Kawa ziarnista

Kawa ziarnista

Zanim miłośnik kawy poczuje jej pyszny aromat, ziarno musi przejść przez wiele etapów.
Smak naparu zależy od gatunku krzewu, miejsca, w którym został zasadzony, rodzaju gleby oraz jakości, rodzaju i sposobu obróbki ziaren.
Kawa zaczyna swoje "życie" w białym kwiatku, który zostaje zapylony i staje się owocem. Plantatorzy nazywają go wiśnią kawową ze względu na jego wygląd.
Czerwone dojrzałe owoce mają eliptyczny kształt i dwa spłaszczone ziarna po jednej stronie. Rzadko jednak pojawia się pojedyncza, okrągła fasola, zwana perłową. Jest to rzadka fasola, występuje tylko w 2% zbiorów. Z tego względu uważana jest za rzadkość.
Chociaż naukowcy zidentyfikowali ponad 500 odmian roślin kawowych, wielowiekowa tradycja uprawy ziaren kawy wykazała, że tylko cztery z nich dają wyśmienite ziarna kawy pożądane przez koneserów kawy.
-Coffea arabica (Arabika),
-Coffea canephora (robusta)
-Coffea liberica (liberika)
-Coffea excelsa jest genetyczną mutacją liberiki.
Obecnie hodowcy koncentrują się na dwóch pierwszych gatunkach. Istnieje jednak wiele innych odmian. To właśnie z nich powstają mieszanki sprzedawane na całym świecie.

Jak można odróżnić robustę od arabica?

Ziarna kawy arabica są płaskie i owalne, z zakrzywionym żłobieniem. Mierzą około 11 mm długości i 7 mm szerokości.
Ziarna robusty mają bardziej okrągły, eliptyczny kształt i prosty rowek. Mierzą 9 mm długości i 7 mm szerokości, czyli są nieco mniejsze niż ziarna odmiany arabica.
Robusta jest krzewem, który wymaga mniej zabiegów pielęgnacyjnych niż arabica, a ponadto jest od niej znacznie tańsza.
Liberika to trzeci gatunek kawy, rosnący głównie w Malezji i wzdłuż zachodniego wybrzeża. W porównaniu z pozostałymi dwoma gatunkami stanowi zaledwie 1% wszystkich światowych zbiorów kawy. Ma duże ziarno, ale daje napar słabej jakości, więc nie jest zbyt popularna.

Najlepsze są w pełni dojrzałe owoce kawy. Gdy są w pełni dojrzałe, przybierają piękną czerwoną barwę - od zielonej podczas wzrostu do żółtej i pomarańczowej tuż przed dojrzeniem.
Prawie zawsze można je zbierać ręcznie. Wprawny pracownik może zebrać od 10 do 20 krzewów dziennie.
Ziarna kawy są następnie przewożone do lokalnych zakładów przetwórczych, gdzie poddawane są procesowi rozwłókniania. Ziarna kawy pokryte są słodkim, żółtym miąższem i skórką. Pergamin, delikatna zewnętrzna powłoka, którą pokryte jest każde ziarno, służy również do jego ochrony. Po oddzieleniu ziaren od owoców są one płukane i sortowane według wielkości. Rozpoczyna się kolejny etap przetwarzania.
Najlepsze ziarna kawy uzyskuje się z ziaren suszonych na słońcu. Jednak wielu przetwórców suszy ziarna w suszarkach mechanicznych, aby usunąć z nich wodę.

Palarnia kawy.

Palarnia kawy to miejsce, w którym ziarna uzyskują brązowy kolor i smak. Świeżo palona kawa jest następnie dostarczana do klientów.
Eksperci są zgodni co do tego, że najlepiej jest zmielić ziarna ręcznie tuż przed podaniem kawy. Dzięki temu kawa będzie miała najlepszy aromat. Słodki aromat białych kwiatów kawy może być wyczuwalny dla miłośników czarnej głębi.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.