Kawa mielona

Kawa mielona

Kawa mielona: właściwości i działanie.

W jednej filiżance czarnej kawy znajduje się około 70-140 mg kofeiny. Ten aktywny składnik ma wiele właściwości leczniczych, w tym przeciwbólowe, pobudzające i przeciwnowotworowe. W kawie rozpuszczalnej znajduje się tylko 95 mg kofeiny na filiżankę. W kawie występują również kwas kofeinowy i kwas chlorogenowy. Te antyoksydanty neutralizują szkodliwe rodniki tlenowe i poprawiają oczyszczanie organizmu. Właściwości przeciwnowotworowe kawy wynikają również z faktu, że przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko uszkodzenia materiału genetycznego. Podczas palenia w ziarnach kawy zwiększa się zawartość kwasu kofeinowego i chlorogenowego.
W kawie znajdują się teofilina, teobromina i kofeina. Substancje te mają pozytywny wpływ na układ nerwowy. Zwiększają przepływ impulsów elektrycznych w mózgu. Pobudzają procesy myślowe i mają stymulujący wpływ na pamięć. Badanie z wykorzystaniem 3 filiżanek kawy dziennie wykazało, że składniki aktywne zawarte w kawie zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona o 30%.

Kawa bez cukru i mleka nie ma kalorii. Zawiera zaledwie 0,5 kcal na każde 100 g ziaren. Naukowcy odkryli, że kawa zawiera 0,1 g białka, które jest źródłem kofeiny. Wiele osób uważa, że kawa może powodować utratę magnezu z organizmu. W 100 g ziaren kawy znajduje się tylko 3 mg magnezu. Kawa zawiera również potas (49 mg), sód (2 mg) i wapń (2 mg). Nie zawiera witamin. Z badań opublikowanych przez holenderskich naukowców z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska wynika, że regularne spożywanie kawy obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Nie jest to jednak jedyna korzyść płynąca z kofeiny. Wiele osób uważa, że kofeina pomaga w utracie wagi, a w szczególności w spalaniu tłuszczu. Nie ma wątpliwości, że spożywanie kawy może zmniejszyć apetyt.

Istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania kawy zawierającej kofeinę. Należą do nich osoby z chorobami serca, chorobą wrzodową, chorobami serca, wysokim ciśnieniem krwi oraz kobiety w ciąży lub karmiące. Dzieciom należy zalecać unikanie kofeiny. Nie jest również dobrym pomysłem spożywanie kawy z lekami, ponieważ może ona osłabiać lub nasilać działanie substancji czynnych zawartych w tych lekach. Wchłanianie związków leczniczych może być dodatkowo zmniejszone przez zawarte w kawie taniny. Wykazano to w przypadku neuroleptyków. Z kawą nie należy łączyć inhibitorów pompy protonowej. Kawa stymuluje produkcję kwasu solnego, co powoduje obniżenie pH soku żołądkowego. Na preparaty stosowane w leczeniu niedokrwistości wpływa również zdolność kawy do zmniejszania wchłaniania żelaza. Odradza się także łączenie napoju ze statynami, aminofiliną i tiofiliną, środkami antykoncepcyjnymi, antybiotykami, cymetydyną i preparatami zawierającymi magnez, wapń, lekami przeciwgrzybiczymi i przeciwbólowymi.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.