Kawiarki

Kawiarki

Ekspresy do kawy - prosty sposób na pyszną kawę.

Alfonso Bialetti, włoski inżynier, wynalazł ekspres do kawy (lub makinette, lub moka) w 1933 roku. Szybko został on spopularyzowany we Włoszech i stał się symbolem popkultury. Dziś, po upływie stu lat, tradycyjny ekspres do kawy Bialetti pozostaje niezmieniony. Jest to jeden z najbardziej znanych ekspresów do kawy na świecie. Można w nim łatwo przygotować pyszną filiżankę kawy o wspaniałym aromacie. Wystarczy zmielić ziarna kawy i dodać wodę, aby przygotować ulubiony napój. Możesz dodać mleko, aby przygotować cappuccino lub latte.

Kawa musi być odpowiednio zmielona. Najlepszym momentem na mielenie kawy jest czas tuż przed jej zaparzeniem. Nie należy mielić kawy zbyt drobno, aby nie utknęła w sitku. To pomysłowe urządzenie jest łatwe w użyciu, co sprawia, że jest też łatwo dostępne. Najczęściej są one wykonane z aluminium i stali nierdzewnej. Istnieje jednak wiele bardziej dekoracyjnych opcji ze stalowym zbiornikiem i porcelanowym blatem. Makinetki są popularnym wyborem do parzenia kawy ze względu na ich niski koszt. Makinetki były kluczowym składnikiem przy tworzeniu włoskiego espresso. Jej klasyczny design jest prosty i elegancki. Dostępnych jest wiele opcji. Dostępne są srebrne kafetiery, czerwone, czarne i białe. Wybierz kolor, który najbardziej Ci odpowiada.

Istnieją dwa rodzaje ekspresów do kawy: elektryczne i klasyczne.

Klasyczny ekspres do kawy to pomysłowe urządzenie, które składa się z następujących części: dolnego zbiornika na wodę i pojemnika na kawę, uszczelki i sitka oraz komory, w której będzie przygotowywane espresso. Za pomocą klasycznego włoskiego ekspresu do kawy można przygotować aromatyczny napar. Wystarczy wlać wodę do zbiornika, dodać zmieloną kawę do sitka i włączyć ekspres do kawy na kuchence. Po kilku minutach usłyszysz charakterystyczny bulgot. Oznacza to, że większość wody znajdującej się w dolnym zbiorniku przesączyła się do sitka, a świeżo zaparzona kawa zgromadziła się w górnej komorze. Elektryczny ekspres do kawy działa dokładnie tak samo, ale ma dodatkowy element grzewczy. Można go podłączyć do prądu tak samo jak zwykły czajnik. Należy sprawdzić, czy zawór bezpieczeństwa i uszczelka nadal działają prawidłowo.

Pojemności ekspresów do kawy.

Włoskie ekspresy do kawy są dostępne w różnych pojemnościach. Po włosku tazza, miara jest w ml lub tz. Istnieje wiele opcji. Istnieją mniejsze kawiarnie, które oferują dwie filiżanki kawy, oraz większe, które mogą podać cztery lub sześć. W przypadku dwóch kaw mokka można wybrać najmniejszą. Zawsze możesz potrzebować więcej - być może chcesz poczęstować gości wspaniałym napojem.

Indukcyjne ekspresy do kawy na płycie kuchennej.

Wraz z rosnącą popularnością kuchenek indukcyjnych podążyły również ekspresy do kawy. Do tego typu powierzchni grzejnej wymagane jest ferromagnetyczne dno. Indukcyjne ekspresy do kawy należy rozpoznać po symbolu producenta na opakowaniu i na dnie. Na elektrycznej lub gazowej płycie kuchennej można używać każdego rodzaju kawiarek. Jednak na indukcji będzie działać tylko macinette ze stali nierdzewnej lub cała część, która ma z nią bezpośredni kontakt. Macinettes są niezbędnym akcesorium kuchennym dla każdego, kto kocha włoską kawę.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.