. Można je podzielić na:
Formy do pieczenia to okrągłe foremki dostępne w różnych rozmiarach. Używa się ich do pieczenia biszkoptów, ciasta kruchego, ciast z owocami, serników, ciast drożdżowych i ciast z owocami. Tradycyjne formy mają dno i obręcz. Jednak w branży cukierniczej istnieje wiele innowacyjnych opcji.

-Formy Formelo - to prawdziwa rewolucja! Forma składa się z wielu pierścieni, których liczbę można dowolnie regulować. Kręgi umożliwiają również cięcie biszkoptów na warstwy, a następnie nakładanie na nie równych ilości kremu. Wystarczy usunąć lub dodać kolejne kółko.

-Najbardziej uniwersalne są foremki kwadratowe i prostokątne. W tych formach można piec wiele rodzajów ciast. Lepiej jest mieć w domu kilka takich foremek.

-Keksówki - to wąskie foremki o długości 30 cm, których można używać do pieczenia lanych ciastek, takich jak pierniki i murzynki.

-Ćwibakówki - są to formy, które można wykorzystać do przygotowania wszelkiego rodzaju rolad. Forma jest długa i wąska, o półokrągłym przekroju i ryflowanym wnętrzu. Używa się ich do pieczenia biszkoptów i makowców.

-Formy do muffinów - Formy z falistymi brzegami można kupić z kominem lub bez, aby zapobiec stęchnięciu. Są one niezbędne do pieczenia ciast świątecznych.

-Foremki do muffinów - Są to formy do muffinów z okrągłymi wgłębieniami, w których można umieścić papierowe wkładki do muffinów z pergaminu. Dostępne są zarówno wersje pojedyncze, jak i zbiorcze.

-Formy do pieczenia ciastek - są bardzo popularne do pieczenia magdalenek i pierniczków. Można w nich jednak znaleźć również fantazyjne kształty.

Gdzie są dostępne?

Wszystko zależy od tego, czego potrzebujesz. Dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni lub pracują w cukiernictwie, niemal wszystkie rodzaje foremek są niezbędne do realizacji różnych zamówień. Dla tych, którzy pieką tylko od czasu do czasu, wystarczy porządna forma do ciast. Warto zainwestować w solidne i trwałe formy, które posłużą przez wiele lat. Polecamy również innowacyjne foremki, które pozwalają na precyzyjne wycinanie blatów i pomagają w komponowaniu warstw. 

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.